GENEL - 17 Mayıs 2019 Cuma 11:23

Trakya Üniversitesi’nden “buğday” temalı sergi

A
A
A
Trakya Üniversitesi’nden “buğday” temalı sergi

Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Buğday” temalı jürili karma sergi, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.

Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Buğday” temalı jürili karma sergi, Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.


Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden katılımcıların eserlerinden geniş çaplı seçkinin yer aldığı serginin açılışına ilgi yoğun olurken dokumadan tekstile; baskıdan resim, heykel, kuyumculuk ve takı-tasarıma kadar farklı tekniklerle hazırlanan pek çok eser, sanatseverlerin beğenisine sunuldu.


Bu yıl ilk kez düzenlenen ve geleneksel hale dönüşmesi planlanan sergide gıda kaynakları içinde birinci sırada yer alan ve insanlık tarihinin şekillenmesinde büyük öneme sahip “buğday” motifi yeniden canlandırılırken birbirinden farklı eserlerin gösterildiği sergi, öğrenciler ve sanatseverler tarafından büyük beğeni kazandı.


Türkiye’deki 24 üniversiteden, güzel sanatlar alanında çalışan akademisyen ve öğrencilerin özgün eserlerinden oluşan sergide farklı tekniklerin bir arada kullanılarak oluşturulduğu 58 eser yer aldı. Sanatçılar, eserlerinde insanın buğday ile olan etkileşimine, doğa ve toprak ile olan ilişkisine odaklanarak bolluğun, bereketin, emeğin, yaşamın sembolü buğdayı, tarihsel serüvenini ve insan hayatındaki yerini kendi perspektifinden sunuyor. İnsanın doğa ile olan etkileşimine ayna tutan ve doğa-insan ilişkisine buğday özelinde yeni bir bakış açısı kazandıran sergi, kapılarını 10 Mayıs 2019 tarihine kadar Balkan Kongre Merkezi’nde ziyaretçilerine açık tutarken sanatçı, tasarımcı, akademisyen ve pek çok güzel sanatlar öğrencisini Trakya Üniversitesinde buluşturdu.


Küratörlüğünü Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulundan Öğr. Gör. Ceren Baykan, Öğr. Gör. Gürkan Uzunköprü, Öğr. Gör. Candan Yaraş ve Öğr. Gör. Hakan Akıncı’nın üstlendiği karma sergiye başvuran 88 eserden 58’i, seçici kurul üyeleri tarafından sergilenmeye değer görüldü. Resim, heykel, grafik, seramik, fotoğraf ve geleneksel sanat bileşenlerinden oluşan sergiye katılan akademisyen ve sanatçılar; farklı malzemeler kullanarak ürettikleri eserlerle kültür ve sanat dünyasına değer katan ürünler ortaya koyarken, geleneksel kültürümüzü yaşatma ve geleceğe aktarma konusunda önemli bir misyon üstlendi.


Trakya Üniversitesi Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal konuşmasında Trakya Üniversitesinde bir ilke imza attıklarını belirterek, “Bazen düşünürken, konuşurken ve bir ürün ortaya koyarken geleneğimizden, kültürümüzden beslenerek bir şeyler yapmamız gerekiyor. Açtığımız sergide gerek yaşamımızda gerekse de kültürel hayatımızda önemli bir yeri olan bir objenin odağında duruyoruz. Sofralarımızdan, türkülerimize yüzyıllardır bir geleneğin değişmez objesi olan buğday Yaşamımızı bile biçimlendiren, şekil veren, insanın toprakla olan ilişkisini yansıtan önemli bir obje... İnsanın beslenmesinde ve enerji ihtiyacının karşılanmasında karşımıza çıkan temel bir besin Tarih boyunca ekmek en besleyici gıdalar sınıfında yer almış ve insanlığın kutsal besini olarak belleğine kazınmış. Bunların yanı sıra emeğin, alın terinin, bereketin ve bolluğun sembolü olmuş bir kaynak. Yaklaşık 14 bin yıl önce Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde başlayan insan buğday ilişkisi bugün de büyük bir önem taşımaktadır. Mezopotamya’da başlayan insan buğday birlikteliği Trakya topraklarını geçerek insanın ulaştığı her yere gitmiştir. Bizler de istedik ki insanı toprağa bağlayan, insanı besleyen, ona enerji ve mutluluk veren bir kaynağı sanatımızla birleştirelim. Bunu yaparken de Trakya’nın bereketli topraklarında her yıl gelişim sürecini yakından takip ettiğimiz, insanın yaşam kaynağı buğdayı Edirne’de sanatseverlerle buluşturalım. Bu doğrultuda yola çıkarak bir etkileşim başlattık ve bu etkileşimin bugün çok geniş kitlelere ve farklı çevrelere ulaştığını görüyoruz. Buğday teması ile başlattığımız karma sergimize yoğun bir ilgi ve katılım oldu. Ülkemizde birçok üniversiteden, farklı disiplinlerinden değerli öğretim elemanları ve tasarımcılarca oluşturulan seçici kurul, tüm başvuruları titizlikle inceleyerek bugün burada sergilenmeye değer 58 eseri sizlerle buluşturmak için çalıştı. Bu tür çalışmaların kentimize, Üniversitemize ve Ülkemize bolluğu getirmesini umuyoruz” dedi.


