SAĞLIK - 23 Temmuz 2020 Perşembe 11:58

Uzmanından sağlıklı yaz içeceği tarifi, soğuk ve doğal yeşil çay

A
A
A
Uzmanından sağlıklı yaz içeceği tarifi, soğuk ve doğal yeşil çay

Sıcaklıkların arttığı bugünlerde tüketilmesi gereken içecekler hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, limon, maydanoz, kiraz sapı ve zencefil katarak soğuk su ile hazırlanan doğal yeşil çayın hem yaz için serinletici hem de şekersiz sağlıklı bir içecek olduğunu belirterek öneride bulundu.

Sıcaklıkların arttığı bugünlerde tüketilmesi gereken içecekler hakkında bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, limon, maydanoz, kiraz sapı ve zencefil katarak soğuk su ile hazırlanan doğal yeşil çayın hem yaz için serinletici hem de şekersiz sağlıklı bir içecek olduğunu belirterek öneride bulundu.


Medical Park Elazığ Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bugünlerde tüketilmesi gereken içecekler hakkında bilgi vererek önerilerde bulundu. Özellikle doğal ürünlerin kullanılarak evde yapılması da kolay olan doğal yeşil çayı tavsiye eden Tekay, yaz mevsiminde bu içeceğin hem sağlıklı olduğunu hem de içindekiler sayesinde başta kanser olmak üzere Parkinson, Alzheimer gibi birçok hastalığa iyi geldiğini ve ödem attırdığını söyledi.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Tekay yaptığı açıklamada, “Yeşil çayın bu karışımdaki özellikleri, içindeki polifenoller sayesinde hücre içerisinde oluşan inflamasyonları önlenmesi, ‘Epi gallocatéchine gallate’ içerdiği için hücrede oluşacak serbest radikallerin yani doğrudan kanser oluşumuna engelleyecek yapılar bulundurması ve aynı zamanda lethenin adlı aminoasit sayesinde beyin fonksiyonlarının gelişimini sağlayıp parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların oluşmasını engellemeye yardımcı olmasıdır. Yeşil çay, büyük ödem attırıcıdır ve insülin direncinin düzelmesini sağlar” dedi.



Doğal yeşil çayın yapımını anlattı


Yeşil çayın yapılışından bahseden Tekay, “Yeşil çayı 1 fincanda demleyip sürahiye koyduktan sonra üzerine yaklaşık 1 litre soğuk su ekliyoruz. Zaten gün içinde 2 litre su içmenizi tavsiye ediyoruz. Bu içecek sayesinde su ihtiyacınızın çoğunu da karşılamış olacaksınız. Daha ferah olması için soğuk su kullanıyoruz ve üzerine de limon ekliyoruz. Limon alkali yaparak vücudun ph dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur hem de güzel bir aroma katmaktadır. Bunun yanı sıra içeceğe maydanoz ekliyoruz, bu da büyük bir ödem arttırıcıdır. Diğer büyük bir ödem attırıcı olan kiraz sapını ekliyoruz. Yine kansere karşı koruyucu, anti inflamatuar (iltihap giderici), anti mikrobiyel, anti aging özellikler gösteren ve DNA hasarlarına yardımcı olan zencefilden de biraz ekliyoruz. Daha sonra hazırladığımız yeşil çayı buzdolabına koyup iki saat beklettikten sonra tüketebiliriz. Hazırladığımız karışım hem yaz ayları için şekersiz güzel bir içecek özelliğine sahip olacak hem de ödemlerinizi güzelce atmanıza yardım edecektir” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Maltepe’de saz üstatları için 30 yıldır bağlama üretiyor Maltepe’de Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. İstanbul Maltepe’de yaşayan Erzincanlı bağlama ustası Cihan Doldur 30 yıldır saz üstatları için bağlama üretiyor. Halk müziğinin önemli enstrümanlarından biri olan el emeği bağlama üretimi, teknolojik imkanların artması ve çırakların yetişmemesi nedeniyle son demlerini yaşıyor. Maltepe’de küçük bir atölyede 30 yıla yakındır bağlama yapan Cihan Doldur, ağacın cinsine göre ayda ortalama 5-6 bağlama yapıyor. Bağlama yapmak için maun, dut ve kırmızı ardıç ağaçlarını tercih eden Doldur, bazı bağlamaları ise yaklaşık 6 ayda tamamladığını söyledi. Bağlama yapımını aşama aşama anlatan Doldur, zahmetli ve bir o kadarda emek isteyen bir çalışma olduğunu dile getirdi. 30 yıldır Maltepe’de saz üreten Cihan Doldur, “Kursa yazılmıştım, yengemin bir sazı vardı. Kurs sonrası yengem sazını geri isterdi, dolayısıyla çalışamazdım, yapamazdım. Hiç sazım olmamıştı, zaman ve süreç bizi buralara getirdi. 30 yılı aşkındır bu meslekteyim. Bağlama enstrümanı her şeyden önce beni sesiyle cezbettiği için, amcamında bağlama ustası olmasından dolayı onun yanında başladım. Ahşapa dokunmak çok farklı bir şey. Ben bu işi bir. Meslek gibi görmedim, severek yaptığım bir iş bu. Yeni jenerasyon gençlik biraz daha rahat. Buraya geliyorlar ve ilk başlarda hoşlarıma gidiyor. Tozu, zımparayı zorlukları gördükleri zaman geri adım atıyorlar. Bu iş meşakkatli bir iş, bedenen ve ruhen bu işe kendinizi vermeniz gerekiyor. Gençlerimizde kültürümüze ilgi daha az daha çok batı kültürüne yakınlar ama batıdaki gençlere baktığımızda bizim kültürümüze daha çok meraklılar. Müşteri portföy olarak Çin’e, Afrika’ya, Ruslar’a ve Avrupa’nın bir çok ülkesine saz ürettik. Amerikalı bir arkadaş bizlere Muhlis Akarsu’yu anlattı, eserlerini çaldı. Biz utandık açıkçası.” diye konuştu. (AZ-