SAĞLIK - 11 Ekim 2021 Pazartesi 18:27

Üniversitede üretilen dezenfektanlar sayesinde 200 milyon lira cepte kaldı

A
A
A
Üniversitede üretilen dezenfektanlar sayesinde 200 milyon lira cepte kaldı

Covid-19 salgınının başladığı günden bu yana gönüllü olarak destek veren Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri, yaklaşık 4 bin ton dezenfektan üreterek 200 milyon liralık tasarruf etti.

Covid-19 salgınının başladığı günden bu yana gönüllü olarak destek veren Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri, yaklaşık 4 bin ton dezenfektan üreterek 200 milyon liralık tasarruf etti.


Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri tarafından Çevre ve Enstrümantal Laboratuvarı’nda üretilen dezenfektanlar, Edirne ve ilçelerdeki kamu kurumlarına ücretsiz olarak dağıtılıyor. Üretilen dezenfektanlar sayesinde 200 milyon liralık tasarruf sağlanmış oldu. Edirne Valiliği tarafından sağlanan ham maddeyi Çevre ve Enstrümantal Laboratuvarı’nda sodyum hipoklorit kullanarak çamaşır suyundan 80 kat daha güçlü bir dezenfektan haline getiren Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri, salgının başından bu yana gönüllülük esasına göre özverili çalışmalarını sürdürüyor.


Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkyılmaz, çamaşır suyundan 80 kat daha güçlü ve insana zarar vermeyen bir asit ile üretilen dezenfektanlar sayesinde 200 milyon liralık tasarruf sağlandığını söyledi.



“Salgının başından bu yana 4 bin tona yakın dezenfektan üretildi”


Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkyılmaz, 15 Mart 2020’de başladıkları dezenfektan üretme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini aktardı. Çamaşır suyundan 80 kat daha güçlü, kuvvetli olan dezenfektan yapımı için laboratuvarda sentezleme yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Türkyılmaz, “Daha sonra da bunları hazır üretmeye başladık. Bu hipokloriz asidi ve çamaşır suyundan 80 kat daha güçlü insana hiçbir şekilde zarar vermeyen bir asit ve üzerinde çokça çalışılmış. 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana elde edilen bir şey. Biz bunu kendi imkanlarımızla sentezledik. Valimiz ham madde konusunda destek oldu. Rektörümüz çok destek oldu. Biz kimya bölümü hocalarımızla yaklaşık 1 buçuk yıldır hiç durmadan üretime devam ediyoruz. Sadece kamuya veriyoruz. Hastanelere dağıtılıyor, ilçelerdeki kamu binalarına dağıtılıyor. Kokusuz ve insanın üzerine geldiğinde hiçbir zarar vermiyor. Salgının başından bu yana 4 bin tona yakın dezenfektan ürettik. Bu tip dezenfektanların litresi yaklaşık 40-50 lira civarında oluyor. Edirne olarak bu iş için yaklaşık 200 milyonluk bir kar ettik” ifadelerini kullandı.



“Ara vermeden üretime devam ettik”


Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, valilik tarafından sağlanan ham maddeyi yerli imkanlarla işleyerek ara vermeden tonlarca dezenfektan üretimi yaptıklarını belirtti. Salgının yayılmasını önleme konusunda bir nebze de olsa katkı vermenin sevincini yaşadıklarını aktaran Prof. Dr. Türkyılmaz, dezenfektan üretiminin hızlı bir şekilde devam ettiğini ifade etti. Dezenfektenin salgınla mücadelede önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Türkyılmaz, "Ürettiğimiz hipokloröz asit, çamaşır suyundan 80 kat daha güçlü, insana hiçbir şekilde zarar vermeyen bir asit. Bunu laboratuvarda kendi imkanlarımızla sentezledik. Edirne Valisi Ekrem Canalp, ham madde konusunda destek oldu. Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu çok destek verdi ve biz Kimya Bölümü hocaları olarak üretime başladık. Bir buçuk yıldır hiç durmadan üretime devam ediyoruz. Sadece kamuya veriyoruz. Kokusu yok, insanın üzerine geldiğinde hiçbir zararı yok" dedi.


Salgınla mücadele kapsamında ortam dezenfeksiyonunun sağlanması amacıyla üretilen dezenfektanlar, hastaneler, sınır kapıları, kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere pek çok noktaya ücretsiz olarak dağıtılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.