Açılışa katılan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim elemanları ve beraberindekilerle birlikte sergiyi gezerek burada ziyarete açılan eserler hakkında eser sahiplerinden bilgiler aldı. Serginin nitelikli ve zengin eserlerle dolu olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, güzel sanatların bir üniversitenin ve bulunduğu kentin görünen yüzü ve vitrini olduğunu sözlerine ekleyerek emeği geçenlere teşekkür etti.


Türkiye’den değerli sanatçı, akademisyen ve öğrencilerin eserlerinin yer aldığı serginin açılışına Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Yaver Tetik, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Uzun, Şehit Ressam Hasan Rıza Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Semiha Kartal, Edirne Cumhuriyet Savcısı Yavuz Arnak ile öğretim üyeleri, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Tekin ve beraberindeki çocukları kabul etti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve beraberindeki çocukları Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabine toplantısının yapıldığı salonda kabul etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından çocuklarla bir süre sohbet etti. Çocukların kendisiyle fotoğraf çektirme isteğini kırmayan Erdoğan, programın sonunda çocuklarla toplu fotoğraf çektirdi. Programa katılan çocuklara ise saat hediye edildi. “23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum” Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle yayımladığı mesajında, "Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılışının 104’üncü yıl dönümünü ve gözümüzün nuru evlatlarımızın 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı tebrik ediyorum. Geleceğimizin teminatı yavrularımızın her gününün bayram neşesi içinde geçmesini temenni ediyorum. Büyük Millet Meclisimizin ilk Başkanı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere ülkemizin bugünlere gelmesinde katkısı olan herkesi saygıyla anıyorum. İstiklalimiz ve istikbalimiz uğrunda gözlerini kırpmadan canlarını feda eden kahraman şehitlerimizin her birine Allah’tan rahmet niyaz ediyorum" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM 104’üncü açılış yıl dönümü idrak ettiklerini vurgulayarak, "Bundan tam 104 sene önce Ankara’da dualarla, tekbirlerle salavatlarla açılan Büyük Millet Meclisimiz, milletimizin ve devletimizin hürriyet mücadelesinin sembolü oldu. Bağımsızlığımıza giden yolda, ilk meclisimiz öncülük ve liderlik etti. 23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla başlayan milli mücadele, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetin ilanı ile birlikte zafere ulaştı. Tarihimizdeki böylesine önemli bir günün, istikbalimizin teminatı olan siz çocuklara hediye edilmesi elbette tesadüf değildir. Bu devletimizin sadece çocuklara değil aynı zamanda kendi geleceğine verdiği önemin de bir göstergesidir. Biliyorsunuz, biz de ’Türkiye Yüzyılı’ vizyonumuzu sizlere emanet ettik. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, her birinizin bu emaneti en güzel şekilde taşıyacağınıza yürekten inanıyorum. Sizlere her alanda güçlü, müreffeh ve itibarlı bir ülke bırakmak için canla başla çalışmaya devam edeceğiz. Siz evlatlarımızın da çalışkanlığınızla, başarılarınızla, heyecanınızla, ufkunuz ve umutlarınızla Türkiye’yi çok daha ileriye götüreceğinizden asla şüphe duymuyorum" şeklinde konuştu.