GENEL - 11 Ocak 2019 Cuma 18:16

Tarım öğretimi 173 yaşında

A
A
A
Tarım öğretimi 173 yaşında

Tarım Öğretiminin 173.

Tarım Öğretiminin 173. Yıl Dönümü, Atatürk Üniversitesinde gerçekleştirilen törenle kutlandı.


Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen törene, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli, Organik Ürün Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (ÖRGÜDER) Başkanı Ayhan Sümerli, Ziraat Mühendisleri Odası Erzurum Şube Başkanı Erdal Şengül, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.


Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çelik’in açılış konuşmasıyla başlayan program, Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi Hilal Gül’ün fakülte öğrencileri adına yaptığı konuşma ile devam etti.


Coşkun: “Ziraat Mühendislerimiz Tarımın Gelişmesinde Öncü Olacaklardır”


Vali Yardımcısı Ünal Coşkun yaptığı değerlendirmede, köyden kentlere göçün sonucunda tarım ve hayvancılığın giderek azaldığını, meraların ve yaylaların boşaldığını belirtti. Tarımın stratejik bir alan olduğuna dikkat çeken Coşkun: “Ülkemiz, kendi kendine yeten ülkeler arasındaydı. Tekrar bu özelliğine kavuşması için günlük meselelerden arınıp tarımsal üretimi artırmak ve geliştirmek durumundayız. Sadece üretmekle de kalmayıp doğru şekilde dağıtımını ve pazarlamasını yapmak ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Böylesine hayati bir meselenin kilit noktasını da eğitim oluşturuyor. Kaliteli ve kendini yetiştirmiş ziraat mühendislerimiz tarımın gelişmesinde öncü olacaklardır. Bu vesileyle Tarım Öğretiminin 173. yıl dönümünü kutluyor, ülke tarımı için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


Koçan: “İnsanlığın Geleceği Tarımsal Üretimden Geçiyor”


Dünyada ve Türkiye’de modern tarım uygulamaları kullanıldığına işaret eden Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Koçan ise, tarım tarihinin insanlıkla eş değer olduğunu, dünyada tarımsal anlamda önemli çalışmalar yürütüldüğünü ve insanlığın geleceğinin tarımsal üretimden geçtiğini belirtti. Dünyada ve ülkemizde tarımsal üretim her gün daha da önem kazandığını kaydeden Koçan: “Bu nedenle tarım sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Bizde Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak sık sık çiftçilerimizle bir araya geliyor, onların ihtiyaçlarına anında çözüm üretiyor ve tarımdaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek hemen uygulamaya geçiyoruz. Ülkemizde de tarımsal üretimin gelişmesi öncelikle eğitimden geçiyor. Tarımsal ve hayvansal ürünlerin üretilmesi ve bunların ihraç edilmesi, bilimsel çalışmalar sonucunda elde edilen verilerle ancak mümkün olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyor, yeni tarım döneminin ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.


Prof. Dr. Ercişli: “Ziraat Fakültemiz Ülke Tarım ve Hayvancılığının Daima Hizmetindedir”


Tarım üretiminin ülkelere sadece ekonomik açıdan değil sosyal açıdan da katkı sağladığına değinen Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezai Ercişli, üniversite yönetimi olarak bunun bilincinde olarak çalışmalarını yürüttüklerini, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı öncülüğünde başlatılan “Yeni Nesil Üniversite” vizyonu çerçevesinde topluma hizmet ve öncülük etme görevini başarıyla yerine getirdiklerini ifade etti. Bilimsel yenilikleri çiftçilere anında ulaştırmak adına “Çiftçi Eğitim Merkezi”ni aktif bir şekilde kullandıklarını aktaran Ercişli, Türkiye’nin en köklü fakültelerinden olan Ziraat Fakültesinin tüm akademisyenleri ile ülke tarım ve hayvancılığına hizmet etmeye devam edeceğinin altını çizdi.


