EKONOMİ - 29 Temmuz 2020 Çarşamba 10:31

Elazığ’da erkenci siyah üzümde hasat zamanı

A
A
A
Elazığ’da erkenci siyah üzümde hasat zamanı

Türkiye’nin üzüm konusunda sayılı illeri arısında yer alan ve coğrafi işaretli ürünleri bulunan Elazığ’da, son yıllarda denenen İlkeren ve Prima cinsi erkenci üzüm hasadına başlandı.

Türkiye’nin üzüm konusunda sayılı illeri arısında yer alan ve coğrafi işaretli ürünleri bulunan Elazığ’da, son yıllarda denenen İlkeren ve Prima cinsi erkenci üzüm hasadına başlandı.


Türkiye’de üzüm konusunda sayılı illeri arasında yer alan Elazığ’da yaklaşık 110 dönümlük alanda yıllık 85 bin ton civarında rekolte elde ediliyor. Özellikle üzüm bağları ile dikkat çeken ve sofralık üzümün yoğun olarak yetiştirildiği Elazığ’ın Hoşköy köyünde Temmuz ayı sonu itibariyle tatlı bir telaş başladı. Trakya bölgesinden getirilen İlkeren ve Prima cinsi bağlarda erkenci üzüm hasadını yapan bağ sahipleri, sıcak hava da yoğun mesai harcıyor. Üzüm yetiştiricileri bu senenin geçen seneden daha iyi olduğunu belirtirken, erkence üzüm için çalışmalarını sürdüreceklerini aktardı.


Üzüm yetiştiricilerinden Aytaç Göktan, “110 bin dönümlük üzüm bağlarıyla yıllık 85 bin ton üzüm kapasitesi ile Türkiyenin önemli cazibe merkezlerinden birisiyiz. Bizde üzüm hasadı genelde Eylül ayında başlar. Bu üzümlerle üzüm hasadının mevsimini biz Temmuz ayına çekmeye çalışıyoruz. Bu üzümler Trakya İlkeren ve Prima iki çeşit erkenci üzümümüzü yetiştirdik. Bunları bölge insanına tavsiye ediyoruz. İnşallah gelecek dönemlerde daha iyi seviyelerde bahçeler yetiştirip halkımızın hizmetine sunacağız. Bende şuanda 27 dönüm arazi var bunların 5 dönümü erkenci üzüm bağıdır. Bunun yanında bölgemizin kendi erkenci üzümleri de var. Ternebi üzüm gibi ama bunların siyah olması daha fazla cazibe oluşturuyor. Siyah üzüm biraz daha piyasada tutulan bir üzüm. Biz bu üzümleri de araştırma yaparak bölgemize uyup uymayacağını araştırdık bir riskti bu riske girdik ve zaman içerisinde yetişti. Üzümün kaliteli ve piyasada tuttuğunu görünce daha da arttırmayı düşünüyoruz” dedi.


Geçen seneye oranla üzümlerin biraz daha fazla olduğunu aktaran Göktan, “Halimizden memnunuz. Üzüm piyasası pandemi ve depremden dolayı hayal kırıklığı olmuş gibi gözükebilir ama aslında öyle değil. Sonuçta gıdanın tüketileceğini düşünüyorum inşallah vatandaşımız emeğinin karşılığını alacaktır. Hoş Köyü ve civar köyler genelde üzüm üretimi ile ilgilenen insanlar. Bu köylerin yüzde 90’ı üzüm ve üzüm ürünleri üretiyorlar. Bunun yanında orcik ve pestilimizde gayet kaliteli ve meşhurdur. Bölgemiz üzümcü bununla da gurur duyuyoruz. Türkiye’nin her tarafına hitap ediyoruz. İnşallah gelecek dönemler de daha çok ve daha verimli çalışmalarla Türkiye’nin her tarafına hitap etmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da yetişen turp, pırasa ve ıspanaklar deprem bölgesi Malatya’dan talep görüyor Çukurova’nın bereketli topraklarında üretilen turp, ıspanak ve pırasa deprem bölgesi Malatya için hasat ediliyor. Bölgede yetişen ürünlerin hasadı sürerken, kadınlar Ramazan ayında zorlu mesailerini sürdürüyor. Kozan’da üretilen ve ramazan ayında zorlu mesailerini sürdüren tarım emekçileri bölgede ürettikleri ıspanak turp ve pırasaları hasat ederek tazyikli sularda yıkayarak kasalarla deprem bölgesi Malatya için hasat ediyor. Kadınlar bölgede üretilen pırasa, turp ve ıspanakları topraktan sofralara ulaştırmak için mesai yaparken erkekler kasalarla kamyonlar ile nakliyelere hazırlıyor. Gün boyu suyun içinde süren zorlu mesai Ramazan’da devam ederken, ürünler deprem bölgesi Malatya’ya sevk ediliyor. Kadın üreticilerden Necla Peksoy, zorlu mesai sürdürdüklerini kaydederek, “Sabah saat 7’de mesaiye başlıyoruz. Gün boyu mesaimiz sürüyor. Kozan’da ürettiğimiz ıspanak, pırasa ve turpları tüketiciler için hazırlıyoruz” dedi. Mevsimin sıcak geçtiğini, hasadın zorlaştığını söyleyen Murat Doğanay ise, “Ramazan’da zor oluyor ama ürünler bereketli bölgeden talep görüyor. 16 saat boyunca biz yolda oluyoruz. Haftada 3 sefer olmak üzere bölgeleye geliyoruz. 8 ila 10 ton arasında hasat bölgeye ulaşıyor. Bu toprakların bereketli olması maddi açıdan avantajlı olması deprem bölgesinden rağbet görüyor” diye konuştu. Tarlada kilosu 10’TL’den alıcı bulan ıspanaklar deprem bölgesi Malatya için özenle hazırlanıyor.