- 28 Aralık 2020 Pazartesi 10:31

(Özel Haber) Edirne sanayisinin oto lastikçisi ‘Remziye abla’

A
A
A
(Özel Haber) Edirne sanayisinin oto lastikçisi ‘Remziye abla’

Edirne’de, 1992 yılında sekreter olarak başladığı oto lastik satışı ve tamir işinde, 10 yıl içinde kendi dükkanını açan ve işinin patronu olan Remziye Cankıran, “İşin kadını erkeği yok” diyerek, hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

Edirne’de, 1992 yılında sekreter olarak başladığı oto lastik satışı ve tamir işinde, 10 yıl içinde kendi dükkanını açan ve işinin patronu olan Remziye Cankıran, “İşin kadını erkeği yok” diyerek, hayalini gerçekleştirdiğini söyledi. Kadın girişimci Cankıran, gençlere de seslenerek, “Ne iş yaparsanız yapın işinizi severek yapın” dedi.


1992 yılında ilk kez lastikle tanıştığını ve sektörde sekreter olarak başladığını anlatan evli ve 2 çocuk annesi Remziye Cankıran, “Kadınların yapamayacağı iş yok” mottası ile yola çıktığını dile getirdi. 10 yıl önce kendi dükkanını açan ve işinin patronu olan azimli kadın girişimci Cankıran, özellikle gençlere de seslenerek, “Ne iş yaparsanız yapın işinizi severek yapın” ifadelerini kullandı.



“Sekreter olarak başladığım işte kendi dükkanımı açtım”


Cankıran, “92 yılında lastikle tanıştım. İlk işe başlamam sekreter olarak başladım. 2010’da kendi dükkanımı açtım. 2010’dan beri kendi işletmemi işletiyorum. Bence işin erkeği kadını yok. Işi severek yapmak var ben severek yapıyorum. Belki de müşterilerim de bazen bunu diyor çok farklısın sen diye. Ben de diyorum benim farkım sadece işimi sevmek, başka bir ley değil. Bana göre bir işi severek yapıyorsanız zaten ilerleseniz belli bir yere gelirsiniz. Sonuçta başarı kimseye gümüş tepsiyle sunulmuyor. Ben sekreterlikten başladım ilkte telefonlara bakıyordum sonra toptana çıkmaya başladım. Öyle öyle derken aslında ilk satışla başladım servisim yoktu. Servis ustamızın yanında ona yardım ederken yavaş yavaş işi de öğrendik 2010’da da kendim açtım” dedi.



“Müşterilerim genelde kadın ağırlıklı oluyor”


Cankıran, “Siz işletme sahibi olarak kadınsanız müşteriniz de genelde kadın ağırlıklı oluyor. Kendilerini rahat hissediyorlar dükkanda bir bayan olduğu zaman. Bir de biraz önce dediğiniz gibi toplum olarak bir erkek hegemonyası altında olan bir toplumuz. Bir bayanın müşteriden daha iyi işini biliyor olması onlara daha farklı bir güven veriyor. Memnunlar dükkanımda gelmekten. Ben de müşterilerimden memnunum. Onları memnun etmekten memnunum” diye konuştu.



“Ömrüm yettiğince mesleğime devam edeceğim”


Ömrünün yettiği kadar mesleğine devam etmek istediğini belirten Cankıran, “Çünkü çalışmayı seviyorum. Ekonomik şartlar malum zaten. Tek elin nesi var diyorlar iki elin sesi var diyorlar. Yani devam. Çocuklar var, iki tane çocuğum var. Onların gelecekleri var. Şu an hiç aklımdan işi bırakmak gibi bir şey geçmiyor açıkçası. Gittiğim yere kadar gitmeyi düşünüyorum” dedi.



“Ne iş yaparsanız yapın işinizi severek yapın”


Cankıran, eşinin de sanayici olduğunu ve eşiyle birlikte kullandığı bir otomobili olduğunu hatırlatarak, “Açıkçası hiç yolda kalmadım ama açıkçası yolda kaldığım zaman ne yapmam gerektiğini biliyorum. O yüzden de daha güvenli yola çıkabiliyorum. Çoğu müşteri bırakın bayanı erkek müşteri bile aracında stepne olup olmadığını bilmiyor. Bu da bana çok ilginç geliyor. Bazı bijonların aparatları oluyor, son model arabaya binmiş müşteri geliyor diyoruz ki bunun kapak aparatı nerede? “O ne?” diyor bize ya da şifreli bijonu var aracında “o ne?” diyor. Diyoruz bu anahtar olmazsa yolda kaldığınız zaman hiçbir şey yapamazsınız çünkü her aracın şifreli anahtarı farklı birbirine uymuyor başkasından da alamazsınız diyoruz ve adam nerede olduğunu bile bilmiyor. O yüzden ben hep şey diyorum çocuklarıma da aynı öğüdü veriyorum ne iş yaparsanız yapın işinizi severek yapın” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.