GENEL - 02 Mayıs 2021 Pazar 10:13

ETÜ ile KUDAKA yerli yünden tekstil ürünleri üretmek için bir araya geldi

A
A
A
ETÜ ile KUDAKA yerli yünden tekstil ürünleri üretmek için bir araya geldi

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini güçlendirmek ve bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile yeni bir protokol imzaladı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında iş birliğini güçlendirmek ve bölgesel kalkınmaya katkı sunmak amacıyla Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile yeni bir protokol imzaladı.


Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, ETÜ Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Ahmet Dumlu, ETÜ Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETÜSEM) Müdürü Ahmet İlker Akbaba ve Mühendis Mehmet Karadişoğulları ile KUDAKA Genel Sekreteri Okay Güven ve birim yöneticileri “Yerli Yünden Katma Değerli Tekstil Ürünleri Üretme Fizibilitesi Projesi”nin sözleşmesini imzalamak amacıyla bir araya geldi.


KUDAKA merkezinde imzalanan protokol kapsamında; Erzurum ve bölgesinde değerlendirilmeyen koyun yününden katma değerli tekstil ürünleri elde edebilmek için kurulması planlanan Yün Analiz ve Ürün Geliştirme Laboratuvarı ile Dokuma, Örme ve Boyama Atölyelerini bünyesinde barındıran bir üretim tesisinin fizibilitesi yapılacak.


Proje doğrultusunda küçükbaş hayvancılığın gelişmesi yün lifinden tekstil kumaşı elde edilmesi, yünlü materyallere ilişkin Ar-Ge faaliyetlerinin yürütülmesi, yün lifinin mali değerinin ortaya konulması ve konuya ilişkin farkındalık sağlanması hedefleniyor. Ayrıca ETÜ bünyesinde bir Yün Araştırma Merkezi kurularak yün ile ilgili inovasyon çalışmalarının yapılabilmesi ve bu alanda yetişmiş insan gücünün ülkeye kazandırılması planlanıyor.


Rektör Bülent Çakmak: “Yünden Elyaf Üretmek İçin Protokol İmzaladık”


ETÜ ve KUDAKA arasında imzalanan protokol ile Erzurum ve bölgesinde yoğun olarak yapılan hayvancılık için son derece olumlu yansımaları olacağını kaydeden Rektör Bülent Çakmak, küçükbaş hayvanlardan elde edilen katma değeri en yüksek ürünün yün olduğunu ancak yün elyafının bölgede kullanılmadığının altını çizdi. Prof. Dr. Bülent Çakmak: “Erzurum ve çevresi tarih boyunca tarım ve hayvancılığın merkezi konumunda olmuştur. Son zamanlarda giderek azalan bu sektörü yeniden canlandırmak ve her açıdan verim elde edebilmek için ETÜ olarak çalışmalarımızı yoğunlaştırmış durumdayız. Bu kapsamda KUDAKA ile imzalanan protokolün bu amaca hizmet edeceğine inanıyor, iş birliğinin iki kuruma ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sinop Sinop’un lezzetleri yarıştı Sinop’ta üniversite öğrencileri Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmada hünerlerini sergiledi. Öğrenciler en iyi mantıyı, nokulu ve katlamayı yapabilmek için zamanla yarıştı. Sinop’ta Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Sinop Üniversitesi ev sahipliğinde "Sinop yöresel lezzetleri ve hamur işleri" yemek yarışması düzenlendi. Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü uygulama mutfağında gerçekleştirilen yarışmada, bölüm öğrencileri, en iyi nokulu, mantıyı ve katlamayı yapabilmek için zamanla yarıştı. 3 kategoride düzenlenen ve toplam 15 öğrencinin katılım sağladığı yarışmada, Sinop’un yöresel lezzetleri jürinin beğenisine sunuldu. Jüri üyeleri işçilik, sunum, lezzet ve hijyen konularında lezzetlere not verdi. Yarışmada hazırlanan yemekler, jüri ve protokol üyelerinin beğenisini kazanırken Merve Şahin katlamada, Aleyna Kaya nokulda ve Edanur Fidan ise mantıda en çok puan alarak yarışmada birinci oldular. Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite olarak kentin turizmine her açıdan katkı sunabilmek adına birçok etkinlik hayata geçirdiklerini belirtti. Turizm Haftası olması sebebiyle kentin yöresel lezzetlerinin ön plana çıkarılması için bir yarışma düzenlediklerini anlatan Taşdemir, “Tabii Sinop’un coğrafi işaretli üç tane hamur ürünü var. Bir tanesi katlama, bir tanesi nokul, bir tanesi de meşhur mantımız. Bu üç ürünü ayrı ayrı yapıyor öğrencilerimiz. Bu çerçevede hem yemeklerimizi tanıtıyoruz, hem de bu alanlarda öğrencilerimizin yetkinliklerini geliştiriyoruz. Biz üniversite yönetimi olarak böyle etkinliklerin turizme ve öğrencilerimize olan katkısının çok önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Nokul yarışmasında birincilik elde eden Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü birinci sınıf öğrencisi Aleyna Kaya, daha önce hiç nokul yapmadığını Sinop nokulu yapmayı ilk kez burada denediğini birincilik başarısı elde ettiğim için çok mutlu olduğunu belirtti. Mantı yarışmasında birinci olan Edanur Fidan, daha önce bilmediğim bir yemek olduğunu kısa sürede öğrenip yaparak birinci olduğu için çok mutlu olduğunu ifade etti.
Aydın Başkan Arıcı “Koçarlı mutlu ve huzurlu insanların yaşadığı bir ilçe olacak” Koçarlı Belediye Başkanı Özgür Arıcı, “Koçarlı’mız için verdiğimiz tüm sözler bir bir yerine gelecek” dedi. Belediyenin tüm birimleri ile tek tek toplantılar yaparak çalışmaları ve projeleri inceleyen başkan Arıcı, verdiği talimatlar ile yeni bir Koçarlı’yı vatandaşlarına sunmaya hazırlanıyor. Seçim döneminde verdiği vaatleri yerine getirmek için tüm personel ile koordineli bir şekilde çalışmaya başladıklarını ifade eden Başkan Arıcı, " Biz kalp kırmaya değil gönül almaya geldik. O yüzden Koçarlı mutlu ve huzurlu insanların yaşadığı bir ilçe olacak. Bizim bundan önce olduğu gibi, bundan sonra da işimiz gücümüz Koçarlı. Koçarlı’nın geleceğini inşa edeceğiz" dedi. Başkan Arıcı, göreve hızlı bir başlangıç yaparken, “Yeni bir vizyonla hareket ederek, Koçarlı halkına daha iyi bir yaşam sunacağız. Vatandaşlarımızın bizlerden olan beklentilerine cevap verecek projelerimizi hayata geçireceğiz. Seçim döneminde vaat ettiğimiz projeler ve verdiğimiz sözler var. Hayata geçirmek için birim müdürlerimiz ve çalışma arkadaşlarımız ile koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız Özlem Çerçioğlu ve Milletvekillerimize de ilçemizin sorunlarını çözme noktasında bizlere verdikleri desteklerden dolayı da ilçemiz adına k teşekkür ediyorum” diye konuştu. Bir yandan belediye çalışmalarına hız veren Başkan Arıcı, aynı zamanda tebrikleri de kabul etmeye devam ediyor. Sivil toplum örgütü başkanları, yönetimleri, mahalle muhtarları, dernekler ve vatandaşların tebriklerini makamında kabul eden Başkan Arıcı, kendilerine teveccüh gösteren tüm hemşerilerine teşekkür etti.