SAĞLIK - 16 Ocak 2019 Çarşamba 11:14

Göz kapak düşüklüğü yüz ifademizi etkiliyor

A
A
A
Göz kapak düşüklüğü yüz ifademizi etkiliyor

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Şeyda Atabay, göz kapak düşüklüğünün yüz ifadesini etkilediğini söyledi.


“Göz kapaklarımız sağlıklı görebilmek için gözü her türlü dış etkenden koruma görevindedir” diyen Op.Dr. Şeyda Atabay, “Ancak bazen göz kapakları olması gerekenden daha fazla düşerek görmeye engel olmaya başlarlar. Genelde yaşla birlikte göz kapak cildi gevşemeye ve yer çekimi etkisi ile aşağı doğru sarkmaya başlar. Gözlerin üzerinde yanlara doğru gevşeyen göz kapakları adeta bir çadır gibi görme alanını daraltmaya başlar. Ayrıca kirpikler üzerine de baskı yaparak gözün açılmasına direnç oluştururlar. Bu durumda görmeye zarar vermeye başlar. Hastalarımız genelde akşamları gözlerini açmada zorlanma ve görmede zayıflık hissederler. Tabi ki bu durum ileri yaşlarda daha da belirginleşir ve ameliyat kaçınılmaz olmaya başlar. Alt kapaklarda ise göz kapaklarının gevşemesi gözü koruyan kapağın içeri veya dışarı dönmesine ve gözde batma sulanma rahatsızlıklarının oluşmasına neden olmaktadır. İleri evrelerde gözü koruyan göz zarı dediğimiz konjonktiva tabakasında bozulmalara neden olarak görme üzerine kalıcı hasarlar yapmaya başlar.” şeklinde konuştu.


Göz kapakları gözü korumayı sağlarken sağlıksız göz kapakları göz ve görme üzerine oldukça olumsuz etkiler yapmakta olduğu kaydeden Op.Dr. Şeyda Atabay, “Bu nedenle sağlıklı görme için sağlıklı göz kapakları olmalıdır. Sağlıklı görme üzerine bu derece etkili olan göz kapaklarının tedavisinde ’’Göz kapağı cerrahisi’’ önem arz eder. Göz kapak cerrahisi Göz hastalıkları uzmanlık eğitiminde özel bir alan olup , Göz hastalıkları uzman doktorları tarafından gerçekleştirilen bir cerrahi alandır. Bu alana tıp dilinde oküloplasti adı verilmektedir. Oküloplastik veya Oftalmik Plastik Cerrahi olarak adlandırılan bu bölüm göz kapakları ve çevresinde hastalık ve estetik alanlarında çalışmaktadır.” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Fethiye’de Softbol Türkiye Şampiyonası başladı Muğla’nın Fethiye ilçesinde Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası, açılış seremonisi ile başladı. Kız sporcular 5 gün boyunca mücadele edecek. Türkiye Okul Sporları Federasyonu tarafından Fethiye’de ilk defa düzenlenen Küçük Kızlar ve Yıldız Kızlar Okul Sporları Türkiye Softbol Şampiyonası törenle başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından tören geçişiyle başlayan şampiyonada, kız öğrenciler 5 gün boyunca mücadele edecek. 29 Nisan Pazartesi gününe kadar devam edecek karşılaşmaların ardından küçük kızlar ve yıldız kızlar Türkiye şampiyonları belli olacak. 16 ilden 33 takımla 500 sporcunun katıldığını söyleyen Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor” dedi. Açılış töreninde sporculara hitap eden Fethiye Gençlik ve Spor Müdürü Harun Reşit Yiğit, “Geçen hafta okul sporları Beyzbol şampiyonasını ilçemizde tamamlamıştık. Farklı spor dallarının müsabakalarında öğrencilerimizi misafir ediyoruz. Bu tür organizasyonlar ilçenin tanıtım ve turizmine büyük katkı sağlıyor. Bu anlamda federasyon başkanımıza da teşekkür ediyoruz. 16 ilden 500 sporcumuz, 33 takımımız var. Pazartesi günü de Türkiye şampiyonlarımız için ödül töreni yapacağız” dedi.
Diyarbakır Diyarbakırlı öğrenciler NASA Conrad Challenge 2024 Finallerinde Türkiye’yi temsil ediyor Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü öğrencilerinden oluşan Healthy Companions takımı, Houston NASA Uzay Merkezi’nde düzenlenen Conrad Challenge 2024’te Türkiye’yi temsil edecek tek takım olarak seçildi. Conrad Challenge, NASA bünyesinde düzenlenen prestijli bir yarışma olup, Healthy Companions takımı Türkiye’deki tek temsilci olarak 1000 takım arasından 5 finalistten biri olarak seçildi ve NASA’nın Houston Uzay Merkezi’ne gitmeye hak kazandı. Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencileri Yağmur Delal Cengiz, Beyza Kaya, Dilvin Laçin, Adar Özalkak, Mir Baran Esen ve Diyar Karabulut tarafından oluşturulan Healthy Companions, NASA tarafından 13-18 yaş arasındaki öğrencilerin küresel etki oluşturmak, sorunları çözmek için bilim, teknoloji ve inovasyonu kullanarak projeler yürütüp, girişimcilik özelliklerini ortaya koymaları için düzenlediği Conrad Challenge’a Türkiye’yi temsil ediyor. Healthy Companions, evcil hayvan sahiplerinin hayvanlarının sağlık durumunu izlemelerine yardımcı olan yenilikçi bir cihaz geliştirdi. Nabız oksimetrisi ve rektal sıcaklık algılama gibi son teknolojileri kullanarak, projeleri kullanıcıların evcil dostlarının sağlık durumunu kapsamlı bir şekilde takip etmelerini sağlıyor. Ürünleri aynı zamanda telefon uygulamasıyla bütünleşmiş bir şekilde yapay zeka desteği de sunuyor, böylece evcil hayvan sahiplerine daha kişiselleştirilmiş çözümler sunabiliyor ve sağlık durumu ile ilgili önemli bilgiler sağlıyor. Healthy Companions takımı, "Türkiye’den bu aşamaya ulaşan tek takım olarak ülkemizi Amerika Birleşik Devletleri’nde temsil etmenin gururunu taşıyoruz. Uzun süredir çaba sarf ettiğimiz projemizi dünyaya tanıtmak bizi oldukça heyecanlandırıyor" dedi. Healthy Companions, tasarım sürecinde basit ve kullanıcı dostu bir arayüz oluşturmaya özellikle odaklandı ve prototip aşamasında birçok deneme ve test gerçekleştirerek en pratik tasarımı hayata geçirdi. Barınaklar ve veteriner ve sosyal hizmet kuruluşları gibi kurumlardan da geri bildirim alarak ürünlerini geliştirdi. Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Kampüsü Kurucu Temsilcisi Zeki Esen, Bahçeşehir Koleji Diyarbakır Hevsel Kampüsü Liseleri’nde araştırmacı, bilimin gücüne inanan, yenilikçi, bilim ve teknoloji üreten, ülkemizin geleceğine yön verecek nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini belirterek, “Sevgili öğrencilerimizin göstermiş oldukları bu başarı uluslararası arenada inovasyon ve teknolojiye olan katkısını bir kez daha vurguluyor. Öğrencilerim adına mutlu ve gururluyum. NASA’nın Texas’taki Uzay Merkezi’nde gerçekleşecek finale katılmaya hak kazanan Healthy Companions değerli işler ortaya koyacaklarına inanıyorum ve onlara başarılar diliyorum” dedi.