YEREL HABERLER - 26 Ekim 2016 Çarşamba 14:22

TKDK İl Koordinatörü, yatırımları yerinde inceledi

A
A
A
TKDK İl Koordinatörü, yatırımları yerinde inceledi

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörü Ülkü Altundiş Yıldız, 2016 yılı sonuna kadar toplam değeri 90 milyon lira olan projelere 50 milyon lira hibe aktarılacağını söyledi.
TKDK İl Koordinatörü Ülkü Altundiş Yıldız, yapımı devam eden projeleri yerinde inceleyerek proje sahiplerinden bilgi aldı. Değerlendirmede bulunan TKDK İl Koordinatörü Yıldız, "Bilindiği üzere sektörel anlaşmanın ilgili hükümleri gereğince 2016 yıl sonu itibariyle IPARD 1 bütçe uygulama dönemi kapatılacaktır. Buna bağlı olarak, kurumumuz ile imzalanan sözleşmeler kapsamında faydalanıcılara yapılacak ödemeler yıl sonu itibariyle tamamlanacak. 2017 yılından itibaren IPARD 1 programı çerçevesinde herhangi bir ödeme gerçekleştirilmeyecektir. Malumunuz İl Koordinatörlüğümüzde IPARD 1 programından yatırımı devam eden hak sahipleriyle 10 Ağustos tarihinde bilgilendirme toplantısı yapılmıştı. Toplantıdan sonra süreci daha yakından takip etmek amacıyla sahaya inerek, haftalık olarak projelerin ne aşamada olduğunu görmek ve varsa eksikliklerin giderilmesi noktasında işletmelerimizi bilgilendirmek amacıyla çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik" dedi.
Devam eden projelerde mağduriyet yaşanmaması için saha ziyaretlerimizi arttırdığını kaydeden Yıldız, "Gerekli tüm önlemlerin alınmasını sağladık. Bu çalışmalar neticesinde yatırım tutarı 90 milyon lira olan ve hibe tutarı 50 milyon lirayı bulan projelerin ödemesini hızlandırarak, projelerin belirlenen sürede tamamlanmasına katkı sağlama gayreti içerisinde olduk. Yapılan ödemeler ve kurum personelimizin özenli çalışması neticesinde an itibariyle kalan projelerin yatırım tutarı 36 milyon liraya, bu projelere verilecek hibe tutarı ise 23 milyon liraya kadar düşmüştür” diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çorum Nesli tükenmekte olan toy kuşlarına yönelik envanter ve izleme çalışması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından “Toy Kuşu Eylem” planı çerçevesinde Çorum’da izleme ve envanter çalışması yapıldı. Çorum’da, 2019 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Çorum İl Şube Müdürlüğü sınırları içerisinde gerçekleştirilen arazi inceleme çalışmalarında dünyanın uçabilen en ağır (5,6-18 kilogram) kuşlarından biri olan toy kuşu gözlemlenmişti. Toy kuşu, Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) listesine göre soyu tükenme tehlikesi büyük olan (VU) olan kuşlar listesinde yer alıyor. Tüm dünyada sayılarının sadece 44 bin ile 57 bin arasında olduğu tahmin ediliyor. 2004 yılında Türkiye’de toy popülasyonunun 764-bin 250 birey arasında olduğu tahmin ediliyorken 2016 yılında gerçekleştirilen envanter çalışmalarında 504 birey tespit edilmişti. Bu zamana kadar habitat kaybı, tarım arazilerinin açılması ve avlanma gibi çeşitli nedenlerle sayıları azalan toy kuşları bütün dünyada yok olma sınırına yaklaştı. Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü tarafından envanter ve izleme çalışmalarına ilişkin yapılan açıklamada, “Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzce Toy Kuşu (Otis tarda)’na yönelik olarak hazırlanan ve uygulamaya konulan ’Toy Tür Eylem Planı’ çerçevesinde tanımlanan faaliyetlerin uygulanması her yıl yapılıyor. Eylem planı çerçevesinde, Çorum ilinde envanter ve izleme çalışması Bölge Müdürlüğümüz Avcılık ve Yaban Hayatı Şube Müdürlüğü elemanlarının katılımı ile tarihinde gerçekleştirildi. Ülkemizde 100-500 arasında birey kaldığı tahmin edilmekte olup eylem planı kapsamında envanter ve izleme çalışmaları eş tutma, üreme, kuluçka, yavru büyütme dönemi olarak yıllar itibari ile devam edecektir” ifadelerine yer verildi.