- 22 Mayıs 2020 Cuma 11:06

Ev ve bahçesinde çiçek ve sebze yetiştiren kadın:

A
A
A
Ev ve bahçesinde çiçek ve sebze yetiştiren kadın:

Edirne’nin Keşan ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Firdevs Güler, yalnız yaşadığı evinde 48 senedir çiçek yetiştiriyor.

Edirne’nin Keşan ilçesinde yaşayan 66 yaşındaki Firdevs Güler, yalnız yaşadığı evinde 48 senedir çiçek yetiştiriyor. Evinde botanik bahçesine çevirdiği çiçeklerin yanında biber, soğan ve domates gibi sebzeler de yetiştirdiğini söyleyen Güler, “Evden çıkmadan 6 ay yaşayabilirim” diyerek sokağa çıkma kısıtlaması öncesi bitkileri için su stoğunu da yaptığını söyledi.


Keşan’ın Aşağı Zaferiye Mahallesindeki çiçek bahçesine çevirdiği evinde, korona virüs süreci boyunca hiç sıkılmadan ve virüs bulaşması endişesi yaşamadan, çiçeklerinden aldığı motivasyon ile hayatına devam ettiğini söyleyen Firdevs Güler, “Hiç korkmadım korona virüsten, yine de korkmuyorum. Komşular bile ‘bu kadar çiçekle uğraşıyorsan sana bir şey olmaz’ diyor. Çiçekler ile uğraşıyorum, onun için de daha düzgün moralim” dedi. Zaman zaman sulaması, gübrelemesi derken bütün gününü ilgilenerek geçirdiği bahçesi için ruh halini değiştirdiğini dile getiren Güler, “Bazen ev işi yaparken tansiyonum düşüyor ben de balkona çıkıyorum, dışarı çıktığım gibi ne baş dönmesi kalıyor ne de bir şey; başka bir insan oluyorum” şeklinde konuştu.


Çiçek yetiştirmenin iyi etkilerini kendi üzerinde gördüğünü söyleyen Güler, “Ben 66 yaşındayım, hiçbir rahatsızlığım yok. Sürekli bahçemdeyim. Arkadaşım gibi konuşuyorum onlarla, yoldaşım ve sırdaşım diyorum onlara. Çiçekle ilgilenen mutlu olur” diyerek bu uğraşı herkese de tavsiye etti.


Firdevs Güler’in Ramazan Bayramı’nda uygulanacak olan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması için en büyük telaşı ise bitkilerine can verecek suya ulaşmak. Bitkilerine vereceği suyu evden değil, evinin 100 metre ilerisindeki çeşmeden alarak getirdiğini belirten Güler, “Kısıtlama sırasında olur da beni dışarıda çeşmede görürlerse diye şimdiden bidonları doldurdum. Rahatım şimdi, su stoğum da hazır çiçeklerim için” diyerek kısıtlama boyunca yeteri kadar suyu olduğunu için içinin rahat söyledi.


Öte yandan korona virüs pandemisi boyunca vatandaşların evlerinde çiçek ve sebze yetiştirdiklerini ancak kendisinin 48 sene boyunca bunu yaptığı söyleyen Firdevs Hanım, “İnsanlar eve kapanınca can sıkıntısından bitki yetiştirmeye başladı. Oyalanmak için yani. Ama ben senelerdir uğraşıyorum. Salatalık fidesi almak için gittim ama kalmamış, yetiştiremiyor üreticiler de” diyerek ürettikleri ile 6 ay evden çıkmadan da yaşayabileceğini söyledi. Güler, “Mesela yaprakları için asma ektim, büyüyünce yapraklarını sarıyorum. Kendime göre evin arkasına salatalık, biber, domates ektim. 48 senedir bunu yapıyorum ve daha bir kök yeşil soğan almış insan değilim. Hep ekerim. Ürettiklerimi dolaba koyuyorum ve saklıyorum, 3-4 ay değil 6 ay daha evden çıkmadan yaşayabilirim. Yiyecek stoğum da hazır kendime göre. Hatta kızım geliyor onun da evine gönderiyorum, hatta damadım bana ‘sende 6 ay kalsak yiyecek de bitmez’ diyor” şeklinde konuştu.


