GENEL - 04 Ağustos 2020 Salı 15:48

Gurbetçiler: “Türkiye’nin kıymetini bilelim”

A
A
A
Gurbetçiler: “Türkiye’nin kıymetini bilelim”

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yaz tatillerini ve yıllık izinlerini geçirmek için Türkiye’ye gelirken sevinçli ve mutlu olan gurbetçilerin, yaşadıkları ülkelere hüzünlü ve buruk yolculukları başladı.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yaz tatillerini ve yıllık izinlerini geçirmek için Türkiye’ye gelirken sevinçli ve mutlu olan gurbetçilerin, yaşadıkları ülkelere hüzünlü ve buruk yolculukları başladı. Samsunlu gurbetçi Tosun ailesi, “Türkiye’nin kıymetini bilelim” diyerek hüzünlü yolculuğuna devam etti.


Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, Türkiye’ye baba ocağına gelerek yıllık izinlerini memleketlerinde geçirdi. Baba ocağında tatillerini yapan gurbetçiler, yaşadıkları ülkelere dönmeye devam ediyor.



Kilometrelerce kuyruk çilesi sona erdi


Karayoluyla gelerek, dönüş için Edirne’den Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısını tercih eden gurbetçilerin, her yıl oluşturduğu kilometrelerce uzun kuyruklar, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’nün geliştirdiği uygulamalar ile bu yıl tarihe karıştı.



İşlemler hassas yürütülüyor


Kapıkule’den çıkış yapan gurbetçilerin giriş işlemleri korona virüs tedbirleri kapsamında daha hassas yürütülüyor. Görevliler tarafından yolcuların ateşi ölçülüyor ve işlemler sosyal mesafe kuralı göz önünde bulundurularak gerçekleştiriliyor.



“Türkiye’nin kıymetini bilelim”


