GENEL - 13 Haziran 2018 Çarşamba 14:18

Sağlık Yolu hizmete açıldı

A
A
A
Sağlık Yolu hizmete açıldı

Edirne Belediyesinin, Sultan 1.

Edirne Belediyesinin, Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasına yaptığı “Sağlık Yolu” düzenlenen törenle hizmete açıldı.


Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi ile Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi arasındaki mesafeyi kısaltacak; Edirne’nin en kapsamlı, ilk ve tek projeli yolu olan Sağlık Yolu, düzenlenen törenle açıldı.


Edirne’nin çok önemli bir eksiğini giderecek, yaşamların kurtarılmasını sağlayacak çok önemli bir hizmeti Edirne Kuzey Çevre Yolu Sağlık Yolu Bölümü’nü hizmete açtıklarını belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan açılış töreninde yaptığı konuşmada "Elbette belediyelerin kendi alanlarında, kendi sahalarında yaptığı hizmetler var. Temel belediyecilik hizmetleri, diğeri de sosyal belediyecilik hizmetleri. Edirne’mizde maalesef temel belediyecilik hizmetleri yönünden çok ciddi eksiklerimiz vardı. 60 yıllık bir vahşi depolama çöplüğümüz vardı. 3 Kasım itibariyle kapandı, bitti. Türkiye’nin ilk 5’ine giren bir çöplük yaptık. Yaklaşık 1-1,5 ay içinde de çöpten elektrik üretmeye başlıyoruz. Şuanda arıtması çalışıyor. Yeniimaret, Yıldırım Mahallelerinde koku kalmadı, problem kalmadı. Bizim KDV dahil 10,1 milyon TL’ye bitirdiğimiz yeni çöplük başkaları tarafından 110 milyona, 75 milyona, 85 milyona yapıldı" diye konuştu.



"Edirne üst yapıdaki eksiklerini de gidermeye başlayacak"


Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri’nden 1 yıl sonra ayda 16 bin evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üretileceğini belirten Gürkan, "Edirne’nin artık rezervi tükenmek üzere olan Süloğlu ve Paşaçayır’dan aldığı hem maliyeti yüksek hem kalitesi düşük içme suyu kaynağımızı değiştirerek, Kırklareli Kayalı Köy Barajı’ndan 58 kilometre mesafeden binlik çelik borularla yıllık 20 milyon 500 metreküp su alma işine ait isale hattını tamamladık ve Aralık ayından bu yana oradan su alıyoruz. Yine bu suyun geldiği noktada Lalapaşa Kavşağı’nda bu suyu arıtmak için İçme Suyu Arıtma Tesisi yaptık, tesisimiz devreye girdi. Aralık sonundan bu yana Süloğlu ve Paşaçayırı’ndan değil Kırklareli Kayalı Barajı’ndan daha kaliteli, daha temiz daha hijyenik içilebilir suyu Edirneliler ile buluşturuyoruz. Geçtiğimiz 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Kirişhane Paşaçayırı mevkiinde Edirne’mizde evsel ve kanalizasyon atık sularını arıtacak, İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin temelini attık. O da 1,5 yıl içerisinde bitecek ve hizmete girecek. Geriye bir tek hizmetimiz kaldı, bütün bunları doğrudan konforlu bir şekilde buluşturacak, alt yapı hizmetleri, yaklaşık 370 bin metrelik içme suyu şebekesinin tamamen yenilenmesi, kanalizasyon şebekesinin 110 kilometresinin yenilenmesi ve 30 kilometrelik yağmur suyu hattının yapılması, 360 kilometre olan şehir için yolların, asfalt ve kilit parkelerin neredeyse tamamının yenilenmesi. Onunda ihalesini 4 Aralık’ta yaptık. Onayını bekliyoruz. Onun onayı da geldiğinde, altyapıya da başlayacağız. Edirne bununla birlikte üst yapıdaki eksiklerini de gidermeye başlayacak. Bunların toplam bedeli 500 milyon TL’yi buluyor. Bizim bütçemiz 240 milyon dolayında, geçen sene gerçekleştirilen bütçemiz 162 milyon. Bununla kıyaslanırsa 4 yılda yapılan 500 milyon TL’lik yatırımın ne anlama geldiği daha iyi hesaplanabilir" dedi.



Edirne’nin ilk projeli yolu


Sağlık Yolu’nun planlamasından yapımına kadar çok kişinin emeği olduğunu belirten Gürkan, “Öncelikle yüklenici firma çok temiz çalıştı. Bu yol 4 ay önce bitecekti ama kış şartlarının ağır geçmesi nedeniyle bizde kış şartlarında yolu yapıp sonradan sorun yaşamamak için inşaatı 4 ay ötelemiş olduk. Edirne’de ana arter hariç yapılan tüm yollar, belediye tarafından yapılmıştır. Belediye ve başka kurumlar tarafından yapılan tüm yollar arasında ilk kez bir projeye dayalı yapılan ilk yol bu yoldur. Buna Güney Çevre Yolu da dahildir. Güney Çevre Yolu’nu da zemini açıp, üstüne kaplamasını atmışızdır. Ama Sağlık Yolu temel yapıları ile sıkıştırmaları ile korkulukları, aydınlatması, yeşil alanları, bisiklet yolu ile Edirne’nin ilk projeli yoludur" şeklinde konuştu.


