GENEL - 01 Haziran 2020 Pazartesi 15:04

Erzurum’da restoranlar açıldı, Dadaşlar cağ kebabına koştu

A
A
A
Erzurum’da restoranlar açıldı, Dadaşlar cağ kebabına koştu

Erzurum’da iki buçuk ay sonra yeni normalleşme sürecinin başlamasıyla restoranlar açıldı, Erzurumlu vatandaşlar ise Erzurum’a özgü en önemli lezzetlerden biri olan “cağ kebap”a akın etti.

Erzurum’da iki buçuk ay sonra yeni normalleşme sürecinin başlamasıyla restoranlar açıldı, Erzurumlu vatandaşlar ise Erzurum’a özgü en önemli lezzetlerden biri olan “cağ kebap”a akın etti.


Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip korona virüsten korunmak için alınan önlemler kapsamında Türkiye’de 17 Mart’ta kapatılan restoranlar bugün açıldı. Dadaşlar restoranların açılmasıyla birlikte uzun süredir özlem duydukları cağ kebabına kavuştu. Bugün itibariyle yeni normalleşme sürecinin başladığı Erzurum’da restoranların açılmasıyla cağ kebap salonlarında da yoğun kalabalık oluştu. Koç Cağ Kebap Salonu’da Dadaşların özlemini gidermek için korona virüs tedbirleri kapsamında müşterilerini ağırladı. Cağ kebap yemek için gelen müşterilere girişte dezenfektan sıkıldı, işletme yetkilileri tarafından maskesi olmayan müşterilere ise maske verildi. 2.5 metre mesafelerle konulan masalarda Dadaşlar uzun süredir hasret kaldıkları cağ kebap yemenin keyfini çıkardı. Cağ kebaplarının şiş fiyatları ise 7 ila 12 lira arasında değişiyor.


Vatandaşlar, “45 gündür cağ kebap yemiyorduk, bugün geldik. Sosyal mesafeye uyarak, dezenfektan sıkarak, maske takarak arkadaşlarla geldik. Özlemiştik, çok da güzel oldu. 2.5 ay önce son kebabımızı yemiştik. Bu sürede ne kadar lüks yaşadığımızı fark ettik” şeklinde konuştu.


Kurallara titizlikle uyduklarını ifade eden Koç Cağ Kebabı İşletme Müdürü Cengiz Meral, “Açarken sabah salonu dezenfektan ettirdik. Kurallara uygun olarak masalarımızın aralarını genişlettik, personelimize eğitim verdik hijyen ve gelen misafirlerimize mesafeli olma konusunda. Gelen misafirlerimize dezenfektan sıkıyoruz, maskesi yoksa maske veriyoruz. Masalarda ise 2-3 kişi oturulmasına izin veriyoruz” diye konuştu.


Koç Cağ Kebabı işletme sahibi Kemal Koç ise kurallara uyduklarını ve vatandaşların cağ kebabını özlediğini söyledi.


Oğlak veya kuzu etinden yapılan cağ kebap geleneksel olarak Erzurum’un Oltu ilçesinde yapılıyor. Cağ kebap önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şişe geçirilip odun ateşi üzerinde pişirilmesiyle hazırlanıyor. Kebabın cağ (veya bico) adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı aldığı biliniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir ESOGÜ Hastanesi’nde 24 Nisan Avrupa Hormon Günü etkinliği Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde 24 Nisan Avrupa Hormon Günü dolayısıyla, ESOGÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalı tarafından bilgilendirme etkinliği düzenlendi. Hastane poliklinikler girişinde gerçekleştirilen etkinlikte hormonların önemi vurgulanarak obezite ile kanser ilişkisinin önemine dikkat çekildi. Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalı’ndan konuyla ilgili olarak yapılan açıklama şöyle: “Obezite yüksek enerji alımına bağlı olarak vücutta aşırı yağ birikimi ile gelişen, pek çok bileşeni olan bir hastalıktır. Obezite ‘Beden Kitle İndeksi’ ile ifade edilir. Kişinin beden kitle indeksi 19-24.9 kilogram/metrekare ise normal kilo, 25-29.9 kilogram/metrekare ise aşırı kilo, 30 kilogram/metrekareden yüksek ise obezite, 40 kilogram/metrekareden yüksek ise ciddi obezite veya beraberinde pek çok hastalığa da sebep olabileceğinden morbid obezite söz konusudur. Obez hastaları değerlendiren uzmanlar öncelikle obeziteye neden olan genetik, hormonal veya metabolik bir hastalığın olup olmadığını değerlendirirler. Obeziteye neden olan böyle bir patoloji varsa öncelikle buna yönelik tedavi planlanır. Obeziteye neden olabilecek bir hastalık tespit edilmez ise sağlıklı beslenme ve egzersizin yanı sıra kilo azaltıcı tıbbi tedavi önerilerinde bulunulur. Türkiye’de 12 yıl arayla yapılan Türkiye Diyabet Obezite ve Hipertansiyon Epidemiyoloji Çalışması-I ve II’nin sonuçları obezite sıklığının aradan geçen 12 yıl içinde kadınlarda yüzde 34 ve erkeklerde yüzde 107 oranında arttığını göstermiştir. Obezite günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra ikinci en önemli nedenidir. Obezite tip 2 diyabet ve prediyabet olmak üzere kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon (HT), hiperlipidemi (HL), serebrovasküler hastalık, çeşitli kanserler, obstrüktif uyku-apne sendromu, karaciğer yağlanması, gastroözofageyal reflü, safra yolları hastalığı, polikistik over sendromu, infertilite, osteoartroz ve depresyon gibi sağlık sorununa neden olarak sağlık harcamalarını artırmakta ve yaşam beklentisini kısaltmaktadır. Obezitenin kanser gelişimiyle olan ilişkisi, bedenimizde obeziteye neden olan mekanizmaların bazılarının kanser gelişimine de yatkınlık sağlamasıyla açıklanmaktadır. Obeziteyle ilişkili özellikle menopoz sonrası ortaya çıkan meme kanseri, ayrıca kolorektal, pankreas, mide kardiya tümörleri; yemek borusu, endometrium ve over kanserlerinin ilişkili olabileceğine ait kanıtlar vardır. Türkiye’de T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün Kanser Daire Başkanlığı tarafından 2022’de yayınlanan son kanser istatistiklerine göre, ülkemizde yıllık yeni tanı alan kanser hastası sayısı artmaktadır. Sonuç olarak toplumumuzda artan obezite sıklığı ve kanser sıklığına dikkat çekmek ve obezitenin kansere neden olan etkenler içinde tıpkı sigara gibi önlenebilir bir etken olduğunu vurgulamak için 24 Nisan Avrupa Hormon Günü’nde biz de böyle bir etkinlik düzenlemiş bulunuyoruz.”