GENEL - 19 Nisan 2019 Cuma 10:19

Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde Türk Müziği Konseri

A
A
A
Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde Türk Müziği Konseri

Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk Sağlık Merkezi ve Üniversite Müzesi olma özelliğini taşıyan Trakya Üniversitesi Sultan 2.

Türkiye’de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan ilk Sağlık Merkezi ve Üniversite Müzesi olma özelliğini taşıyan Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde aslına uygun olarak musiki nağmeleri yankılanmaya devam ediyor.


Her yıl yerli ve yabancı binlerce sanat, kültür ve tarih meraklısını Edirne’ye çekerek şehrin kültür turizmine önemli katkılar sunan müzede, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından “Türk Müziği” konseri düzenlendi.


Trakya Üniversiteler Birliği tarafından organize edilen ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarının icra ettiği konserde, Türk Tasavvuf Musikisi ve Türk Halk Müziği’nin unutulmaz eserlerine yer verildi. Udda Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu, bağlamada Dr. Öğr. Üyesi Kadir Çayır, kemanda Öğr. Gör. Merve Nur Kaptan ve Öğr. Gör. Haluk Bükülmez, tamburda Öğr. Gör. Betül Küçüksüslü, piyanoda Arş. Gör. İlayda Dubaz, viyolonselde Arş. Gör. Mehmet Semih Karlıdağ, neyde Muhammed Yavuz Budanır ve ritimde Müzik Öğretmeni Tolga Çelik’in yer aldığı sanat ekibi eşsiz bir repertuvarla dinleyicilere muhteşem bir gece yaşattı.


Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Sezgin ile akademisyenlerin, öğrencilerin ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleşen “Türk Müziği” konserinin açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Sorumlusu ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı "1652 yılında Edirne’yi ziyaret eden Evliya Çelebi’nin ‘Orada bir Darüşşifa vardır ki dil ile tarif edilmez, kalemler ile yazılmaz. Adı geçen bağın ortasında, göğe baş uzatmış bir yüksek kubbedir ki güya aydınlık hamam camekânı gibi tepesi açıktır. Üç tarafı kafesli mermerler ile yapılmış bu büyük kubbe altındaki büyük havuzun çevresindeki sel sebillerden berrak su çağlayıp havuza girince, fıskiyelerden berrak su, kemerli kubbenin göbeğinde nihayet bulur.’ sözleriyle bahsettiği bu muhteşem eserde, bilhassa bu musiki kubbesi altında nice makamlar nakşedildi gönüllerimize. Yine kalplerimize su serpecek, gönüllerimizi titretecek bir geceye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bize bu güzel geceyi düzenleme fırsatı veren başta Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na ve Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e en derin ve kalbi duygularımızla teşekkür ediyor şükranlarımızı sunuyorum” şeklinde konuştu.



"Edirneli sanatseverler ile ikinci kez buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz"


Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda Göksu, konser öncesi yaptığı konuşmasında, Osmanlı darüşşifasını günümüzde gerçek anlamda yaşatan tek müze olan Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nde, Edirneli sanatseverler ve Trakya Üniversitesinin değerli katılımcıları ile bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek “İcra edeceğimiz Türk Müziği Konseri ile Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarını, Edirneli sanatseverler ile ikinci kez buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Bizlere bu eşsiz fırsatları sunan Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’na, desteklerini her daim yanımızda hissettiğimiz Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin’e ve bugün burada bizleri ağırlayan Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi Müdürü ve Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akıncı’ya teşekkürlerimi bildiririm" dedi.


Türk Tasavvuf Musikisinin seçkin eserlerinin muhteşem bir yorumla sanatseverlerle buluştuğu konserin ilk bölümünde, “Ah Bî Mekânım Bu Cihanda, Gül Yüzünü Rüyamızda Görelim (Solist: Arda Göksu), Yedi Kat Gökleri Seyran Eyleyen (Solist: Merve Nur Kaptan), Sevdim Seni Mabuduma, Uyan Ey Gözlerim Gafletten Uyan (Solist: Betül Küçüksüslü) adlı eserler seslendirildi. Konserin ilk bölümünde ayrıca “Segah Peşrevi, Segah Tekbir, Segah Salât-ı Ümmiyye ve Mahur Şûğûl eserleri koro tarafından seslendirilerek dinleyicilerin beğenisine sunuldu.


