ASAYİŞ - 01 Haziran 2019 Cumartesi 15:13

TDP’den broşürlü uyarı

A
A
A
TDP’den broşürlü uyarı

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Bürosu ekipleri, Ramazan bayramı öncesi kentin işlek caddelerde broşür dağıtarak vatandaşları dolandırıcılık, hırsızlık, siber suçlar ve sahte para olaylarına karşı uyardı.

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik (TDP) Bürosu ekipleri, Ramazan bayramı öncesi kentin işlek caddelerde broşür dağıtarak vatandaşları dolandırıcılık, hırsızlık, siber suçlar ve sahte para olaylarına karşı uyardı.


TDP Büro ekipleri, Erzincan’da vatandaşların yoğun olduğu caddelerde suç olaylarına karşı uyarıcı el broşürü dağıttı. 4 ayrı broşürde telefonla dolandırıcılık, siber suçlar, hırsızlık ve sahte para olaylarına dikkat çekildi.


Dağıtan broşürlerde şu uyarılar yer aldı:


“ Telefonla dolandırıcılık: Telefonla arayarak kendilerini polis, asker, vali, vali yardımcısı, valilik özel kalemi, kaymakam olarak tanıtan veya kamu yararına çalışan dernek ya da vakıftan olduğunu beyan edip, ’Kimlik bilgileriniz terör örgütünün eline geçmiş, bankada bulunan paranızı sahte belgeler ile çekecekler. Şahısları takip ediyoruz, kuyumcu soyulmuş, kimlik bilgileriniz kuyumcuda ele geçmiş, adınız terör örgütü soruşturmasında geçmiş, engelliler için tekerlekli sandalye alacağız, kanser hastaları için yardım topluyoruz" gibi bahaneler öne süren kişilere kesinlikle inanmayınız. Bu kişiler size, isim ve soy isminizi, T.C. kimlik numaranızı veya banka hesabınıza dair doğru bilgiler verseler dahi itibar etmeyiniz. Kart veya şifre bilgilerinizi kimseyle paylaşmayınız. Verecekleri herhangi bir hesaba kesinlikle para yatırmayınız. Hiçbir görevli sizden para veya şifre bilgisi istemez. Unutmayın, hiçbir görevli sizden para veya şifre bilgisi istemez. Korku ve heyecana kapılmadan, derhal görüşmeyi sonlandırıp 155 Polis İmdat Hattını arayarak olayı tüm detaylarıyla bildiriniz. Evinize veya iş yerinize gelerek polis olduğunu beyan eden kişilerden kesinlikle polis tanıtma kartını ibraz etmesini isteyiniz. Resmi veya sivil tüm kamu görevlileri, görev belgesi veya kurum kimliğini göstermek zorundadır.



Gençlerimizi siber suçlardan koruyalım projesi: Sanal ortamda, adınız, doğum tarihiniz, TC kimlik numaranız gibi kişisel bilgilerinizi asla tanımadığınız kişilerle paylaşmayınız. Lisanslı yazılım ve güncen virüs programları kullanın. Tanımadığınız kişilerden gelen mesajları açmadan siliniz. Şifrelerinizi oluştururken tahmini zor olacak şekilde oluşturmalı ve her yerde aynı şifreyi kullanmamalıyız. Zararlı içerikli (pornografi, kumar, crack) siteleri ziyaret etmeyiniz. Dosya paylaşım amaçlı (p2p)yazılımları bilgisayarınıza kurmayınız. Gerçek hayatta tanımadığınız insanlarla sanal ortamda da vakit geçirmeyin. Özel görüntülerinizi asla kimseyle paylaşmayız. Bilinçsiz olarak yaptığınız paylaşımlarınızın başkalarına zarar verebileceğini unutmayın. Kişilerin yüzüne söyleyemediklerinizi sanal ortamda da söylemeyiniz.



