GENEL - 18 Ocak 2021 Pazartesi 09:21

Buzağı ölümlerinin engellenmesi projesinde 3. dönem başladı

A
A
A
Buzağı ölümlerinin engellenmesi projesinde 3. dönem başladı

2018 yılında Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı DAP Bölge İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle yürütülen “Buzağı Ölümlerinin Engellenmesi Projesi”nde ilk iki dönem (2018-2019 ile 2019-2020) başarıyla tamamlandı.

2018 yılında Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı DAP Bölge İdaresi Başkanlığı iş birliğiyle yürütülen “Buzağı Ölümlerinin Engellenmesi Projesi”nde ilk iki dönem (2018-2019 ile 2019-2020) başarıyla tamamlandı.


Bugüne kadar 1099 adet buzağıya sağlık hizmeti verilen projenin 3. dönemini kapsayan 2020-2021 sezonu çalışmaları 15 Ocak 2021 tarihinde başladı. Proje kapsamında hastalanan buzağıların Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesindeki tedavileri ilk iki dönemde olduğu gibi yine proje bütçesinden karşılanacak. Proje kapsamında laboratuvar tetkikleri, radyolojik muayeneler, anestezi ve ameliyat giderleri ile sıvı tedavisi gibi işlemler çiftçilere ücretsiz sunulacak.


"Buzağı Ölümleri Yüzde 80 Oranında Azaldı"


Proje hakkında görüşlerini aktaran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, süreklilik ve kararlılığın oldukça önemli olduğu hayvancılık sektöründe bir diğer önemli unsurun ise hayvan hastalıklarını önlemek ve yılda sağlıklı bir buzağı almak olduğunu belirterek bu doğrultuda fakültede yapılan çalışmalar neticesinde hasta buzağıları tedavi etme noktasında oldukça başarılı sonuçlar aldıklarını söyledi.


Geçtiğimiz yıllarda da Atatürk Üniversitesi Hayvan Hastanesinde gerçekleştirilen proje sayesinde buzağı ölümlerinde yüzde 80 oranında azalma yaşandığını ifade eden Rektör Çomaklı şunları söyledi: “Bu proje ile Erzurum’daki buzağı ölümlerinin büyük oranda azaltılması amaçladık. Yetiştirici maliyet kaygısı nedeniyle veteriner hizmetinden yararlanamıyordu. Bu olumsuz durumun aşılması için DAP İdaresi ile iş birliği içerisinde soruna çözüm bulmaya çalıştık. Buzağı Ölümlerinin Engellenmesi projemiz hem vatandaşımıza hem de milli ekonomiye ciddi katkı sağlıyor" dedi.


Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yavuz Selim Sağlam ise buzağı ölümlerinin hayvan yetiştiriciliği ve ülke ekonomisi açısından önemli bir sorun olduğunu ancak Atatürk Üniversitesi olarak bu sorunu aşma noktasında yoğun gayret gösterdiklerini söyledi. Yürütülen projeyle bölgesel düzeyde de olsa buzağıların yaşatılması sonucu et ve süt üretimine katkı sağlanacağını beliren Sağlam, bu amaçla Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi ünitelerinde 7 gün 24 saat hayvan sağlığı hizmeti sunulduğunu ve üreticilerin hayvanlarını gönül rahatlığıyla buraya getirebileceklerini ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Üzüm sezonu öncesi araç sahiplerine ’Bakım yaptırın’ uyarısı Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevk Ağırbaş, yaklaşan hasat sezonu öncesi uyarılarda bulunarak özellikle işçi taşıyan çiftçilerin mutlaka araç bakımlarını yaptırmaları gerektiğini söyledi. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde üzümde bağ budama gibi bakımların ardından asma yaprağı toplama ve bağların sürülmesi işlemlerine başlandı. Hasat sezonuna doğru çiftçilerin sıklıkla bağlara işçi götürdüğü dönemde Alaşehir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Şevk Ağırbaş da uyarılarda bulundu. Özellikle tarım işçisi taşıyan araçların mutlaka bakımlarının eksiksiz yapılması gerektiğini söyleyen Ağırbaş, "Bölgemizin en büyük geçim kaynağı olan üzümde işçilik sezonu başladı. İklimsel ve ekonomik olarak bölgemizde yaz sezonunda Alaşehir ve çevresinde nüfus oranı ikiye katlanıyor. Bölgemize Eşme, Demirci, Selendi, Kula, Salihli, Köprübaşı, Kiraz ilçeleri gibi çevre ilçelerden ayrıca doğu illerimizden çalışmak amacıyla işçi olarak gelen vatandaşlarımız nedeniyle nüfusumuz artmaktadır. Dolayısıyla araç sayısı da buna bağlı olarak artmaktadır. Başta minibüs gibi yolcu ve işçi taşıyan, kamyon, kamyonet gibi yük taşıyan araçlarımızın mutlaka rutin bakımlarının yapılması gerekmektedir. Araçlarımızın lastik, fren, balata, elektrik aksamı gibi bakımları, sigorta, vize gibi bakımların yapılması, yolcu taşımada yolcu sayısını, yük taşımada istiap haddini aşmamaları konusunda çok dikkatli olmaları gerekir. Yaz aylarında kesinlikle minibüslerde havaların sıcak olması nedeniyle, kapılar açık yolcu taşınması yapılmamalıdır. Sürücüler ehliyet, ruhsat ve izin belgelerini eksiksiz olarak bulundurmaları gerekir. Sürücüler araç kullanma saatlerine uyarak, dinlemeden, uykusuz olarak araç kullanmamaları gerekir. Hiçbir sürücümüz güvenlik güçlerinin istedikleri belgeleri yüzünden ceza yememelidir. Trafikten ceza yememek için değil, can taşıdığımız için sorumluluklarımıza mutlaka uymalıyız. Ayrıca traktör üzerinde ve açık römorklar üzerinde işçi taşımamak kurallarına uymalıyız. Tüm sürücülerimiz her türlü evrak ve sorunları konusunda odamızdan bilgi ve yardım alabilirler" dedi.
Eskişehir Nebi Hatipoğlu’ndan Özgür Özel’e eleştiri AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, İYİ Parti’den istifa ederek Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılan İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu’na parti rozetini takan CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in kendisi için sarf ettiği sözleri hatırlatarak, “Sayın Yanıkömeroğlu dönek midir? Sayın Yanıkömeroğlu irade hırsızı değil midir? İYİ Parti oyları ile sadece CHP saflarına katılmak mı mübahtır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak gösterilen AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nu hedef alarak, İYİ Parti’den AK Parti’ye geçtiği için ‘irade hırsızı’ sözleriyle suçlamıştı. Yerel seçimler öncesinde Hatipoğlu ve Özel ard arda açıklamalar yaparak, karşılıklı eleştirilerine cevap vermişti. Önceki gün, İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 104’üncü yılının kutlandığı bu haftada, İYİ Parti’den istifa ederek CHP’ye katıldı. Yanıkömeroğlu’nun rozeti, CHP Genel Başkanı Özgür Özel tarafından takıldı. AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımla, İYİ Parti’den ayrıldığı için kendisini sık sık eleştiren Özel’i hedef alarak şu ifadeleri kullandı; “İyi Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu, Özgür Özel’in taktığı rozetle CHP’ye katıldı ki Sayın Meral Akşener kendisi için, ‘Partimizden benim gözümde en son ayrılacak arkadaşımız diyebilirdim’ dediği halde. Şimdi Özgür Özel’e soruyorum? Sayın Yanıkömeroğlu dönek midir? Sayın Yanıkömeroğlu irade hırsızı değil midir? İyi Parti oyları ile sadece CHP saflarına katılmak mı mübahtır? Ha bu arada unutmadan, CHP medyasının bu konudaki çok kıymetli düşünceleri nelerdir?”