Yıllık iznini Samsun’da geçirmek için Almanya’dan geldiğini söyleyen Ramazan Tosun, gurbete gitmenin çok zor olduğunu belirterek, “Türkiye’mizin kıymetini bilelim” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Meke Gölü havaların ısınmasıyla yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü, havaların ısınmasıyla karavanla geziye çıkan yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla karavan ile Türkiye’ye gelen turistler, Karapınar’da doğal güzellikleri geziyor, Meke Gölü’nde kamp yapıyor. Meke Gölü yeraltı sularının çekilmesi ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı kurudu. Buna rağmen kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Meke Gölü, ilkbahar mevsiminde de karavanları ile seyahat eden yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Karavanları ile Yunanistan’dan yola çıkan ve Türkiye’de birçok yeri gezdikten sonra Karapınar’a ulaşan İsviçreli çiftler Philippe ve Petra Müller ile Sabine ve Reto Huber, Avusturyalı Walter Frashing ve eşi Sandra, Meke Gölü’nde mola verdi. Yürüyüş yapıp, gün batımını ve gün doğumunu izleyen turistler burada kamp yaptı. İsviçreli Philippe Müller, 4 hafta önce Yunanistan’dan gelerek Türkiye’de seyahate başladıklarını ifade ederek, "Karapınar’ı ve özellikle Meke Gölü’nü çok sevdik. Türk yemeklerini ve insanların bizlere karsı olan tutumları çok güzeldi. Bir sonraki durağımız Kapadokya olacak. Dünyada su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı var. Su kaynaklarının çok fazla kullanılması ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri tüm dünyada görülüyor. Meke Gölü’nün susuz hali bile etkileyici” dedi. Avusturalı Walter Frashing, Meke Gölü’nde su olduğu zamanın fotoğraflarını gördüklerini ve çok etkilendiklerini kaydederek, ”Gölün bu hali çok üzücü. İklim değişikliği burayı da kötü etkilemiş. Su dolu fotoğrafları çok güzeldi. Bu haline insan üzülüyor. Bizler de harika manzaranın tadını çıkarıp bol bol fotoğraf çektik” şeklinde konuştu.
Balıkesir 23 Nisan Bandırma’da coşkuyla kutladı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı” çeşitli gösterilerle coşkuyla kutladı. Bandırma Kaymakamlığı tarafından organize edilen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı etkinlikleri kapsamında çelenk sunma töreni gerçekleştirildi. Daha sonra ilçedeki okullar tarafından hazırlanan çeşitli gösterilerle 23 Nisan coşkuyla kutlandı. 23 Nisan kutlamalarına Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Garnizon Komutanı Hv.Plt.Tuğ.Gen. Levent Eğren, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, Adalet Komisyon Başkanı Mehmet Kahyaoğlu, Bandırma İlçe Jandarma Komutanı J.BNB. Ahmet Tunç, Bandırma İlçe Emniyet Müdürü Mesut Demirdaş, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye meclis üyeleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Kutlamalar Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı’nın okundu. Günün anlam ve önemini içeren konuşmayı Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan yaptı. Çocukların bayramını kutlayan Mutlu Aslan, “Bundan 104 yıl önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle, salavat-ı şeriflerle açılan Büyük Millet Meclisimiz, vatanımızın işgal edildiği bir dönemde milletimizin ve devletimizin bağımsızlık mücadelesinin merkezi olmuştur. Binlerce yıllık kadim devlet geleneğimizin son temsilcisi olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma anlayışı üzerinde inşa edilmiştir. 23 Nisan 1920’de milli irade ve egemenlik temeli üzerine kurulan yeni hükümet şekli İstiklal Savaşı’nın zaferle sonuçlanmasından sonra 29 Ekim 1923 yılında cumhuriyet olarak ilan edilmiştir. Türk demokrasisinin en mühim gelişmeleri bu iki tarihte kaydedilmiştir. Ayrıca milletimiz, Büyük Millet Meclisi merkezli yürüttüğü Milli Mücadele’yi bir hürriyet ve istiklal davası olarak görmesinin yanısıra istikbal davası olarak da telakki etmiş ve bu saikle milli egemenliğe sahip olduğu günü aynı zamanda "çocuk bayramı" olarak da kutlamaya cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren başlamıştır. Milli Egemenliğin ilan edildiği günü çocuklarımıza armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükranla ve minnetle anıyorum. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyor, saygılarımı sunuyorum,” dedi. Kutlamalar öğrenciler tarafından hazırlanan gösterilerle devam etti. Özel Bandırma Koleji öğrencisi Azra Gürbıyık, “23 Nisan” isimli şiirini okudu. Programın devamında Mehter takımı gösterisi, Balıkesir yöresi halk oyunları, Anadolu ateşi halk oyunları, Türkiye ritim dans, Bayrak gösterisi, Zeybek halk oyunları gösterisi, 100’üncü yıl ve parla çocuk şarkıları seslendirildi. Program jimnastik gösterisi ile sona erdi.
İstanbul Ataşehir’de Belediye Başkanlığı, bir günlüğüne Çınar Başkan’a emanet Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuğunu temsilen bir günlüğüne Kayışdağı Arifpaşa İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Çınar Ali Akkılıç’a devretti. Okul Müdürü Aslı Pekin, Sınıf Öğretmeni Mehtap Şimşek ve sınıf arkadaşı Azra Geçgil de Ataşehir’in Çocuk Belediye Başkanı Çınar Ali Akkılıç’a eşlik ettiler. Çocuklarla sohbet ederek, onlara derslerindeki başarı durumlarını ve hobilerini soran Ataşehir Belediye Başkanı Onursal Adıgüzel, çocukların isteklerini de dinledi. Ataşehir’in bir günlüğüne Belediye Başkanı olan Çınar Ali Akkılıç; park ve oyun alanlarının artırılması, engellilere yönelik hizmetlerin çoğaltılması ve sokak hayvanlarına daha fazla destek olunması talimatlarını verdi. Çocuklardan arkadaşlarını, Ataşehir Belediyesi’nin hazırladığı 23 Nisan şenliğine davet etmesini isteyen Başkan Adıgüzel, temsili devir teslimde yaptığı konuşmada çocuk bayramının önemini hatırlatarak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle anıyoruz. Biz de Atamızın adını taşıyan ilçemizde onun açtığı yolda kararlılıkla Cumhuriyet değerlerinden ayrılmadan çalışmaya ve üretmeye devam edeceğimizin sözünü veriyoruz. Çocuklar için spor ve kültür faaliyetlerini artırmayı, eğitimlerine destek olmayı, parklarımızı daha modern ve güvenli hale getirmeyi istiyoruz” diye konuştu. Çocuklar böyle bir an yaşadıklarından dolayı Ataşehir’deki bütün çocuklar adına gururlu ve mutlu olduklarını ifade ettiler.
