GENEL - 21 Ocak 2021 Perşembe 09:52

Donan kilitler anahtarları kırabilir

A
A
A
Donan kilitler anahtarları kırabilir

Yurt genelinde yaşanan hava sıcaklığındaki ani düşüş, kilitlerde donma ve anahtarlarda kırılmalara sebep olabileceğini belirten uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor.

Yurt genelinde yaşanan hava sıcaklığındaki ani düşüş, kilitlerde donma ve anahtarlarda kırılmalara sebep olabileceğini belirten uzmanlar çeşitli uyarılarda bulunuyor.


Geç gelen kış mevsimiyle birlikte hava sıcaklığının ani düşüşü hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Eskişehir’de 1 haftada 35 derece kadar düşen hava sıcaklıklarıyla birlikte gündelik yaşantıda kullanılan kilitlerde donma olayları yaşanmaya başladı.


Eskişehir’de 18 yıldır çilingirlik yapan Ahmet Boz, “Özellikle kış aylarında soğuğa maruz kalmış olan kilitler genellikle donma yapabiliyor. İçerisindeki pimler o kadar ufak ki soğukta fazla dayanamıyor. Özellikle bahçe kilitlerinde oluşan donmalarda insan nefesi aslında yapılabilecek en basit yöntem. İçine bir miktar üfleyerek, az da olsa o soğuğu kırarak anahtarı rahatlıkla çevirebiliriz. Ama onun haricinde anahtarı direkt sokup çevirmeye kalkarsak anahtarda kırılmalar meydana gelebiliyor. Bu durum araç anahtarları için de geçerli. Özellikle kış aylarında motosiklet anahtarları ne kadar sağlam olursa olsun yağmur ya da kar kontağa girdiği sürece donma meydana geliyor. Bunu da nefesle veya sıcak su dönerek çözmeye çalışıyorlar ki genelde sıcak su tercih ediliyor. Aslında bu daha kötü bir durum, çünkü küflenme meydana getirebiliyor, ama o anlık kurtarıyor. Bunun haricinde pas sökücü ve kontak sökücüler bu duruma karşı etkili ve daha dayanıklı. Kış aylarında bunlar da kullanılabilir” dedi.



“Pille çalışan araç kumandaları soğukta işlev kaybı yaşar.”


Araç anahtarlarında ve kumandalarında kış aylarının etkisinin yüksek olduğunu ve farklı şekillerde bu durumun giderilebileceğini belirten Ahmet Boz, “Kış aylarında anahtarlarımızın cebimizde donması durumu normal bir durumdur. Kumandaya bastığımız zaman açmazsa acele etmeye gerek yok, biraz avucumuzda ısıtmak bile fayda sağlayacaktır, çünkü pille çalışıyor. Pille çalışan malzemeler için bu normal bir durum ki telefonlarımızda da bu durum var telefon çok soğukta kaldığında kapanabiliyor, bu durum araç anahtarlarında da var. Sürekli dışarıda çalışıyorsak bu duruma maruz kalması zaten muhtemel bir durum. Çok acele etmeden bir kez basmak yeterli olabilir. Uzak mesafelerde çalışmayabilir daha yakın mesafelerden basmak daha faydalı olur. Araç kapıyı açmış olabilir siz farkına varmamış olabilirsiniz, kapı donmuştur ama siz kumandayı düşünürsünüz. Araç kapılarında ve normal kapılarda basit bir yöntemle nefesimizi kullanalım ya da pas sökücü tarzında soğuğa karşı etkili spreyler kullanalım” ifadelerine yer verdi.



“Kırılan anahtarlar ve kilitler tamir edilebiliyor.”


Donma sebebiyle kırılan anahtarların ve kilit içinde kalan kırık anahtar parçalarının soruna sebep olmadığını ve belli bir yere kadar tamiratının yapıldığını belirten Ahmet Boz şunları söyledi:


“Kış aylarındayız diyelim ki anahtarımızı kırdık, çok az da olsa anahtar kilidin ucundaysa eğer kırığı bir cımbızla veya herhangi bir tel parçasıyla çıkarttıktan sonra bu anahtarın aynısı yeniden yapılabiliyor. Bazı durumlarda kırılan anahtar üzerine farklı anahtar ittirilebiliyor veya sizden sonra apartmana gelen kişi durumun farkında olmadan kilide anahtarını takarak daha ileriye gitmesine sebep olabiliyor bu durumlarda kilit eğer kaynaklı değilse sökülüp getirilebiliyor biz burada kırık bölümü çıkarıp yenisini almaya gerek duymadan tamiratını yapabiliyoruz. Eğer kilit kaynaklıysa veya uğraşılamayacak durumdaysa o zaman biz yerine gidip tadilatı yapıyoruz. Eğer içerisinde ki pimleri kırdıysa yapılabilecek bir şey yok, göbek değişir ya da kilit komple değişir.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’a hafta sonu 1 milyona yakın taraftar gelmesi bekleniyor TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta mücadele eden ve 77 puan ile lider olan Amed Sportif Faaliyetleri Başkanı Aziz Elaldı, “Emniyetin ve belediyenin verdiği bilgilerde hafta sonu Diyarbakır’a 1 milyona yakın kişi gelecek. Emniyetin rakamı 600 bin, belediyenin rakamı da 1 milyon insanın il dışından gelmesi. Bizim sevincimize ortak olmak için, karnavalımıza katılmak için gelecekler” dedi. Basın mensuplarıyla Kayapınar ilçesindeki Amedspor Şeyhmus Özer Tesisleri’nde bir araya gelen Elaldı, Iğdır maçı ile ilgili birçok sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Elaldı, stadyumun toplam kapasitesi 33 bin kişilik olduğunu, ama emniyetin ve belediyenin verdiği bilgilerde hafta sonu Diyarbakır’a 1 milyona yakın kişinin geleceği öngörüldüğünü söyledi. Emniyetin rakamı 600 bin, belediyenin rakamına göre ise 1 milyon insan il dışından gelmesi beklendiğini aktaran Elaldı, “Bizim sevincimize ortak olmak için karnavalımıza katılmak için gelecekler. Bu gelen insanların çoğu stadyuma girip o şampiyonluk maçını birebir yaşamak istiyor. Bilet satışlarımız bitti. İki gündür bundan dolayı da bir takım tatsızlıklar oluştu. Böyle büyük organizasyonda eksiklikler olabiliyor. Ama nihayetinde talep çok fazla olduğu için ne kadar özen göstersek de illaki aksaklık oluyor. Taraftarlarımızdan, camiamızdan ve halkımızdan bu konuda anlayış bekliyoruz" dedi. İl Spor Güvenlik Kurulu’nca yapılan toplantıda alınan taraftar yasağına ilişkin de konuşan Elaldı, “Iğdır’dan gelen arkadaşlarımız var. Biz onlarla beraber bu maçı izleyeceğiz. İskenderun’da yaptığımız tribünü burada yapacağız. Iğdır’dan isteyen taraftar gelsin, biz onları misafir edeceğiz” ifadelerinde bulundu.