SAĞLIK - 17 Ocak 2019 Perşembe 10:09

Erkekliğe ilk adımda bu uyarılara dikkat

A
A
A
Erkekliğe ilk adımda bu uyarılara dikkat

Eskişehir Özel GürLife Hastanesi tarafından sağlıklı sünneti destekleme adına ’1’inci Oldu da Bitti Maşallah Kampanyası’ düzenlenecek.

Eskişehir Özel GürLife Hastanesi tarafından sağlıklı sünneti destekleme adına ’1’inci Oldu da Bitti Maşallah Kampanyası’ düzenlenecek. Özel GürLife Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İsmail Atmaca, düzenlenecek kampanya ve sağlıklı sünnet hakkında önem arz eden bilgiler verdi.


Bilinen en eski ameliyatlar arasında yer alan sünnet, tarih boyunca başta İslamiyet olmak üzere birçok inanışlarca uygulanıyor. Bazı toplumlarda ise sağlık kaygıları olmak üzere farklı nedenlerle sünnet işlemleri yapılıyor.



“Sünnetlerde sonradan telafisi olmayan hastalıklara davetiye çıkarılabilir”


Eskişehir Özel GürLife Hastanesi de, sağlıklı sünneti destekleme adına sömestr tatili boyunca ‘1’inci Oldu da Bitti Maşallah’ kampanyasını başlattı. Konu hakkında bilgi veren Özel GürLife Hastanesi Op. Dr. İsmail Atmaca, sünnetin bilinen en eski ameliyat uygulamalarından biri olduğuna dikkat çekerek, “Sünnet, antik çağlardan günümüze kadar yapıldığı bilinen en eski ameliyattır. Tarihsel süreç içerisinde Antik Mısır uygarlığında ve Hititlerde yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde Müslüman toplumlarda, Yahudilerde ve Süryanilerde dinsel ve geleneksel nedenlerle yapılmaya devam etmektedir. Başka bazı batı toplumlarında özellikle sağlık kaygıları olmak üzere değişik nedenlerle sünnetin uygulandığı bilinmektedir. Bizim toplumumuzda da sünnet özel durumlar hariç tüm çocuklarda gerçekleştirilen bir işlemdir. Sünnet bu haliyle bir ameliyattır. Tüm ameliyatlar gibi sünnet de ameliyathanelerde yapılmalıdır. İşlem sırasında sterilizasyonun sağlanması ve asepsi-antisepsi şartlarının uygulanması önemlidir. Bu şartlar sağlanmadan uygulanacak sünnetlerde başta bulaşıcı hastalıklar olmak üzere sonradan telafisi olmayan hastalıklara davetiye çıkarılabilir. Özellikle yaz sezonunda çeşitli belediyelerin kampanyalarla sünnet etkinlikleri ameliyathaneler dışında yapılmakta, bu ise yukarıda saydığımız olumsuzlukları beraberinde getirmektedir” ifadelerini kullandı.



“Sünnet olacak çocuk yapılacak işlemle ilgili önceden bilgilendirilmelidir”


Ayrıca Atmaca, sünnet olacak çocukların yapılacak işlem öncesi bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi sünnet olacak çocuk, yapılacak işlemle ilgili olarak önceden bilgilendirilmelidir. Ayrıca ehil ellerde yapılmayan sünnetli çocuklarda kanama, yara enfeksiyonu, yapışıklık, sünnet derisinin az veya çok çıkarılması, idrar yolu ve penis yaralanması gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Öte yandan hipospadiyas yani idrar deliğinin normal yerinde olmaması, peniste eğrilik ve gömülü penis gibi sünnetin ertelenmesi veya yapılmaması gereken durumlar da işlem öncesinde dikkate alınmalıdır. Özel GürLife Hastanesi’nde sünnet, uzman hekim aracılığı ile ameliyathanede, konforlu ortamda ve uygun ücretlerle gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda hastanemizde sömestr tatili boyunca, sağlıklı sünneti desteklemek adına “1’inci Oldu da Bitti Maşallah Kampanyası” düzenlemiş bulunmaktayız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.