İzmir İEÜ Medical Point’te söz küçüklerin İEÜ Medical Point Hastanesi’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla koltuklar bir günlüğüne çocuklara devredildi. Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Onların enerjisi ve coşkusu bizlere ilham veriyor, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Medical Point olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı bir şekilde yetişmelerini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri İEÜ Medical Point Hastanesi’nde renkli görüntülere sahne oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümü bayraklarla donatılırken, hastanedeki çocuklara da balon dağıtıldı. Bunların yanı sıra 23 Nisan geleneği olan koltuk devri de gerçekleştirildi. ‘Önlükleri giyip muayene ettiler’ Tıbbi Direktör Prof. Dr. Şükrü Emre, koltuğunu 9 yaşındaki Elçin’e devrederken; İEÜ Genel Müdürü Müslüm Yıldız’ın koltuğuna 4 yaşındaki Deniz, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Prof. Dr. Aslı Aslan ve Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Özlem Günay’ın koltuğuna 9 yaşındaki Begüm Ece, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Arda Bozgül’ün koltuğuna 6 yaşındaki Uraz oturdu. Uraz ve Begüm Ece, gelen hastaları muayene ederken, Genel Müdürlük makamına oturan Deniz ise çalışanlara kitap dağıtılmasını istedi. Tıbbi direktörlük makamını devralan Elçin ise 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. ‘Çocuklarımızın enerjisi bize ilham veriyor’ Medical Point Hastaneler Grubu olarak yalnızca bugün için değil, gelecek nesillerin sağlığı için de çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Medical Point Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Veysi Kubba, “Bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülkeyiz. Biz de geleceğimiz olan çocuklarımızı hastanemizde ağırladık. Onların enerjisi ve coşkusu bizlere ilham veriyor, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Medical Point olarak çocuklarımızın ve gençlerimizin sağlıklı bir şekilde yetişmelerini sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz. Yarınlarımızın umudu olan çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyor, bugünü dünya çocuklarına armağan eden ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet ve minnetle anıyorum” diye konuştu.
Kocaeli Çocuklar vali koltuğuna geçti, düzenlenen eğlencelerle de bayramın tadını çıkardı Kocaeli’de 23 Nisan’da öğrenciler bir günlüğüne vali koltuğuna geçerken, düzenlenen etkinliklerle de minikler, bayramın tadını çıkardı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, makamını TBMM İlkokulu 4. Sınıf öğrencisi Tuana Örden’e teslim etti. Temsili olarak Vali olan Tuana Örden, "Beni makamınıza davet ettiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Meclisimizin açılışının 104. yıl dönümünde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, bugünü bizlere armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e teşekkür ediyor, saygı ve rahmetle anıyorum" diye konuştu. "Bilim, sanayi ve teknoloji yolculuğumuz baş döndürücü hızla gelişmeye devam ediyor" Çocukların bayramını kutlayan Vali Yavuz, "Devletimizin kurucusu eşsiz komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve şükranla yad ediyorum. Büyük atamız ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ diyordu bu yolda biz de demokrasimizi güçlendirerek yolumuza devam ediyoruz. Cumhuriyet rejimi ile birlikte ülkemiz güçleniyor. Daha müreffeh bir toplum olma yolunda hızlı ve emin adımlarla ilerliyoruz. Özellikle savunma sanayi başta olmak üzere bilim, sanayi ve teknoloji yolculuğumuz baş döndürücü hızla gelişmeye devam ediyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de büyük ideali ve hayali olan muasır medeniyet seviyesine ulaşma ve üzerine çıkma yolculuğumuzda kararlıyız ve siz evlatlarımızın bu bayrağı daha yükseğe çıkaracağına gönülden inanıyoruz. Ulu Önder’imiz, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tüm dünya çocuklarına armağan ederek dünyada bir ilke imza atmış ve bu konudaki ileri görüşlülüğünü bir kez daha ortaya koymuştur. Sizlere inanıyor ve güveniyoruz. Bu vesileyle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nızı bir kez daha tebrik ediyor, kutluyorum" ifadelerini kullandı. Vali Seddar Yavuz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle gerçekleşen ziyarette makam koltuğunu temsili olarak devrettiği Tuana Örden’e çeşitli hediyeler vererek günün anısına fotoğraf çekildi. Öğrencilerin gösterileri alkış aldı Kocaeli Valiliği’nce Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda öğrenciler bayramı doyasıya yaşadı. Öğrencilerin hazırladıkları gösteriler alkış alırken, düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere de çeşitli hediyeler verildi.