EKONOMİ - 09 Temmuz 2020 Perşembe 15:24

‘Eskişehir Sanayi Odası Meslek Eğitim Merkezi’ projesinin imza töreni gerçekleşti

A
A
A
‘Eskişehir Sanayi Odası Meslek Eğitim Merkezi’ projesinin imza töreni gerçekleşti

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) arasından “Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi” projesinin imza töreni gerçekleştirildi.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) arasından “Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi” projesinin imza töreni gerçekleştirildi.


Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından hazırlanarak, Eskişehir sanayisinin en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli personel temininin sağlanması amacıyla hayata geçirilecek “Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi” projesi BEBKA tarafından kabul edildi. Yaklaşık 10 milyon lira maliyeti olan projesinin imza töreni bugün Sanayi Odasında gerçekleştirildi.


İmza töreni öncesinde Eskişehir Sanayi Odası Genel Sekreteri Volkan Günaydın, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız ile törene katılanlara, oda hakkında hazırlanan slayt gösterisiyle çalışmaları anlattı. Ardından protokol konuşmalarına geçildi.



“Mesleki ve teknik eğitime daha bir önem vermeliyiz”


İmza töreninde konuşan Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan gelişmenin ve kalkınmanın temelinin eğitime dayandığını ifade etti. Ayyıldız, konuşmasının devamında ise şunları söyledi:


“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, bir sözünde; ’Eğitim işlerinde behemehâl muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin hakiki kurtuluşu ancak bu surette olur’ demektedir. Ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişmesini tam olarak sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, Atatürk’ün işaret ettiği “muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma” hedeflerine ulaşabilmesi için eğitime, özellikle de meslekî ve teknik eğitime, daha bir önem verilmeliyiz. Bu nedenle BEBKA olarak meslekî ve teknik eğitimle alâkalı her çalışmayı her projeyi ülkemizin geleceğine yapılmış bir yatırım olarak görüyoruz ve bu konuda elimizden gelen her ne varsa onu firmalarımızın hizmetine sunmaya gayret ediyoruz. İşte tüm bu sebeplerden bugün sözleşmesini imzalayacağımız ve Turgut Reis Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesinde uygulanacak olan bu proje çok anlamlı ve çok kıymetlidir. Toplam proje bütçesinin 9 Milyon 846 Bin TL, proje içindeki BEBKA desteğinin ise 7 milyon 384 Bin TL olduğu bu projenin gençlerimize, ilimiz mesleki ve teknik eğitimine, ilimiz sanayisine, firmalarımıza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”



“İyi insanlar yetiştirmemiz gerekiyor”


İmza töreninde konuşan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Gençlerimize iyi bir gelecek iyi bir dünya bırakalım diyoruz ama dünyaya da iyi insanlar yetiştirmemiz gerekiyor” dedi.


ESO-MEM projesi hakkında bilgi veren Kesikbaş, “22-35 yaş arası askerliğini yapmış, yetişkin, işe ihtiyacı olan ama bir vesile ile ekmeğini eline alamamış kişileri buraya çekelim istedik. Dünyaya iyi insanlar yetiştirmemiz gerekiyor, etik ve ahlakla ilgili konuları da işin içine katarak projemizde ilerlemek istiyoruz. Şu anki süreçte Turgut Reis Lisesinin donanımı için çalışıyoruz. ESO-MEM için teknolojiye yatırım yaparak iyileştirme çalışmaları yapmak ve Eskişehir’e bu gelişmeleri kazandırmak istiyoruz. Burası hem mesleki eğitim merkezi hem de endüstri 4.0 merkezi olacak. Sanayici ve üniversitenin ihtiyaç duyacağı bir merkez olacak diyebilirim. Bu amaçta bize destekler veren BEBKA ve Üniversitelerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, çalışmaların Eskişehir eski Valisi Özdemir Çakacak ile başladığını hatırlatarak, yeni Vali Erol Ayyıldız ile projeyi tamamlayacaklarını söyledi. Gerim, konuşmasının devamında, “Bizler kalkınma ajansı olarak, bölge illerimizde çalışmalar yürütüyoruz. Yaklaşık 10 yıla yakın bir süreçte 102 mali destek projesi yürüttük. Toplamda yaklaşık 52 milyon bir hibe finansman sağlanmış oldu” dedi.