Hırsızlık uyarısı: Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliğinin il merkezinde özellikle evden hırsızlık olayları ile ilgili olarak yaptığı saha araştırmaları neticesinde; meydana gelen evden hırsızlık olaylarında şüphelilerinin özellikle apartman hayatının toplumsal ilişkilerimize getirmiş olduğu yabancılaşmadan faydalandıkları, apartman sakinlerinin, hatta kapı komşuların birbirini tanımadığı, bu nedenle şüpheli şahısların apartman sakiniymiş gibi binaların içerisinde rahatlıkla dolaşabildiği, kapıları kurcaladıkları apartman sakinlerinden biriyle karşılaştıklarında soğukkanlılıkla herhangi bir isim vererek örneğin “Ahmet beyin evi burası mıydı” apartman sakinlerinin birbirlerine olan yabancılıklarını kullandıkları, aynı aileye mensup birbirleri ile akraba olan şahısların oturdukları apartmanlarda ise apartman sakinlerinin “binada yabancı yok, on dakikaya döneceğim nasıl olsa” düşüncesi ile kapılarını kilitlemeden sadece kapıyı dışarıdan çekmek sureti ile bina içerisinde kısa aralıklı ziyaretler gerçekleştirdikleri, bu kısa zaman aralığında bile hırsızlık olaylarının gerçekleşebildiğini hesaba katmadıkları, bina ana kapılarının tamamen açık bırakıldığı veya dilencilik, pazarlamacılık gibi bahanelerle herhangi bir zili çalan şahıslara kapıların hemen açıldığı, bu şahısların hırsızlık amacıyla bina içerisine girme ihtimalinin göz ardı edildiği ilimizde meydana gelen evden hırsızlık olaylarının tetkikinden anlaşılmıştır.


Meydana gelen evden hırsızlık olaylarının olayın mağdurları üzerinde maddi, manevi kayıplara neden olduğu gibi psikolojik izler bıraktığı sınırlı imkanlarla elde ettikleri uzun yılların birikimlerinin bir anda yok olduğu, olayın meydana geldiği ikamet sakinlerinin eve girememe, ev değiştirme, evde yalnız kalamama, sürekli eve hırsız gireceği korkusu gibi birçok psikolojik sorun yaşadığı, aile apartmanlarında akrabaların olayı içlerinden birinin gerçekleştirdiği “bunu bilen biri yaptı” gibi birtakım düşüncelere kapılarak birbirlerini suçladıkları ve bu durumun akraba ilişkilerine zarar verdiği meydana gelen olayların sıklıkla karşılaşılan sonuçlarındandır.


Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliğinin olayların çözümüne yönelik yaptığı araştırmalar esnasında çok basit hatalar nedeniyle olayların aydınlatılmasının mümkün olmadığı tespit edilmiştir. Örneğin; Şüphelileri görmesine rağmen aranması tamamen ücretsiz olan 155 hattını kontörüm yoktu arayamadım diyen vatandaşlarımızın olduğu görülmüştür.


Unutmayalım; 155 Polis İmdat Hattını 7 gün 24 saat süreyle kontörünüz olsa da olmasa da, hattınız çekse de çekmese de ücretsiz olarak arayabilirsiniz. Karşılaşılan başka bir örnekte ise; şüpheli şahısları gördüm ancak eşimi aradım. Unutmayalım; bulunduğunuz yere iki dakika mesafede mutlaka bir ekibimiz bulunmaktadır, aradığınız kişinin bulunduğunuz yere gelmesi dakikalar hatta saatler alabilir aradaki bu zaman farkı şüphelilerin sizin, akrabalarınızın, komşularınızın yıllarını alan birikimleri ile kaçıp gitmesine neden olmaktadır. Dilenci görünümlü bayan şahısları görerek bu şahısların çelik kapıları açamayacağını düşünen vatandaşlarımızın bulunduğu araştırma sürecinde tespit edilen bir başka gerçektir. Ancak ikametlerden çelik kapı açmak suretiyle hırsızlık yapan şahısların büyük çoğunluğunu bayan olduğu iki bayanın saniyeler içerisinde çantalarında taşıdıkları basit aparatlarla çelik kapıları açabildikleri tespit edilmiştir.


Meydana gelen Oto hırsızlığı olayları incelendiğinde Araç sahipleri araçlarını park edip ayrılırken araç içerisinde çanta, cüzdan, cep telefonu vs. eşya bıraktıkları, araçlarından kısa süreli ayrılışlarda kapılarını ve camlarını kapatmadan ayrıldıkları, araçlarını karanlık ve ıssız yerlere park ettikleri, araçlarında alarm bulundurmadıkları anlaşılmıştır. Bu hususlara vatandaşların dikkat ve özen göstermesi oto hırsızlığı olaylarını önleyici tedbirler olacaktır. Çevrenizde gördüğünüz şüpheli şahıs ve araçlarla ilgili olarak 7 gün 24 saat 155 polis imdat hattını ücretsiz olarak arayarak bilgi verebilir, sizin ve sevdiklerinizin zarar görmesini engelleyebilirsiniz.



