- 14 Nisan 2018 Cumartesi 15:00

Çocuklar ESPARK’ta geleceğe hazırlanıyor

A
A
A
Çocuklar ESPARK’ta geleceğe hazırlanıyor

ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan Espark AVM’nin, geleceğin meslekleri olan üç boyutlu tasarım, kodlama ve robotik okur yazarlık becerileri üzerine BGA ile iş birliği yaparak hayata geçirdikleri “Bilişim Çocukları Akademisi” projesi bin çocuğa ulaştı.

ECE Türkiye tarafından yönetilmekte olan Espark AVM’nin, geleceğin meslekleri olan üç boyutlu tasarım, kodlama ve robotik okur yazarlık becerileri üzerine BGA ile iş birliği yaparak hayata geçirdikleri “Bilişim Çocukları Akademisi” projesi bin çocuğa ulaştı. Eğitim alan çocuklar hünerlerini güncel hayatta karşılaşılabilecek durumlara katkı sağlamak için sergiledi.


Espark AVM’nin içerisinde hazırlanan özel bir alanda 1 yıl boyunca ücretsiz olarak verilen eğitimde mutlu sona gelindi. 14 Nisan Cumartesi günü düzenlenen yarışmada çocuklar aldıkları eğitimler ile ortaya çıkardıkları projeleri gururla sergilediler. Günlük hayatta yaşanılabilecek durumlara katkı sağlayacakları yarışmaya ilkokul seviyesinden 18, ortaokul - lise seviyesinden ise 2’şerli gruplar halinde 19 takım katılım gösterdi. Toplam 56 çocuğun proje ürettiği yarışmanın sonuçları 28 Nisan günü Espark AVM’de düzenlenecek olan Kodbilir Festivali’nde açıklanacak. 1. gelen takıma Cenevre’de bulunan Avrupa Nukleer Araştırma Merkezi CERN gezisi hediye edilecek.



"Ürettikleri projeleri sundular"


Bilişim ve teknoloji alanında gençleri eğitmenin gerekliliğinden yola çıkarak Bilişim Garaj Akademisi’yle buluşan Espark AVM, geleceğin yazılımcılarına 1 sene boyunca ücretsiz eğitim sundu. “Bilişim Çocukları Akademisi” ile farkındalık oluşturmak, şehrin ve insanın gelişmesine katkı sağlamayı hedefleyerek bin çocuğa ulaştı. Yarışmada ilkokul öğrencileri online ortamda hazırladıkları, ortaokul - lise seviyesi ise robotik malzemelerle ortaya çıkardıkları projelerini sundular. Yaklaşık 2 buçuk saat süren yarışmada yıl boyunca eğitimlerde edindikleri bilgileri kullandılar. Çocuklar yarışma sonunda ürettikleri projeleri sundular.



"Tüm projeler harika"


Çocukların güncel hayattaki konulara farklı bir bakış açısı ile yaklaştığı yarışmada jüri üyeleri seçim yapmakta oldukça zorlandı. Espark AVM Müdürü Berkay Damgacı, “Yaklaşık bir yıl önce BGA ile başlattığımız, çocuklarımıza kodlama, üç boyutlu tasarım ve robotik okur - yazarlık eğitimlerinde bin çocuğa ulaştık ve şimdi çocuklarımızın ürettikleri projeler ile haklı bir gurur yaşadık. Tüm projeler harika. Jüri tarafından en çok beğenilen projeye imza atan takım ile CERN gezisi gerçekleştireceğiz. Bu gezi ile geleceğimiz olan çocuklarımızın ufkunu genişletmek ve onlara bu yolda ufak bir ışık tutmak istiyoruz. Ülkemizi emanet ettiğimiz çocuklarımızın eğitimlerine destek vermek, onların geleceğine yatırım yapmak bizi mutlu ediyor” dedi.



"Ses düzeneği yaparken zorlandık"


Yarışmanın sonucu 28 Nisan’da düzenlenecek “Kodbilir” Festivali’nde açıklanacakken, katılım gösteren öğrencilerin heyecanı görülmeye değerdi. Aldıkları eğitimler ile gündelik hayatta karşılaşılan bir çok soruna çözüm üreten minikler, özellikle de trafik sorunları üzerine yoğunlaştı. Ahmet Efe Rihanoğlu ve Burak Rihanoğlu, cep telefonuna adapte olan yayalar için geliştirdikleri sistemi anlatarak, "Projemiz trafik kazalarını önlemek. Burada araçlar için yeşil ışık yanmış ama buradaki adam müzik dinlerken telefonuyla yere baktığı için durumdan haberdar değil. Biz burada yerlere kırmızı ışık döşedik. Telefonla ilgilendiği esnada yere bakıyorsa ilgisini o ışık çekecek. Araçta da ışık yanıyor ve birtakım sesler çıkıyor. Böylece ilgisini çekiyor ve oraya doğru bakmaya başlıyor. Yayalar karşıdan karşıya geçerken sağına ve soluna bakmıyor. Türkiye’de trafik büyük bir sorun. Araba için ses düzeneği yaparken zorlandık ama yardım alarak hallettik. Kodlar yazdık ve bir tuşa bastığımız zaman arabanın sesi ve ışığı yanıyor" dediler.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay Güzelburç’taki Kızılay Yaşam Merkezi’nde depremzedelerle iftar sofrasında bir araya geldi. Ramazan ayının yardımlaşma ruhunu öne çıkaran Yılmaz, son depremzede yuvasına kavuşana kadar desteklerinin süreceğini belirtti. Deprem bölgesinde ilk günden itibaren varlığını hissettiren Türk Kızılay’ı Ramazan ayında da afetzede vatandaşları unutmuyor. Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Hatay’ın Güzelburç bölgesinde bulunan Kızılay Yaşam Merkezi konteyner kentinde vatandaşlarla iftar sofrasında bir araya geldi. "Hatay’da son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız" Ramazan ayının; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı olduğunu belirten Kızılay Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, "Biz bugün burada zor günleri birlikte atlatmaya çalışıyoruz. Türk Kızılay’ı olarak her zaman söylediğimiz bir konu var; son depremzede yuvasına kavuşup, yastığa başını huzurla koyana kadar biz buradaki vatandaşlarımızın, kardeşlerimizin ellerini bırakmayacağız. Ramazan ayındayız, Ramazan ayı; rahmet, bereket, yardımlaşma ve iyilik ayı ama aynı zamanda Ramazan ayı sevdiklerimizle bir araya gelme ve bir sofranın etrafında buluşma ayı. O nedenle biz bugün burada Hatay’da kardeşlerimizle bir ekmeği bölüşeceğiz, beraber iftarımızı açacağız. Birbirimizi dinleyerek bu zor günleri atlatmak adına bir aşama daha ilerlemiş olacağız. Ben zor günlerin geçeceğine inanıyorum. Son 1 sene de gördüğümüz şu ki herkes tünelin ucundaki ışığı görmüş durumda bu da zor günlerin geçeceğine inancı pekiştiriyor. Bu günlerde biz halkımızla bir arada olmaya devam edeceğiz. Tekrar herkesin Ramazanı hayırlı olsun" şeklinde konuştu.