Çiçek yetiştirmeye devam edeceğini belirten Firdevs Güler, son olarak ’seneye daha çok ekeceğim’, elim ayağım tuttuğu kadar çiçek ekeceğim" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi’nden 21 bin 500 kişiye iş imkanı Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi (SULKAM), 5 yıl içerisinde 21 bin 500 kişiye iş imkanı sağladı. SULKAM, Sultangazililere umut olmaya devam ediyor. Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi SULKAM, işveren firmalarla iş arayan vatandaşları bir araya getirmeye devam ediyor. Firma sahipleri ile iş arayan vatandaşlar, Sultangazi Belediyesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü Kariyer Merkezi biriminden ya da www.sultangazi.bel.tr üzerinden başvuru yapıyor. Firmaların aradığı özelliklerle vatandaşın belirttiği niteliklerin uyuşması durumunda mülakat için Sultangazi Belediyesi devreye giriyor. Sultangazi Belediyesi Nikah Sarayı’nda düzenlenen toplu mülakatlarda firma yetkilileriyle iş arayanlar görüşüyor. Görüşmesi olumlu sonuçlananların işe giriş işlemleri anında başlatılıyor. Sultangazi Belediyesi böylece istihdama önemli katkı sağlıyor. “21 bin 500 kardeşimizin iş için firmalarla görüşmesini sağladık” Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, “İş arayan kardeşlerimize kolaylık sağlamak adına hayata geçirdiğimiz Sultangazi Belediyesi Kariyer Merkezi (SULKAM), binlerce kişinin iş bulmasına katkı sağladı. Firmaların aradığı kriterlerdeki iş arayan vatandaşlarımızı bir araya getirerek istihdama katkı sunuyoruz. 21 bin 500 kardeşimizin iş için firmalarla görüşmesini sağladık. SULKAM ile daha çok kardeşimizin işe girmesine vesile olacağız” diye konuştu.
Gaziantep Gazi Konut’un yapımını tamamladığı 500 konut hak sahiplerine teslim ediliyor Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Gazi Konut tarafından Güneyşehir bölgesinde yapımında sona gelinen 500 konutun anahtarları düzenlenen törenle hak sahiplerine teslim edildi. Konut ihtiyacının karşılanması, vatandaşların uygun fiyatlara ev sahibi olması ile arz-talep dengesini sağlayarak Gazi şehirde kira ve konut ücretlerinin kontrol altına alınması amacıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iştiraki olarak kurulan Gazi Konut, Güneyşehir’de 1’inci etap kapsamında yapımını tamamladığı 500 konutun anahtarlarını hak sahibi vatandaşlara teslim etti. Yapımı tamamlanan Gazi Konut Güneyşehir konutları 1’inci etabında 110 metrekare büyüklüğünde 3+1 236 konut yer alırken 93 metrekare büyüklüğünde 2+1 264 konut bulunuyor. Planlanan süresinden önce tamamlanan Güneyşehir konutlarının 2’nci etabı kapsamında ise 100 konut için talepler toplandı. “Bu şehir için yapacak çok işimiz, sevdamız, hayallerimiz var” Anahtar teslim töreninde konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hiç kimseyi ayrıma maruz bırakmadan çalıştıklarını, eğitim, sağlık, emniyet ve adalette önce insan dedik aktararak, “Belediye bünyesinde sorun çözme kapasiteni güçlendirmek gerekiyor. Bazen bu da yavaş kalıyor ve bunu da çözmek için Gazi Konut’u kurduk. İşi ehline verip adaletli davranmayı öncelik edindik. Bu memleketin en büyük iki sorunu var konut ve trafik. Büyüyoruz ve irileşmeden sağlıklı büyümek lazım. Bunun yolu şehir planlaması. Ne kadar kişi yaşayacaksa bir alanda ona göre okul, yeşil alan, camii, sosyal donatı, GASMEK planlanıp yapılıyor. Yaşam kalitesini yükseltip vatandaş memnuniyeti arttıracak çalışma yapmak gerekiyor. İşte konut meselesine böyle baktık biz. 6 Şubat Depremleri sonrası bizim konut açığımız daha da arttı. Bunu hızlı bir şekilde toparlamak gerekiyordu. 10 bin konut için 60 bin konut talebi var. Bu arz talebi dengelememiz lazım. Geldiğimiz noktada anahtarları alacaksınız içeri gireceksiniz sizlerle beraber bende çok heyecanlıyım. Bu şehir için yapacak çok işimiz, sevdamız, hayallerimiz var. Ananın, babanın, gencin, yaşlının mutlu olduğu, geleceğe endişeyle bakmadığı bir Gaziantep kuracağız” diye konuştu. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Erdem Güzelbey törende konutlar ve yeni çalışmalar hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından anahtarlar hak sahiplerine teslim edildi. Tören sonrası örnek daireler gezildi.