Sahte para uyarısı: Sahte Türk Lirası nasıl anlaşılır? 1- Emniyet Şeridi: Tüm banknotlarda kağıda gömülü olarak yer alır. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür. Şerit üzerinde yer alan kupür değeri ve TL harfleri de okunur. 2- Fligran: Ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzünden de görülür. 3- Holografik Şerit Folyo: Banknotların ön yüzünde bulunur ve tasarımla uyumlu çeşitli görsel motifler yer alır. Banknot hareket ettirildiğinde parlak ve renki yansımalar verir. Farklı açılardan bakıldığında, Ay-Yıldız motifinin altındaki dikdörtgen şekil içindeki TL harfleri kupür değerine dönüşür. 4- Görme Engellilere Yönelik Özellikler: Tüm banknotlarda aynı bölgede olmak kaydıyla, banknotların ön yüzünde, sol üst kenarda Braille alfabesinden yararlanılarak oluşturulan noktalar, dokunulduğunda hissedilir şekilde yerleştirilmiştir. 5 TL’den 200 TL’ye doğru sırayla, 1’den 6’ya kadar rakamlar Braille Alfabesi ile yazılı olarak yer alır. 5- Kabartma Baskı: Atatürk portresinin ve üstte yer alan ’’Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’’ ibaresinin yanı sıra orta bölümde kupür değerini gösteren sayılar ve yazılarda kabartma baskı bulunur. 6- Gizli Görüntü: Portrenin sağ alt tarafında, yedigen şeklinde içinde, banknota yatay konumda göz hizasında bakıldığında kupür değerini gösteren gizli görüntü bulunur. TL banknotlar yatay olarak tutulduğunda bu özelliği ekrandaki gibi net şekilde görülür. 7- Bütünleşik Görüntü: Banknotlar, ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur. 8- Renk Değiştiren Şerit: Banknotların arka yüzünde, üzerinde kupür değerini gösteren ’’sayı’’ ve ’’TL’’ harfleri bulunan renk değiştiren şerit, banknot hareket ettirildikçe yan şeffaf sarı renkli yansıma verir. Banknotlarda mikro yazılar yer alırken, banknotların ön yüzünde, Ay-Yıldız motifinin içinde, kupür değerini gösteren ’’sayılar’’ ve ’’TL’’ harfleri mikro yazılı olarak yer alır. 9- Mor Ötesi (UV) Özellikleri: 5 farklı özellik içeren ultraviyole güvenlik özellikleri, özellikle para ile doğrudan ilgili mesleklerde çalışanlar için büyük önem taşırken, normal kağıttan farklı olarak banknot kağıdında UV ışık altında parlama bulunur. UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlayan kılcal lifler yer alır. Emniyet şeridi UV ışık altında, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama verir. Ön yüzde Atatürk portresi alanında, kupüer değerini gösteren ’’sayı’’ ve ’’TL’’ harfleri belirerek UV ışık altında kırmızı renkte parlama verir. Aynı özellikler tüm banknotlar üzerinde bir arada görülür. Yine UV ışık altında arka yüzde, kırmızı renkteki seri ve sıra numarası ’’canlı’’ ve ’’parlak kırmızı’’ yansıma vermekte, siyah renkli seri ve sıra numarası ise ’’sarımsı-yeşil’’ renge dönüşür. 10- Mikro Yazı: Banknotların ön yüzünde Ay-Yıldız motifinin içindeki ’’5 TL, 10 TL, 20 TL, 50 TL, 100 TL, 200 TL’’ ibaresi ile holografik şeritlerin folyo üzerindeki dikdörtgen şeklinin alt ve üst kenarında ’’TCMB’’ ibaresi mikro yazılı olarak yer alır.”


Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Bürosu ekipleri bayram öncesi, hafta sonları dahil üç gün boyunca bu broşürleri dağıtacaklar. 3 gün boyunca yaklaşık 5 bin civarında el broşürü dağıtılacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.