SAĞLIK - 11 Ocak 2021 Pazartesi 12:41

Bağışıklık düzenli uyku, beslenme ve egzersizden geçiyor

A
A
A
Bağışıklık düzenli uyku, beslenme ve egzersizden geçiyor

Özellikle hafta sonu kısıtlamaları ile vatandaşların evde kaldığını ve kilo alma şikayetini dile getirdiğini belirten Diyetisyen Selen Fırat, “Sağlıklı beslenme ve evde egzersizlerle biraz da motivasyonumuzu sağlayarak bu durumdan kaçınabiliriz.

Özellikle hafta sonu kısıtlamaları ile vatandaşların evde kaldığını ve kilo alma şikayetini dile getirdiğini belirten Diyetisyen Selen Fırat, “Sağlıklı beslenme ve evde egzersizlerle biraz da motivasyonumuzu sağlayarak bu durumdan kaçınabiliriz. Bu süreçte bağışlık çok önemli. Bağışıklıkta düzenli uyku, beslenme ve egzersiz geçiyor. 3 altın kurala dikkat edersek Covid-19 ile daha iyi mücadele veririz” dedi.


Ülke genelinde olduğu gibi Elazığ’da da Covid-19’la mücadele kapsamında uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları ile vatandaşlar evlerinde daha fazla vakit geçirmeye başladı. Özellikle hafta sonları 2 gün süreyle devam eden kısıtlamalarda insanların düzenli beslenme ve sağlıklı kalmaları için Elazığ Mediline Hastanesi Diyetisyeni Selen Fırat önerilerde bulundu.



"Evde atıştırmalıklar yaparak daha sağlıklı beslenmiş oluruz"


Hafta sonu herkesin evlerde olduğunu belirten Diyetisyen Selen Fırat, “Toplum olarak atıştırma kültürü olan bir toplumuz. Buda beraberinde bazı sıkıntıları getiriyor. Hepimiz akşamları televizyon karşısında abur cubur tüketme kültürümüz var. Ama bunların da sonuçları bize uzun vadede kötü bir şekilde geri dönüyor. Buna özellikle dikkat edelim. Bu atıştırmalıkları daha sağlıklı olan tercihlerle değiştirebiliriz. Evde kendimizin ürettiği daha sağlıklı olan tam buğday unundan ufak çörekler yapabiliriz. Kuru meyveler veya yulafla kakao ile hazırlayacağımız küçük atıştırmalık tatlılar olabilir. Meyve tabakları, daha sağlık ceviz, fındık, badem gibi küçük çerez tabakları düzenleyerek bu süreci çok güzel bir şekilde destekleyebiliriz. Bunlar çok önemli. Çay saatleri yapıyoruz. Ara ara bunları bitki çayları ile değiştirerek süreci düzenleyebiliriz. Rutin hayatımızda çok fazla su tüketemiyoruz. En azından evdeyken buna biraz özen gösterelim. Karantina sürecinde evde bir şeyler yapmayı deneyimledik. Hafta sonu da daha sağlıklı yemekler yaparak daha sağlıklı beslenmiş oluruz”diye konuştu.



" Bağışıklık düzenli uyku, beslenme ve egzersizden geçiyor"


Yasaklarla beraber birçok insanın egzersiz düzeyinin etkilendiğini anımsatan Diyetisyen Fırat, “Evlerde hareketsiz kaldık. Şuan internet çağında yaşıyoruz. Bir sürü ev egzersiz videoları var. Onlara ulaşabilmek çok kolay. 15,30, ve 45 dakikalık egzersizler yaparak en azından daha sağlıklı kalabiliriz. Bu süreçte evde egzersiz yapmayı bu süreçte unutmayalım. Çok fazla kilo aldım şikayeti ile gelenler oluyor. Bu süreç en çok da psikolojimizi ve ruh sağlımızı etkiledi. Yemek eşittir mutluluk gibi bir yanılsama var. Maalesef bu tarz yanılsamalarla stres düzeyimizin artması ile yeme alışkanlığımız da değişti. Evde kalmada bu durumu tetikledi. Kilo almanın önüne geçebilmek yine sizi elinizde. Sağlıklı beslenme ve evde egzersizlerle biraz da irade ve motivasyonumuzu sağlayarak bu durumdan kaçınabiliriz. Bu süreçte bağışlık çok önemli. Bağışıklıkta düzenli uyku, beslenme ve egzersizden geçiyor. 3 altın kurala dikkat edersek Covid-19 ile daha iyi mücadele veririz”ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Hobi olarak başladığı heykel pasta yapımı ile uluslararası yarışmada altın madalya aldı Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinden katıldığı Hırvatistan’daki Biser Mora adlı gastronomi festivalinde altın madalya ile ödüllendirildi. Tavşanlı’da Doç. Dr. Mustafa Kalemli Devlet Hastanesi sağlık personeli evli ve 2 çocuk annesi Berna Çetintaş, Hırvatistan’nın Braç adasında 19.’su düzenlenen Biser mora adlı gastronomi festivalinde Pastry Art kategorisinde "Cadı atölyesi" adını verdiği yenilebilir heykel pasta ile altın madalya ile ödüllendirildi. "Ülkem adına güzel bir başarı elde ettiğimi düşünüyorum" diyen Berna Çetintaş, "Büyük oğlum doğduğunda ’acaba nasıl yapılır pastalar?’ diye merak etmeye başlamıştım. Araştırdım ve pandemi döneminde online eğitimler almaya başladım. Bu eğitimler sonrasında farklı pastaların yapımına ilgimin olduğunu düşündüm ve bunun üzerine biraz daha çalışmalarımı arttırdım. En sonunda da böyle güzel bir başarı elde ettim. Eserimi, yaklaşık iki ay gibi süre zarfında oluşturdum. İki ay sonrasında da, İzmir’de Gastronomi Derneği adı altında bir dernek üyesiyim aynı zamanda. Dernekle birlikte Braç adasında yolculuk yaptık ve orada ödülümü aldım. Sağlık personeliyim, mesleğim bu değil ancak, ben bu işi bırakmayı düşünmüyorum. Kendime ne katabilirim? Bunlarla ilgili çalışmalarıma devam edeceğim. Hobi olarak başladığım bu işi profesyonel olarak devam ettirmeyi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.