Gürkan, yolun yapımı sırasında verdiği desteklerden dolayı Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na da teşekkür etti.


Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Başkan Gürkan, makam aracının şoför koltuğuna oturarak, yoldan ilk geçişi yaptı. Gürkan’a Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve CHP Milletvekili Adayı Yakup Atalay da eşlik etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırklareli Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi bina alevlere teslim oldu Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı. Alınan bilgiye göre, Karakaş Mahallesi Karakaşbey Caddesinde kafe olarak kullanılan Geç Osmanlı dönemine ait 2 katlı tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye itfaiye, AFAD, 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede büyüyen yangına itfaiye, AFAD, TOMA müdahale etti. Ekiplerin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. Vali Birol Ekici, Belediye Başkanı Derya Bulut bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Bulut yaptığı açıklamada yangında anına müdahale ettiklerini söyledi. Bulut devamında, “Yaklaşık 5, 6 dakikalık telefon trafiği ve itfaiye araçlarımızın buraya ulaşmasıyla yangına 7, 8 dakikalık bir sürede müdahale edilmeye başlanıyor. Tarihi bir bina gördüğünüz üzere tescilli bir bina, restoran olarak kullanılan bir bina. Yandaki ek binada yangının ilk çıktığı tespit ediliyor. Tabi arkadaşlar çalışmalarını yapıyorlar ama muhtemelen oradaki bilgisayar odasından teknik bir arızdan çıktığı tahmin ediliyor yangının, kesin sonuç rapordan sonra belli olacak. Hepimizi sevindiren unsur çok şükür can kaybımız yok sadece maddi hasar şeklinde yansıdı" dedi. Kırklareli halkına geçmiş olsun temennisinde bulunan Bulut yangın söndürüldüğünü tamamen kontrol altında alındığını ve şuanda soğutma çalışmaları devam ettiğini anlattı.
Samsun Dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür: Fare, köstebek, gelengi Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi’nde 53 yıllık birikim sonucu toplanan memeli hayvan koleksiyonunda dünya biyoçeşitliliğine ilk kez kazandırılan 3 yeni tür, 1 tane yeni alt tür bulunuyor. Türkiye’nin en büyük memeli hayvan koleksiyonlarından birine sahip OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’ndeki koleksiyonda yaklaşık 100 memeli hayvan türü bulunuyor. Bu hayvanlar arasında dünyada ilk kez teşhis edilen ’Microtus Dogramacı’ ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi de bulunuyor. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nde görevli akademisyenlerin Türkiye’yi ilmek ilmek gezmesi sonucu elde edilen koleksiyon, bilimsel açıdan büyük önem arz ediyor. Gelecek nesillerin kendilerinden önce hangi canlıların yaşadığına dair bilgileri öğrenme şansı bulacağı koleksiyonda ayrıca tilki, tavşan, kirpi, gelincik gibi hayvanlar bulunuyor. "Böylesi Türkiye’de başka bir yerde görülmedi" Koleksiyon hakkında bilgi veren OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Kefelioğlu, "Burası memeli hayvan koleksiyonudur, tam olarak müze denilemez. Müze daha büyük ve değişik canlı gruplarını inceleyen bir yapıdır. Ama burası Türkiye’de önemli bir memeli hayvan koleksiyonudur. Burada Türkiye memeli hayvanlarının yüzde 70’ini temsil edecek kadar örnek vardır. Tabii ki bu bizim bir ömrümüzü aldı. Burada gördüğünüz örneklerin hepsi iyi korunduğu takdirde 200 yıl kadar hiç bozulmadan kalabilir. Bu da doğa çeşitliliğin gelecek nesillerin bilmesi kadar önemlidir. Çünkü ileri de nesli kaybolan türler olacaktır. Bu türler en azında böyle koleksiyonlarda saklanarak gelecek nesillerin bu türler hakkında bilgi sahibi olması sağlanır. Şu anki nesil içinde böyle koleksiyonlar çok önemlidir. Gençlerimizin hepsi doğadan uzak yaşadıkları, betonların arasında yaşadıkları için doğada göremeyeceklerini, hiç ulaşamayacakları türleri bu tip koleksiyonları ziyaret ederek görme imkanına kavuşacaklar. Bu tür koleksiyonların halka dönük ve biyoçeşitliliğe dönük faydaları olduğu gibi aynı zamanda bilimsel yönden de son derece önemli çıktıkları oluyor. Burada pek çok yeni tür vardır. Dünya için yeni türler vardır. Teşhis ettiğimiz ‘Microtus Dogramacı’, ‘Microtus Anatolica’ isimli tarla fareleri, ‘Talpa Hakkarensis’ ve ‘Talpa Levantis Dogramacı’ isimli köstebekler ve ‘Spermophilus Taurensis’ isimli gelengi dünya için ilk teşhislerdir. Dünya için yeni türler teşhis edilmesi bakımından OMÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nün memeli kürsüsü bu anlamda çok iyi durumdadır. Dünya biyoçeşitliliğine 3 yeni tür 1 tane yeni alt tür verdi. Bu gerçekten azımsanamayacak durumdur. Böylesi Türkiye’de başka bir müzede görülmedi" dedi.