SAĞLIK - 02 Ağustos 2021 Pazartesi 11:25

Ailesine korona aşısı yapmayan gelen sağlıkçılara küçük elleri ile çay demledi

A
A
A
Ailesine korona aşısı yapmayan gelen sağlıkçılara küçük elleri ile çay demledi

Şanlıurfa’dan çalışmak için Eskişehir’e gelen mevsimlik tarım işçileri çadır kurdukları bölgede korona virüs (Covit-19) aşılarını yaptırdı.

Şanlıurfa’dan çalışmak için Eskişehir’e gelen mevsimlik tarım işçileri çadır kurdukları bölgede korona virüs (Covit-19) aşılarını yaptırdı. Aşı için adeta seferberlik başlatan tarım işçileri herkesi aşı olmaya davet etmeyi de ihmal etmezken, aşılama ekibine çay demleyen 12 yaşındaki çocuk ise davranışı ile adeta yürekleri ısıttı.


Yaklaşık bir ay önce Şanlıurfa’dan mevsimlik işçi olarak Eskişehir’e gelen ve aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 80’e yakın vatandaş Ağapınar ve Karaçay mahallesine boş araziye çadırlarını kurdu. Odunpazarı İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, çadır kurulan bölgeye gelerek mevsimlik tarım işçilerine aşılama çalışmalarına başladı. Aşılarını olan işçiler mutlu olduklarını dile getirirdi. Aşılama esnasında sağlık çalışanlarına çay demleyen 12 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi küçük çocuk görenlerin içini ısıttı.


Mevsimlik işçi olarak Şanlıurfa’dan gelen Mehmet Emin Müjdeci, çadırlarına kadar gelen aşıdan mutlu olduklarını dile getirdi. Aşıyı herkese tavsiye eden Müjdeci, “Allah razı olsun devletimizden. Devletimizden memnunuz. Biz Türk Bayrağının altında yaşıyoruz. Tarım işçiyiz, çalışıyoruz burada. Buraya geldiniz ve emek verdiniz, sizden Allah razı olsun. Devletimiz bizi bu imkânı sunmuş ve buraya kadar ağımıza gelmişken vurulmaları gerek. Çünkü başka biri vurulmasa diğerini bulaştırır ve anlamı kalmaz” dedi.



“Herhangi bir ücret ödemeden devletimiz aşımızı vuruyor”


Bir başka işçi Ahmet Müjdeci ise, herhangi bir ücret ödemeden çadırlarına kadar gelen sağlık ekiplerine teşekkür etti. Aşılamadan memnun olduğunu söyleyen, Ahmet Müjdeci, “Allah devletimize zeval vermesin inşallah. Allah büyüklerimizden razı olsun. Çok teşekkür ediyorum. Herhangi bir ücret ödemeden devletimiz aşımızı vuruyor. Biz çalışan bir işçiyiz burada. İmkânımız yok ve devletimiz buraya kadar sağlıkçılarımızı gönderdi. Herkese çok teşekkür ederim” diye konuşurken aşı vurulan başka vatandaş Hüseyin Demir ise aşı vurulmak için uğraşmalarına gerek kalmadığını söyleyerek teşekkürlerini iletti.



“İnşallah hızlı bir şekilde toplumsal bağışıklığı sağlarız”


Odunpazarı İlçe Sağlık Müdürlüğü aşılama görevinde olan Uzman Doktor Mehmet Şahdalaman, tüm sağlık çalışanlarının özverili bir şekilde çalıştığını dile getirdi. Uzman Doktor Şahdalaman toplumsal bağışıklığı hızlı bir şekilde sağlamayı amaçladığını şu şekilde ifade etti:


“Eskişehir’de İlk Sağlık Müdürümüz öncülüğünde hızlı bir şekilde aşılamaya devam ediyoruz. Tüm sağlık çalışanları yer ve mekân gözetmeden özverili bir şekilde aşılama yapıyor. İnsanlardan da beklediğimiz, aşılama yönünde istekli ve bizim işimizi kolaylaştırmaları. İnşallah hızlı bir şekilde toplumsal bağışıklığı sağlarız. Biz sürekli devam ediyoruz. Hem köylerimize hem de ilçe merkezlerinde belli noktalarda aşılamaya devam ediyoruz. İnşallah bağışıklık hızlı bir şekilde sağlanır ve eski günlerimize döneriz” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.