GENEL - 13 Mart 2019 Çarşamba 15:12

Erzincan’da deprem şehitleri dualarla anıldı

A
A
A
Erzincan’da deprem şehitleri dualarla anıldı

Erzincan’da 13 Mart 1992’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden deprem şehitleri Terzibaba Mezarlığı’nda ki Deprem Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.

Erzincan’da 13 Mart 1992’de meydana gelen depremde hayatını kaybeden deprem şehitleri Terzibaba Mezarlığı’nda ki Deprem Şehitliği’nde düzenlenen törenle anıldı.


Erzincan’da 13 Mart 1992 Ramazan Ayı akşamı saat 19.08’de meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremde 653 kişi hayatını kaybetmiş, 3 bin 850 kişi de enkaz altında kalarak yaralanmıştı. Üzerinden 27 yıl geçen depremin yaralarını saran Erzincan’da yüreklerde yaşatılan deprem şehitleri, Terzibaba Mezarlığı’nda düzenlenen program ile yeniden hatırlandı.


Erzincan Terzibaba Mezarlığında bulunan 13 Mart 1992 Deprem Şehitleri anıtına Erzincan Milletvekili Burhan Çakır, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci ve Erzincan Eski Milletvekili Sebahattin Karakelle bir çelenk bıraktılar. Daha sonra şehitler için Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi mezarları başlarına karanfiller bırakıldı.


Burada bir açıklama yapan Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy; "Erzincan’da 1992’deki depremde 653 vatandaşımız hayatını kaybetti, deprem şehidi oldu. O gün, evlerimize, ocaklarımıza ateş düştüğü bir gündü. Birçok bina hasar gördü ve yıkıldı. Erzincan’da yeniden göç olayları yaşandı. O sarsıntının acıları devletimiz tarafından kısa sürede sarıldı. Maddi hasarlar ve binalar yerine geldi ancak kaybettiğimiz vatandaşlarımız maalesef geri dönmediler, kendilerine Allah’tan rahmet diliyoruz."


Depreme hazırlık açısından kentte çok ciddi gelişmeler yaşandığını dile getiren Başsoy, "Kullanılan malzemeler ve teknik yönden yapılan çalışmalar depreme daha dayanıklı binaların ortaya çıkmasına sebep oldu. Erzincan, yatay gelişen ve Türkiye’de depreme en hazır illerden biridir." diye konuştu.


Erzincan Milletvekili Burhan Çakır ise Erzincan Depremi’nde hayatını kaybedenleri rahmetle andığını ifade ederek, şunları söyledi; "Artık geriye bakıp da çok hüzünlenmemek lazım. Allah’tan gelene boynumuz kıldan incedir, lakin kullanılan bir söz vardır ’Deprem öldürmez bina öldürür’. Burada Erzincanlı hemşehrilerimiz yapılan yapılarda gerekli tedbirleri almıştır. Binaların sağlamlığı bu afetlerden bizi koruyor. Erzincan’da depremden sonra yapılarımız daha güvenli hale getirilmiştir."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Yozgat Depremden etkilenen Yozgat’ta 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluştu Tokat’ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremin ardından Yozgat’ın Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde 200’ün üzerinde ev ve ahırda hasar oluşurken vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçiriyor. Tokat’ın Sulusaray ilçesinde saat 18.11 sıralarında meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki sarsıntı, Yozgat merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Özellikle Kadışehri ilçesinde ve köylerinde hissedilen deprem nedeniyle vatandaşlar büyük panik yaşadı. Özellikle Kadışehri ilçesine bağlı Gümüşsu, Elmalı Çiftliği, Halı köy ve Yeltenli köylerinde deprem nedeniyle evlerde ve ahırlarda hasar oluştu. Evleri zarar gören vatandaşlar geceyi evlerinin bahçelerinde geçirirken jandarma ekipleri de artçı sarsıntıların devam ettiğini ve vatandaşların geceyi evlerinde geçirmemeleri konusunda uyardı. Sokaklara çıkan vatandaşlar, evlerinin bahçelerinde ve uygun arazilerde ateş yakarak ısınmaya çalışırken geceyi dışarıda geçireceklerini ifade ettiler. Öte yandan Yozgat Valiliğince sarsıntıdan etkilenen Aydıncık, Kadışehri ve Çekerek ilçelerinde eğitim ve öğretime bir gün süre ile ara verildiği duyuruldu. Geceyi sokakta geçiren vatandaşlardan Nazlı Doğan, "Önce bir gürültü geldi. Daha sonra sallanmaya başladı. Çocuklarımı yanıma aldım ama dışarı çıkamadım. Ayaklarımın bağı çözüldü. Sonra küçük oğlumu alıp dışarı çıkabildim. Şok oldum, çok şiddetliydi. Evimiz küçük bir hasar aldı, ahırımızda hasar var, hayvanlarımız dışarıda." dedi. Hacı Ahmet Gün de deprem dolayısıyla evlerinde hasar olduğunu söyleyerek, “Tavanlar kırıldı. Deprem olduğunda ben balkondaydım. Sallantı başladı. Tavanlar düşmeye başladı." şeklinde konuştu.