Türk Halk Müziği’nin unutulmaz eserlerinin yer aldığı konserin son bölümünde, büyük halk ozanı Neşet Ertaş’ın birbirinden değerli “Sevda Olmasaydı” “Bahçe Duvarından Aştım” ve “Kaşların Karasına” eserleri koro tarafından icra edilirken Aşık Veysel’in eşsiz eseri “Uzun İnce Bir Yoldayım (Solist: Arda Göksu), İşte Gidiyorum Çeşm-i Siyahım (Solist: Betül Küçüksüslü), Mevlam Gör Diyerek, Zahidem, Kurusa Fidanım, Hasret Düştü Gönlüme (Solist: Kadir Çayır), Bin Cefalar Etsen Almam Üstüme (Solist: Merve Nur Kaptan) isimli türküleri sanatseverlerle buluşturuldu.


Trakya Üniversitesi Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’ni dolduran sanatseverlerin gönüllerini fetheden ve Türk müziğinin birbirinden ünlü eserlerine hayat veren konser, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı usta sanatçılarına hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak’ta 23 Nisan coşkusu Çocuk Kent’te kutlandı Uşak Belediyesi’nin Çocuk Kent’te düzenlediği 23 Nisan Çocuk Şenliği unutulmaz anlara ev sahipliği yaptı. Bando ile başlayan renkli etkinlikler hız kesmeden devam etti. Alanda; palyaço ve maskotlar, kukla gösterisi, ateş adam gösterisi, çocuk oyunları ve halk oyunları gösterileri katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Ayrıca çocuklar; Resim Atölyesi’nde, Minik Bahçıvanlar Atölyesi’nde, Sünger Ayı Yapım Atölyesi’nde ve Maske Yapım Atölyesi’nde farklı etkinlikler yaparak güzel anılar biriktirdi. Birçok etkinlik çeşidiyle bu özel güne hazırlanan programda adeta festival havası esti. Çocuklar alan içerisinde halat çekme yarışması, çuval yarışması ve kum atma oyunu gibi birbirinden heyecanlı aktivitede vakit geçirirken, aileler güzel havanın tadını çıkardı. “Çocuklarımız için daha çok çalışacak, yarınlarında olmaya devam edeceğiz” Çocuklar ve aileleri ile yakından ilgilenen dolu dolu program içeriğiyle keyifli vakit geçiren Uşak belediye Başkanı Özkan Yalım ise konuşmasında; “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu özel günde siz değerli Uşak halkını burada görmekten mutluluk duyuyor, bu kalabalığa ve yoğun ilginize bir kez daha minettar olduğumu belirtmek istiyorum. Bugün geleceğimizin teminatı, aydınlık yarınlarımız olan çocuklarımızın günü. Bizlerde Uşak Belediyesi olarak, çocuklarımızın mutlu olmaları, gülümsemeleri için kentteki tüm yaşam alanlarını daha güvenli, eğlenceli, keyifli hale getireceğiz. Onlar için eğitici, öğretici, önemli projelere, çalışmalara imza atacağız. Her zaman daha iyisini yapmaya çalışacak ve hep yanlarında olmaya devam edeceğiz. Bugün Uşak’ımızın güzel çocuklarıyla birlikte güzel etkinliklerde her beraber olarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu paylaşacağız. Yaşasın Cumhuriyet, yaşasın 23 Nisan.“ ifadelerini kullanan Başkan Yalım, ayrıca programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
İstanbul Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup’ta ikinci oldu Bahçeşehir Koleji, FIBA Europe Cup final rövanş maçında evinde karşılaştığı Alman ekibi NINERS Chemnitz’i uzatmalarda 105-95’lik skorla mağlup etti. İlk müsabakayı 85-74 kaybeden kırmızı-lacivertliler bu sonuçla sezonu 2. olarak tamamladı. FIBA Europe Cup final rövanş maçında Bahçeşehir Koleji, Ülker Etkinlik ve Spor Salonu’nda Alman takımı NINERS Chemnitz ile karşılaştı. Karşılıklı sayılarla geçilen ilk periyodu Chemnitz 19-18 önde tamamladı. İkinci periyotta savunmada rakibini durduran, hücumda