KÜLTÜR SANAT - 10 Mayıs 2022 Salı 17:40

Selimiye Camisi restorasyon çalışmaları

A
A
A
Selimiye Camisi restorasyon çalışmaları

Restorasyon çalışmaları devam eden Selimiye Camisi’nde ve çalışmaları tamamlanan Selimiye Meydanı’nda incelemelerde bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Sestorasyon Selimiye’yi bir yüz yıl daha güvenli ve estetiğine uygun şekilde geleceğe taşıyacak" dedi.

Restorasyon çalışmaları devam eden Selimiye Camisi’nde ve çalışmaları tamamlanan Selimiye Meydanı’nda incelemelerde bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Sestorasyon Selimiye’yi bir yüz yıl daha güvenli ve estetiğine uygun şekilde geleceğe taşıyacak" dedi.


Edirne’de 1568 yılında Mimar Sinan’ın 90 yaşındayken yapımına başladığı ve 7 yıl süren çalışmaların ardından 1575 yılında ibadete açılan Selimiye Camisi’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. Vakıf Genel Müdürlüğünce yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Edirne Valisi Ekrem Canalp, Selimiye Camisi’nin temelinden kubbesine ve minarelerine kadar her şeyin restorasyon edildiğini söyledi. Restorasyon çalışmaları esnasında farklı restorasyon ihtiyaçları ortaya çıktığında hiçbir şekilde ihmal edilmeksizin izinler dahilinde o restorasyonlar da gerçekleştirildiğini anlatan Vali Canalp, “Minarelerin restorasyonunda değiştirilmesi gereken en ufak bir taş dahi olsa hiçbiri gözden kaçırılmıyor. Restorasyon çalışmaları esnasında ziyaretçilerin güvenliğine de çok dikkat ediliyor” dedi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde muhteşem görünüme kavuşan Selimiye Meydanı’nda da incelemelerde bulunan Vali Canalp, Selimiye Camisi’nin restorasyonunun ve meydan düzenlemesinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen talimatlar çerçevesinde olduğunu vurguladı. 70 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilen çevre düzenlemesi çalışmalarıyla birlikte maliyetin 300 milyon liranın üzerinde olduğunu söyleyen Vali Canalp, “çalışmalar Selimiye’yi bir yüz yıl daha güvenli ve estetiğine uygun şekilde geleceğe taşıyacak” dile konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Sıcaklar etkiledi yenidünyada hasat erken başladı: Fiyatı üreticisini sevindirdi Mersin’de birçok bahçede yetiştirilen ve masrafı az olduğu için ’sarı altın’ olarak dillendirilen Malta eriğinde (yenidünya) hasat başladı. Birinci kalite kilogramı 40-45 TL arasında bahçeden alıcı bulan yenidünya, üreticisini de sevindirdi. Türkiye’nin yaş sebze ve meyve üretiminde önemli merkezlerden olan Mersin’de son günlerde artan hava sıcaklıkları nedeniyle peş peşe hasatlar başlıyor. Son olarak özellikle hava sıcaklığının arttığı Mersin’de açıktaki yenidünya bahçelerinde meyveler erken olgunlaştı. Erdemli ilçesinde yoğun olarak bahçeleri bulunan yenidünya meyvelerinin sararmasıyla hasat da başladı. Bahçelere giren işçiler meyveleri özenle toplayarak kalitesine göre sınıflara ayırıp, kasalarla hale gönderiyor. Meyvelerin birinci kalitesi 40-45, ikinci kalitesi 25-30 üçüncü kalitesi ise 10-15 TL’ye alıcı buluyor. Yenidünya meyveleri Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Konya başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor. Yurt dışına da ihraç edilen meyveler ülkeye döviz kazandırıyor, hem üreticisine hem de çalışanlara ekonomik kazanç olarak dönüyor. İç piyasa ve ihracata gönderiliyor Havaların sıcak gitmesi nedeniyle hasadın 15 gün önce başladığını belirten üreticilerden Kürşat Durmaz, "Bu sene ürünlerimiz güzel, birinci ve ikinci sınıf olarak kalite ayrımı var. Fiyatlar iyi memnunuz. Türkiye’de sadece Mersin Erdemli, Tarsus ve Antalya’nın Alanya ilçesinde üretiliyor. Genel olarak iç piyasaya ayrıca ihracata da gönderiliyor" dedi. Üreticilerden Azize Aksay ise şu anda yenidünya meyvelerini topladıklarını, kalitesine göre ayırıp paketleme yaptıklarını, ürünün ve fiyatların şu anda güzel olduğunu kaydetti. Birinci kalite 40-45 TL’ye alıcı buluyor Malta eriğini hasat ettiklerini aktaran Halil Keskin de sağlık açısından faydalı olduğundan yurt içi ve yurt dışından taleplerin olduğuna dikkat çekti. Verimin bu sene güzel olduğuna değinen Keskin, "İklimden dolayı hasat bu sene erken başladı. Malta eriklerinin hepsi kızardı. Eskiden tepeden başlıyor yavaş yavaş aşağıya doğru kızarıyordu. Bu sene komple kızardı. Şu anda birinci kalite 40-45, ikinci kalite 25-30’a, üçüncü kalite ise 15 TL’ye gidiyor" diye konuştu.