ÇEVRE - 02 Aralık 2019 Pazartesi 13:40

Elazığ’da yüksek kesimlere kar yağdı, sağlıkçılar doğaya yem bıraktı

A
A
A
Elazığ’da yüksek kesimlere kar yağdı, sağlıkçılar doğaya yem bıraktı

Elazığ’da yüksek rakımlı bölgelere kar yağarken, sağlıkçılar yaban hayvanları için doğaya yem bıraktı.

Elazığ’da yüksek rakımlı bölgelere kar yağarken, sağlıkçılar yaban hayvanları için doğaya yem bıraktı.


Elazığ merkezi ile Baskil, Kovancılar, Palu ve Karakoçan ilçelerinin yüksek kesimlerine mevsimin ilk karı düştü. Kar yağışı nedeniyle yüksek rakımlı yerler azda olsa beyaza büründü. İl Sağlık Müdürlüğü koordinesinde, UMKE ve 112 Acil Komuta Merkezi’nde görevli personellerde yaban hayvanlarının aç kalmaması için harekete geçti. Kent merkezindeki tarihi Harput Mahallesi’ninin yüksek rakımlı bölgelerine çıkan ekipler, 100 kilogram buğday ve mamayı doğaya bıraktı.


Sağlık Bakanlığı tarafından 1-7 Aralık tarihlerinin Acil Sağlık Hizmetleri Haftası olarak kutlandığını anımsatan UMKE Birim Sorumlusu Yalçın Öngören, “Bu kapsamda çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Ulusal Medical Kurtarmada görevli arkadaşlarımız ise tüm canlıları düşünerek mevsim de kış olduğu için doğada bulunan hayvanlar bir şeyler yapalım dedik. Gerekli mercilerden bilgi aldık. Besin değeri yüksek olan besinleri tercih ettik. Bunları arkadaşlarımız temin ettikten sonra Elazığ’ın birçok bölgesinde bakıma muhtaç ve sahipsiz hayvanlara besleme etkinliği düzenledik" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çöl tozu Muğla’ya ulaştı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarı sonrası Afrika üzerinden gelen çöl tozu bulutu, Muğla kıyılarına ulaştı. Akdeniz’den giriş yapan çöl tozu bulutu Antalya, Muğla, Isparta ve Burdur illerini etkisi altına aldıktan sonra Marmara ve Karadeniz üzerinden ülkeyi terk edecek. Muğla’da öğle saatlerinde etkisini arttıran Afrika çöl tozu, hava yağışlı olmamasına rağmen araçların üzerinde çamur zerrecikleri oluşturdu. Güneş ışınlarını örten toz bulutu, küçük yağmur tanecikleri halinde uzun süredir park halindeki araçların üzerini kapladı. Çöl tozu nedeniyle, özellikle kronik sağlık ve solunum problemi bulunan, kalp hastaları, çocuklar ve 65 yaş üstü kişiler gibi yüksek risk grubundaki kişilerin her türlü fiziksel egzersizden ve açık hava aktivitelerinden kaçınması önerildi. Milyonlarca metreküp toz minerali Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere irili ufaklı milyonlarca metreküp toz minerali yükseldiğini belirterek, “Şiddetli kum fırtınaları sonucu her yıl Sahra Çölü’nden atmosfere yüz milyonlarca metreküplük toz mineralleri yükselmektedir. Toz minerallerinin büyüklüğüne bağlı olarak büyük çaplı mineraller daha yakın mesafede, kısa çaplı mineraller ise çok daha uzun ve kilometrelerce uzağa hareket edebilmektedir. Geçtiğimiz haftalarda bir benzerini yaşadığımız olayı bugün tekrar yaşıyoruz. Önümüzdeki birkaç gün beklediğimiz bu kum hareketi boyunca Kuzey Afrika’dan yüzlerce kilometre uzunluğunda gelen bir kum örtüsü Akdeniz ve ülkemizi geçerek Karadeniz’e kadar uzanmaktadır. Güneşin yeryüzüne erişmesini engellemesi nedeniyle yerküre içeresindeki sıcaklığı mevsim normallerinin altında tuttuğunu söyleyebiliriz. Gökyüzüne baktığımız zaman güneşi göremiyoruz ve gökyüzünün turuncu renk aldığını görüyoruz. Düşen yağışlar ve azalan rüzgar hareketlerine bağlı olarak yerküre üzerinde çamurlu bir durum ile karşı karşıya kalabiliyoruz” dedi. Yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalara uyarı Doç. Özçelik, çöl tozlarının sağlık açısından da değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Metreküpte 50 mikrogramın üzerinde bir toz solunumunun insan sağlığı için zararlı olduğu ifade edilmektedir. Özellikle açık havada çalışan astım hastası insanlar için risk teşkil etmekte, çocuklarda ve dezavantajlı gruplar içeresinde gerekli önlemlerin alınması, maske kullanılması ve toz hareketlerinin yoğunluğunun takip edilmesi uygun olacaktır” dedi.