Üretim ile istihdam arasında dengeyi gözeten, gençlere umutla bakabilecekleri bir ortam oluşturan, teknolojik değişimlere uyum sağlayabilen öğrenciler yetiştirme gayreti içerisinde olan bir üniversite olduklarını vurgulayan Ercişli, bu tören vesilesiyle mesleğinin 30. yılını tamamlamış hocalarım başta olmak üzere, görevinde yükselen hocalarımızı kutluyor, emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.


ÖRGÜDER Başkanı Ayhan Sümerli’nin sunumuyla devam eden program, mesleğinde 30. yılını tamamlamış öğretim görevlilerine plaket verilmesi ve unvanlarında yükselen akademisyenlere cübbe giydirilmesi ile son buldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kahveci’den enflasyon düzeltmesi işlemlerinde ücret ödemesi uyarısı Zonguldak Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Hasan Kahveci, mali tablolara uygulanacak olan enflasyon düzeltmesi işlemleri için ücret ödenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. ZSMMMO Oda Başkanı Hasan Kahveci, “VUK 555 Sıra Nolu Tebliğe göre mali tablolara uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi işlemleri ile ilgili Mali Müşavirlere verdikleri hizmet dolayısıyla Ücret Ödenmelidir” dedi. Mali müşavirlere iş yükü oluşacağını ifade eden Kahveci, ‘İlgili Tebliğ Kapsamında uygulanacak olan Enflasyon Düzeltmesi ile ilgili Muhasebe işlemlerine ilişkin yoğun mesai harcayan “Mali Müşavir” Meslek Mensuplarına Ek ücret ödenmelidir. Bilindiği üzere her yıl Mart ayında Gelir vergisi Mükelleflerinin Gelir Beyannameleri, Nisan ayında ise Kurumlar Vergisi Mükelleflerinin ise Kurum kazançlarının beyanı verilmektedir. Bu beyannamelerin eklerinde Mükelleflere ilişkin Mali veriler olan Bilanço Gelir Tablosu gibi Ek tablolar yer almaktadır. Bu tablolardan Bilançoda yer alan mali olmayan varlıklar’ Enflasyon Düzeltmesine tabii tutulacaktır. Bu işlem sonrasında Enflasyon Düzeltmesi öncesi ve Enflasyon Düzeltmesi sonrası olmak üzere ayrı tablolar Beyannamelerin ekinde yer alacaktır. Bu durum, bu tabloları özenle hazırlayan Mali Müşavirlere ilave iş yükü oluşturmaktadır. Mart ve Nisan aylarında rutin yoğunluklarından daha yoğun bir iş yükü üstlenen Mali Müşavirler, bu aylarda gece yarılarına kadar hatta sabahlara kadar ofislerinde çalışmaktadırlar. Gece yarıları ofis ışıkları sönmeyen Mali Müşavirler, ailelerinden, sağlıklarından, genel yaşam süreçlerinden ciddi fedakârlıklar yapmaktadır” dedi. Odanın yayınladığı ücret tarifesinde enflasyon düzeltme işlemleri ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgilerin de yer aldığını aktaran Kahveci, “Dolayısıyla bu fedakârlıklarının karşılığı olarak bu ilave iş yükleri için Mali Müşavirlere Ücret Tarifeleri gereği ilave ücret ödenmelidir. Enflasyon Düzeltmesi Muhasebesi işlemleri ile ilgili ZSMMMO’nun yayınlanan ücret tarifesinde “Enflasyon Düzeltme İşlemleri” ile ilgili ilave ücret alınmasına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Neredeyse 20 yıllık verilerin Enflasyona göre düzenleneceği bu tablolar ile Mükellefler daha dinamik ve sağlıklı Mali Tablolara kavuşarak, bu tablolar ile Finansman ihtiyaçlarını daha sağlıklı verilerle analiz ettirerek karşılayacaklardır. Dolayısıyla bu tabloların oluşmasında emek veren emekçilerin de haklarını almaları gayet tabiidir. Sonuç olarak, Mali Müşavirlere bu iş yükü neticesinde Enflasyon Düzeltmesi” ile ilgili ücret ödenmelidir. Tüm Meslektaşlarıma bu yoğun dönemlerinde çalışmalarında kolaylıklar, başarılar ve bol kazançlar diliyorum” ifadelerine yer verdi.