SAĞLIK - 25 Şubat 2020 Salı 18:23

Doç. Dr. Özkara: “Tüketicilerin birçok kararını farkında olmadan alıyor”

A
A
A
Doç. Dr. Özkara: “Tüketicilerin birçok kararını farkında olmadan alıyor”

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, ‘Nöropazarlamayı’ anlattı. Özkara, tüketicilerin birçok kararını farkında olmadan aldığını belirterek, satın alma durumunda zihinde oluşan düzeneği anlamak için nöropazarlama çalışmalarının yapıldığını söyledi.


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara ‘Nöropazarlamayı’ anlattı. Neyi, neden satın aldığımızın yanıtının nöropazarlama tekniklerinde olduğunu ifade eden Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara nöropazarlamayı, nörobilimin tekniklerini pazarlama alanına uygulayan bilim dalı olarak tanımladı. Tüketicilerin birçok kararını farkında olmadan aldığını belirten Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, iyi bir indirim sebebiyle veya bir ihtiyaç düşüncesi ile rasyonelleştirilerek yapılan alışverişlerin temelinde çeşitli pazarlama uyaranlarının ve sosyal normların yattığını belirterek, satın alma durumunda zihinde oluşan düzeneği anlamak için nöropazarlama çalışmalarının yapıldığını söyledi.



“Şiddet görmüş kadın görüntüleri, şiddet eğilimi olan bireyler için caydırıcı değil”


Nöropazarlamanın daha çok satış yapma amacıyla kullanılan bir teknik olarak görülmesinin yanlış olduğunu aktaran Özkara, işleyişe ilişkin tüm sürecin nöropazarlama sayesinde bütünüyle ortaya konulabildiğinden bahsetti. Kadına yönelik şiddet konusunda yapılan pazarlama iletişimi tekniklerini de değerlendiren Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, şiddet görmüş kadın görüntülerinin şiddet eğilimi olan bireyler için caydırıcı olmadığına, aksine onların zevk alacağı görüntüler olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca sosyal normlar nedeniyle şiddet eğilimli bireylerin tespitinin güç olduğunu ifade eden Özkara, nöropazarlama teknikleri ile bu kişilerin tespit edilebileceğine ve onlara hangi pazarlama iletişimi ile yaklaşılması gerektiğinin yine nöropazarlama teknikleri ile belirlenebileceğini dile getirdi.


Öte yandan ESOGÜ Bilişsel ve Davranışsal Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı (BİLDAM) bünyesinde yürütülen çalışmalardan da bahseden Doç. Dr. Behçet Yalın Özkara, bu laboratuvarda göz takip sistemleri, nefes alışveriş analizleri, termal kamera verileri gibi pek çok ölçümle insan davranışlarının anlaşılabildiğini belirtti. Sosyal bilimler alanında böyle kapsamlı bir laboratuvarın olmasının önemine dikkat çeken Özkara, geleceğin dünyasında insanı anlamanın yolunun bu çalışmalardan geçtiğini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.