GENEL - 26 Kasım 2018 Pazartesi 12:10

Edirne’de Kurtuluş Günü resepsiyonu

A
A
A
Edirne’de Kurtuluş Günü resepsiyonu

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96.

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümü anısına, Edirne Belediyesi olarak Kurtuluş Günü resepsiyonu düzenlendi.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne’yi aşkla seviyoruz. Biz Edirne’yi canımız gibi, kanımız gibi seviyoruz. Çünkü Edirne; Türkiye Cumhuriyet’inin Serhat’taki bayrağıdır. O yüzden Edirne bizim canımızdır, namusumuzdur” dedi.


Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Edirne’nin kurtuluşunun 96. yıl dönümü dolayısıyla resepsiyon verildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Kurtuluş Resepsiyonu Saygı Duruşu ve İstiklal Marşısı’nın okunmasıyla başladı. Gecede sunulan Zeybek Gösterisi ise büyük bir ilgiyle izlendi. Edirne Belediye Bandosu ise seslendirdiği birbirinden güzel şarkılar ve kahramanlık marşlarıyla geceye renk kattı.


Resepsiyonun açılış konuşmasını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan yaptı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tarihi ve kültürel özellikleriyle serhat şehri Edirne’nin eşi ve benzeri bulunmayan bir şehir olduğunu söyledi.



Edirne Ebru Sanatı gibidir


Şehirlerin sultanı, sultanların şehri olan Edirne’nin, bütün tarihi boyunca neredeyse insanlık tarihine yakın bir geçmişe sahip olduğunu ifade eden Gürkan, “Edirne, farklı inançların, farklı kültürel anlayışların bir arada yaşadığı bir kent. Edirne’de birçok şeyi bir arada bulabilirsiniz. Edirne’de birçok anlayışı bir arada bulabilirsiniz. Ama Edirne’de hoşgörüyü bulamazsınız, çünkü hoşgörüde bir hoş gören bir de hoş görülen vardır. Edirne’de hoşgörü yerine birlikte yaşamayı, dayanışmayı, paylaşmayı ve uzlaşmayı bulursunuz. Edirne’de hoşgörü yerine birlikte yaşamayı, dayanışmayı, paylaşmayı, uzlaşmayı bulursunuz. Edirne bu anlamda bir mozaikte değildir. Çünkü mozaik parçalardan oluşur ve sonunda ortaya çok güzel bir eser çıkar ama parçaların arasında ince bir çizgi vardır. Edirne bu bağlamda tıpkı bir teknede bir araya gelen ve renklerin buluşmasından, birleşmesinden bir armoni oluşturan bir Ebru Sanatı gibidir. Kentimiz cinsiyeti olmayan bir kenttir. Edirne’nin cinsiyeti yoktur. “Cinsiyetli kentler mi var” diyebilirsiniz. Ama Edirne’nin cinsiyeti yoktur. Çünkü bu kente gelen kadın da Edirne’ye aşık olur; erkek de Edirne’ye aşık olur. Böyle bir kenttir Edirne’miz. Bugün Edirne’nin ebediyete kadar, sonsuza kadar kurtulduğu tarih olan, 96. yılı kutladığımız ama bin 96, 2 bin 96, 3 bin 96 yılını da aynı tarihte kutlayacağımız kurtuluşun ve kuruluşun mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün kentidir Edirne, Gazi’nin kentidir Edirne. Çünkü Gazi Edirne’ye yaşamı boyunca 4 kez gelmiş. Komşu kentlerde bazen saatler, en fazla bir gece geçirirken, Edirne’de 4 geceyi geçirerek Trakya’yı hem Balkanlara hem de Anadolu’ya karşı ne kadar değerli kıldığını, sevdiğini hepimize kanıtlamış, göstermiştir. Bu güzel kentte, bu muhteşem kenttin neresinde gezerseniz gezin; bir köşeyi döndüğünüzde Cumhuriyet’in bir iziyle; bir köşeyi döndüğünüzde Mimar Sinan’la, bir diğer köşeyi döndüğünüzde Fatih Sultan Mehmet’le, II. Murat, Hüdavendigar ile karşılaşırsınız” dedi.



"Osmanlının mimari anlayışının başlangıcı da, zirvesi de bu kenttir"


Böyle bir şehrin dünyanın hiçbir yerinde görülemeyeceğinin altını çizen Gürkan, “Öyle bir kenttir ki Edirne, 118 yıllık belediye binasından bakarken sağınıza baktığınızda Osmanlı Mimarisinin en erken temsilcisi olan Eski Camiyi, solunuza baktığınızda Osmanlı Mimarisinin zirvesi olan muhteşem Selimiye’yi görürsünüz. Osmanlının mimari anlayışının başlangıcı da bu kenttedir, zirve yaptığı nokta da bu kenttedir. Böyle bir kent bırakınız Türkiye’yi dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz. Camileriyle, hanlarıyla, köprüleriyle, kervansaraylarıyla geçmişi geleceğe bağlayan bir köprüdür Edirne. O yüzden bu kenti Allah’ın bize bir şükrü olarak görüyoruz. Bu muhteşem kentte görev yapmak ebetteki önemli ama bu kentin bir yurttaşı, vatandaşı olmak, bir neferi olmak dünyadaki bütün payelerin üzerindedir. Biz Edirne’yi aşkla seviyoruz. Biz Edirne’yi canımız gibi, kanımız gibi seviyoruz. Çünkü Edirne; Türkiye Cumhuriyeti’nin Serhat’taki bayrağıdır. Edirne bizim göz bebeğimizdir, namusumuzdur. Bu muhteşem kente borcumuzu ödemek için, bize özgürce yaşama, sokaklarda dolaşma şansı verdiği için minnettarız. Kurtuluşunun 96. yılında, bu kurtuluşu bize armağan eden başta cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm silah arkadaşları, şehitlerimize ve gazilerimize minnettarız, ruhları şad olsun. Onların bize bıraktığı bu kutsal emanetleri ve şanlı Türk Bayrağını ilelebet gönderde tutacağımıza söz veriyoruz. Var olsun Cumhuriyet, yaşasın Türkiye Cumhuriyeti. Ne mutlu Türk’üm diyene” diye konuştu.


Gürkan, ayrıca 25 Kasım’ın Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü olduğunu belirterek, “Edirneliler olarak kadına karşı şiddete mücadele de yerimizi aldığımızı sizlere ifade etmek isterim” dedi.


Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan daha sonra eşi Esra Gürkan, Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluş temsilcileri ile birlikte 96. yıl pastasını kesti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.