GENEL - 18 Mayıs 2020 Pazartesi 12:15

Başkan Sekmen’den Kadir Gecesi mesajı

A
A
A
Başkan Sekmen’den Kadir Gecesi mesajı

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bizleri ‘bin aydan daha hayırlı’ olan Kadir Gecesi’ne bir kez daha kavuşturduğu için Yüce Allah’a sonsuz hamd ve senalar olsun” dedi.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Bizleri ‘bin aydan daha hayırlı’ olan Kadir Gecesi’ne bir kez daha kavuşturduğu için Yüce Allah’a sonsuz hamd ve senalar olsun” dedi.


Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Kadir Gecesi dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Başkan Sekmen, Kadir Gecesi’nin, Yüce Allah’ın övgüsüne mazhar olmuş muazzez ve mübarek gecelerden birisi olduğuna vurgu yaparak, “Bin aydan daha hayırlı olan bu gecenin hatrı ve hürmetine Cenab-ı Allah ülkemizi ve milletimizi selamete kavuştursun! Her türlü beladan, musibetten, illet ve hastalıktan bizleri kudretiyle muhafaza buyursun, hepimizi rahmet, merhamet ve mağfiretiyle kuşatsın inşallah!” niyazında bulundu.


Kadir Gecesi’nin önemine dikkati çeken Başkan Sekmen, “Receb ayıyla şereflendik, Şaban ayıyla onurlandık ve ilahi nurla Ramazan ayında nurlandık. Bizleri Receb ve Şaban ayına kavuşturduğu gibi, Ramazan ayı ve dahi mübarek Kadir Gecesi’ne de kavuşturan Yüce Allah’a sonsuz şükürler olsun. Kadir Gecesi ile buluşan kul, izzetle ve ikramla buluşmuş olan kul demektir. Kadir Gecesi’ne kavuşmuş olan kul, Allah’ın sonuz rahmetine, merhamet ve mağfiretine kavuşmuş olan kul demektir. Ve bu mübarek gece ki; Yüce Rabbimizin izni, inayeti ve selamıyla bütün ruhların yeryüzüne indikleri gecedir. Ne mutlu! Her anında feyz ve bereketin bulunduğu bu mübarek geceden istifade edebilecek olanlara Ne mutlu! Dua kapılarının ardına kadar açık olacağı bu geceden nasibi olanlara Yüce Allah, bu geceyi layıkıyla idrak edecek olanlar zümresine bizleri de dâhil eylesin!” niyazında bulundu.


Öte yandan Başkan Mehmet Sekmen, Kadir Gecesi mesajında Allah’ın sonsuz rahmet ve merhametine de vurgu yaptı. Yüce Allah’ın kullarını varlık ve güzelliklerle imtihan ettiği gibi, darlık ve zorluklarla da çeşitli sınavlara tabi tutacağını buyurduğunu hatırlatan Sekmen, şunları kaydetti: “Hepimizin malumu olduğu üzere; insanlığı kasıp kavuran bir salgın illetiyle karşı karşıyayız. Ümit ediyoruz ki, bu süreci de el ele vererek sürdürdüğümüz mücadelenin sonunda ve de en önemlisi Allah’ın izni ve rızasıyla atlatacağız. Bu bakımdan mübarek Kadir Gecesi’ni bir dua hazinesi olarak görmeli ve bizleri her türlü çaresizlikten uzak tutması için Âlemlerin Rabbine bol bol dualar etmeliyiz. Yüce Allah, rahmet nuruyla kuşattığı bu gece hürmetine tuttuğumuz oruçları ve tüm dualarımızı kabul eylesin! Yüreklerimize Kadir Gecesi’nin ferahlığı, gönüllerimize inşirah serinliği versin inşallah. İşte bu niyaz ve düşüncelerle mübarek Kadir Gecemizi tebrik ediyor, bu bereketli gecenin iki cihan saadetimize ve kurtuluşumuza vesile olmasını diliyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.