EĞİTİM - 24 Kasım 2021 Çarşamba 12:31

Şehit Uzman Çavuş Faruk Barut, şehadet yıl dönümünde isminin verildiği okulda anıldı

A
A
A
Şehit Uzman Çavuş Faruk Barut, şehadet yıl dönümünde isminin verildiği okulda anıldı

23 Kasım 2017 tarihinde Bingöl-Elazığ karayolunda askeri zırhlı aracın devrilmesi sonucu şehit olan uzman çavuş Faruk Barut’un şehadetinin 4’ncü seneyi devriyesinde, isminin verildiği Şehit Faruk Barut Çok Programlı Anadolu Lisesinde anma programı düzenlendi.

23 Kasım 2017 tarihinde Bingöl-Elazığ karayolunda askeri zırhlı aracın devrilmesi sonucu şehit olan uzman çavuş Faruk Barut’un şehadetinin 4’ncü seneyi devriyesinde, isminin verildiği Şehit Faruk Barut Çok Programlı Anadolu Lisesinde anma programı düzenlendi.


Şehitlerin isimlerini okullarda yaşatmaktan gurur duyduklarını ifade eden Elazığ İl Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk; şehidin isminin verildiği okulda öğrenim gören çocuklar şehit Faruk Barut ağabeylerinin kahramanlığını bilerek, vatan ve millet sevgisi ile büyüyeceklerini söyledi. Gürtürk, "Şehit Faruk Barut ve tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor vatanımızın birlik ve beraberliği için hayatlarını kaybeden tüm şehitlerimizin hiçbir zaman unutulmayacaklarını bir kez daha ifade ediyorum. Şehidimizin adını verdiğimiz bu güzel okulda ayrıca şehidimizin ailesi ile birlikte olmaktan da büyük bir onur duyuyorum. Şehitlerimiz sadece ailelerinin değil, tüm milletimizin evlatlarıdır. Bugün burada bu okulda eğitim görebiliyorsak, çocuklarımızla huzur içinde evlerimizde oturabiliyorsak bu tamamen vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizin sayesindedir. Şehitlerimizin isimlerini okullarımızda, çocuklarımızın eğitim gördüğü bu güzel yuvalarda yaşatmaktan da ayrıca onur duyuyoruz. Bu vesileyle bir kez daha tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.


Programda Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından Milli Eğitim Müdürü Feyzi Gürtürk, Şehit Faruk Barut’un babasına Kur’an-ı Kerim ve Türk bayrağı armağan etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.