daha etki olan kırmızı-lacivertliler bir ara farkı 19 sayıya çıkarsa da devreye 55-38 önde girdi. Üçüncü periyotta hücumda sayı bulmakta zorlanan Bahçeşehir Koleji farkı koruyamadı. Alman temsilcisi etkili hücumlarının yanında birçok kez de serbest atış noktasına geldi ve periyot 67-67 sona erdi. Son periyotta taraftarının da desteğiyle öne geçen kırmızı-lacivertliler istediği farkı yakaladı ve uzatma periyoduna geçildi (95-84). Bahçeşehir Koleji, uzatmalarda parkeden 105-95’lik skorla galip ayrılsa da Almanya’daki ilk maçı 85-74 kaybettiği için sezonu ikinci olarak tamamladı. Müsabakanın en skoreri Chemnitz’te 29 sayı ile oynayan Kaza Kajami olurken, Bahçeşehir Koleji’nde ise Jerry Boutsiele 24 sayı ile katkı verdi. Karşılaşmayı Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkan Vekili Ömer Onan, TBF yöneticileri ve Eyüpspor Teknik Direktörü Arda Turan da tribünden takip etti. Salon: Ülker Spor ve Etkinlik Hakemler: Luis Castillo, Nicolas Maestre, Martin Horozov Bahçeşehir Koleji: Muhammed Baygül, George Earl Kell III 21, Jerry Boutsiele 24, Egehan Arna 3, Tony Taylor 20, Phil Scrubb 12, Berkay Candan 3, Tyler Cavanaugh 15, Axel Bouteille 7 Başantrenör: Dejan Radonjic Chemnitz: Aher Uguak 8, Jeffery Garrett 8, Wesley Van Beck 10, Jonas Richter 7, DeAndre Lansdowne 10, Kaza Kajami 29, Tylor Ongwae 4, Ousman Krubally 12, Dominic Lockhart 4, Kevin Yebo 3 Başantrenör: Rodrigo Pastore 1. Periyot: 19-18 (NINERS Chemnitz lehine) Devre: 55-38 (Bahçeşehir Koleji lehine) 3. Periyot: 67-67 Normal süre: 95-84 (Bahçeşehir Koleji lehine) 5 faul alanlar: Kevin Yebo (33.13), Jonas Richter (33. 32), Ousman Krubally (38.52), Jeffery Garrett (41.43) (NINERS Chemnitz)
Trabzon Ziraat Türkiye Kupası: Trabzonspor: 2 - Fatih Karagümrük: 1 (İlk yarı) Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final İlk maçında Trabzonspor ile Fatih Karagümrük karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı bordo-mavili ekibin 2-1 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 15. dakikada sağ taraftan rakiplerinden sıyrılarak ceza sahası içine giren Visca, şutunda top Sirigu’nun sağından ağlara gitti. 1-0 21. dakikada Mendes’in ceza sahası dışından vuruşunda kaleci Uğurcan Çakır, topu kornere çeldi. 22. dakikada ceza sahası içinde Rohden’in pasında Mendes topu filelere gönderdi. 1-1 41. dakikada Mendy’nin penaltı noktasına gönderdiği topa gelişine vuran Denswill’in şutunda meşin yuvarlak kaleci Sirigu’nin solundan ağlarla buluştu. 2-1 Hakemler: Ali Şansalan, Murat Tuğberk Curbay, Süleyman Özay Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Meunier, Mendy, Denswill, Eren Elmalı, Berat Özdemir, Bardhi, Fountas, Visca, Pepe, Enis Destan Yedekler: Muhammet Taha Tepe, Baniya, Fernandez, Umut Bozok, Kerem Şen, Umut Güneş, Onuachu, Göktan Gürpüz, Arif Boşluk, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Fatih Karagümrük: Sirigu, Veseli, Biraschi, Ceccherini, Levent Mercan, Rohden, Feghouli, Emre Mor, Eysseric, Mendes, Güven Yalçın Yedekler: Emre Bilgin, Can Keleş, Emir Tintiş, Nazım Sangare, Salih Dursun, Vinicius, Adnan Uğur, Paoletti, Adnan Uğur, Tarık Tuğyan, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Goller: Visca (dk. 15), Denswill (dk. 41) (Trabzonspor), Mendes (dk. 22) (Fatih Karagümrük) Kırmızı kart: Enis Destan (dk. 44) (Trabzonspor) Sarı kartlar: Eren Elmalı, Fountas (Trabzonspor), Biraschi, Emre Mor (Fatih Karagümrük)