GENEL - 12 Şubat 2019 Salı 16:21

Başkan Kazım Kurt: “Örgütlenme özgürlüğünü ve sendikal hakları sonuna kadar savunacağız”

A
A
A
Başkan Kazım Kurt: “Örgütlenme özgürlüğünü ve sendikal hakları sonuna kadar savunacağız”

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (Türk-İş) ziyaret etti.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (Türk-İş) ziyaret etti.


Türk Metal İş Sendikası’nda gerçekleşen ziyarete Türk İş Eskişehir İl Temsilcisi ve Türk Metal İş Şube Başkan Orhan Demir ile Türk-İş’e bağlı sendikaların başkanları ve yöneticileri katıldı. Sendika başkanları ve yöneticileri ile örgütlenme özgürlüğünden, sendikal haklara ve taşeron işçilerin sendikalaşma sürecine kadar birçok konuda sohbet eden Başkan Kurt, “Taşeron işçilerin sendikalaşmasını sağlayan benim” dedi.


Konuşmasında, tercihlerin siyasi duruşa göre değiştiğini söyleyen Başkan Kurt, sosyal demokrat mantığın üretimden yana olduğunu belirtti. Üreten ekonomi ve üreten emekten yana olduklarını ifade eden Başkan Kurt, emeği en yüce değer olarak kabul ettiklerinin altını çizdi. Bunu lafta değil, özde kabul ettiklerini vurgulayan Başkan Kurt, “2014’de belediye seçiminden önce, ben belediye başkanı olursam Odunpazarı Belediyesi’nde sendikası kimse kalmayacak dedim. Yapamazsın dediler, yaptık. Şuanda Odunpazarı Belediyesi’nde çalışan sendikasız işçi yok. Sendikal örgütlenmeyi teşvik eden, sendikal örgütlenmeyi esas alan bir anlayıştan geldik. Benden önce de belediye ve işçiler vardı, ama taşeron işçi sendikalaşamaz diye bir anlayış vardı. Onu da kanun zannediyorlar. Ne sendika yönetimi be de belediye yönetimi üye yapmaya çalışıyordu. Ben seçildikten sonra 2 içinde bütün taşeron işçiler sendikalı oldu. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan taşeron işçiler sendikalı oldu, ardından Tepebaşı ve sonrasında da tüm Türkiye’deki taşeron işçiler sendikalı oldu. Taşeron işçilerin sendikalaşmasını sağlayan benim” dedi.


Örgütlenme özgürlüğünü, sendikal hakları sonuna kadar savunacaklarının altını çizen Başkan Kurt, başka türlü Türkiye’nin düzene giremeyeceğini ifade etti. Emeği ile geçinenlerin ülke yönetiminde söz sahibi olmasının sağlanması gerektiğini vurgulayan Başkan Kurt, “Onunda yolu güçlü sendikadan, Türk-İş’ten geçer. Türk-İş güçlü olursa bu işler düzene girer. Türk-İş’in sokakta bir karşılığı var, ama mevcut iktidar ve onların belediyeleri Türk-İş’i silmeye çalışıyor. Eskişehir’de AKP’li belediyelerin tamamında Türk-İş’i düşürmeye çalışıyorlar. Yandaş sendikaları getiriyorlar. Yandaş sendika geldiğinde de işveren ne derse o olacak. Böyle olmamalı. Hak, hukuk, adalet diye 500 kilometre yürüyen, tüzüğünde emek en yüce değerdir yazan bir partin mensubuyum ben. O zaman buna uygun davranmalıyız. Şuan Odunpazarı Belediyesi’nde en düşük ücret 2 bin 200 Türk Lirası. Bizden önce işçiler, maaşlarını düzenli alamıyordu. Hatta ben milletvekili iken, bu konuda soru önergesi verdim. Biz yönetime geldikten sonra aksama olmadı, işçiler maaşlarını zamanında alıyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.