İmza törenine Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celallettin Kesikbaş, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rifat EDİZKAN ve sanayi odası yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Malatya Başkan Sadıkoğlu: “Yerinde dönüşüm desteği artırılmalı” Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi. Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mart ayı olağan Meclis Toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, yerinde dönüşüm desteğinin artırılması gerektiğine vurgu yaparak, “Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon TL vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini ve evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek?” diye sordu. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Mart ayı olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hakan Er başkanlığında düzenlendi. Toplantıya davetli olarak katılan Malatya Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Balıkçı, Malatya TSO Meclis Üyelerinin vergi dairesi özelinde karşılaştığı sorunlar hakkında yönelttiği sorularına cevap verdi. Toplantıda konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Malatya ve ülke gündemine dair değerlendirmeler yaptı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın deprem bölgesinde yerinde dönüşüm yapmak isteyen depremzedelere verdiği 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi desteğinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Başkan Sadıkoğlu, “6 Şubat’ta yaşadığımız deprem 11 ili etkiledi ancak Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman’ı daha derinden etkiledi. Ayağa kalkma mücadelesi veren şehirlerimiz için bugüne kadar verilen desteler için devletimize müteşekkiriz ancak yeterli değil. Yerinde dönüşüm için verilen 750 bin TL hibe artı 750 bin TL kredi, yani toplam 1,5 milyon TL’lik destek yeterli değil. Müteahhit üyelerimizden aldığımız bilgiye göre bugün 100 metrekare bir dairenin ortalama bedeli vatandaşa 2,5 milyon TL. Haydi, bu maliyetin 1,5 milyon TL’sini hibe artı kredi olarak devletimiz karşılıyor. Geriye kalan 1 milyon vatandaşa kalıyor. Büyük depremler yaşamış, işini, evini kaybetmiş depremzede vatandaşımız bu 1 milyonu nasıl karşılayabilecek. Üstelik enflasyonist bir zeminde bu destek her geçen gün eriyor. İnşaat maliyetleri ortada, seçimden sonra doların yükseleceği yönünde spekülasyonlar var. Buna bağlı olarak inşaat malzemesinde yine bir artış olacaktır. Dolayısıyla 1,5 milyon TL desteğin yetersiz kaldığını ve günümüz maliyetlerine göre yeniden belirlenmesinin şart olduğunu bir kez daha yineliyoruz” dedi.
Bursa Mustafa Bozbey: “İnegöl’ün raylı sistemle tanışmasını istiyoruz” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, “İnegöl’ün sanayi ile merkezi arasında raylı sistem ile tanışmasını istiyoruz. İnegöl-Kestel arasında da banliyö treninin işliyor olması gerekiyor” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, İnegöl Posof Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ni ziyaret etti. Burada İnegöl’ün sorunlarına değinen Bozbey, “Mobilya sanayisi önemli. 2019’da da söyledim ama o günden bugüne hiçbir değişiklik olmadı. Nitelikli ve İnegöl’e yaraşır bir fuar alanı ihtiyaç var. Uluslararası rekabet üst düzeyde. Mobilyacı esnafımızın bu konuda büyük emeği ve çabası var. Uluslararası ilişkiler kurarak burada gençlerin yetişmesini sağlamamız gerekiyor. Bu konuda da projemiz var. Bugüne kadar bu konuda adım atan bireysel bazı fabrikalar oldu ama bunu bütünsel düşünmek lazım” şeklinde konuştu. “Kimseyi ötekileştirmeden hizmet edeceğiz” “Gençlerin dizayn ve tasarım konusunda daha ön plana çıkacak bilgi birikimine sahip olması gerekiyor” diyerek sözlerini sürdüren Mustafa Bozbey, “Bu sayede de çok daha farklı ürünlerin ortaya çıkması söz konusu olacak ve daha fazla ihracat yapacağız. Daha fazla ihracat demek bu ülkeye daha fazla döviz girmesi demektir. Birçok gencin de daha fazla kazanması demektir. Bunları yapmak zorundayız. Onun için sizlerden ricam tanıdıklarınıza, iş insanlarına, dostlarınıza bizi anlatın. Bizim niyetimiz kimseyi ötekileştirmeden hizmet etmek. Nilüfer’de bunu nasıl başardıysak hiç merak etmeyin İnegöl’de de başaracağız. Ali başkan ile birlikte başaracağız” ifadelerini kullandı. Sanayi ile merkezi arasında raylı sistem İnegöl’ün sanayi ile merkezi arasında raylı sistem ile tanıştıracaklarını dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, “İnegöl-Kestel arasında da banliyö treninin işliyor olması gerekiyor. BursaRay’a binecek Kestel’e gelecek, Kestel’den İnegöl’e gelecek. Bunun gibi projeler ile İnegöl daha fazla gelişecek. İnegöl insanı daha fazla ve ucuza hareket etme kabiliyeti olacak ve Görükle’ye kadar kesintisiz ulaşımı da sağlamış olacağız. Projelerimiz hazır. İnegöllülerden destek bekliyoruz. Sizlerden isteğimiz bu değişimi yapalım. Bu değişim İnegöl’den başlasın. Bursa’yı sarsın istiyorum. Bursa 4 milyon nüfusa yaklaşmış ama üretim kabiliyeti ve önemli gelirlere sahip bir kent. Yeter ki siz çalmayın çırpmayın. Çünkü çocuklar için yapılan her proje, her hizmet büyükler için de geçerlidir. Çocuklar bizim geleceğimizi oluşturuyor. Onların iyi yetişmesi, nitelikli mahallelerde oturması, sosyal, kültürel ve spor alanları olan yerlerde yetişmesi bizi en büyük arzumuz ve isteğimiz” diye konuştu.