EKONOMİ - 09 Haziran 2021 Çarşamba 12:29

Eskişehir’de “Kız Kardeşim” eğitimleri

A
A
A
Eskişehir’de “Kız Kardeşim” eğitimleri

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik başlatılan “Kız Kardeşim Projesi” eğitimlerinin üçüncüsü, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin katılımıyla Eskişehir’de gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, kırsal alanda yaşayan ve kendi imkânlarıyla üretim yapan kadınlara yönelik başlatılan “Kız Kardeşim Projesi” eğitimlerinin üçüncüsü, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin katılımıyla Eskişehir’de gerçekleştirildi.


Coca-Cola Vakfı’nın, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Habitat Derneği ile birlikte 2015 yılından bu yana devam eden “Kız Kardeşim Projesi” ile kadınların toplumsal ve ekonomik konumlarda güçlenerek, ekonomik kalkınmada aktif rol almaları hedefliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzalanan protokol kapsamında, “Müşteri İlişkileri ve Satış”, “Ürün Sunum ve Pazarlama Teknikleri”, “Gıda Güvenliği ve Lojistik”, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, “Coğrafi İşaretler”, “Finansal Okuryazarlık”, “Sosyal Medya ve İnternet Reklamcılığı”, “Etiketleme Mevzuatı”, “DİTAP”, “Gıdanı Koru Sofrana Sahip Çık” konu başlıkları ile 10 farklı şehirde yaşayan bin kadın girişimciye eğitimler veriliyor.


Bu kapsamda Eskişehir’de “Kız Kardeşim Projesi” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Eskişehir Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Eskişehir AK Parti Milletvekili Emine Nur Günay, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Daire Başkanı Sürur Kır ve Coca-Cola Türkiye Kamu İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Senem Görel katıldı.


“Kadınlarımızı güçlendireceğiz”


Toplantıda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, kadınların ekonomik kalkınmaya katılımının hem ülke ekonomisinin güçlenmesi hem de kadının statüsünün yükselmesi açısından önem taşıdığını belirtti. Kadınlara verilen eğitimlerin ardından bölgeye danışman atayarak devamlılığın sağlanmasını amaçladıklarını söyleyen Bakan Yardımcısı Işıkgece, “Çok önemli bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Ülkemizin her yanında çok lezzetli, kendisine has, bölgeye özel, bölgenin toprağından ve suyundan tadını almış ürünlerimiz var. Fakat bu ürünlerimiz pazarlarda bir türlü hak ettiği değeri bulamıyor. Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘Kız Kardeşim’ projesini devreye aldık. Bu proje kapsamında zaten üretilen değerli ürünlerin piyasalarda hak ettiği değeri bulması, bölgeye ekonomi oluşturulması, kırsal kalkınmanın desteklenmesi, biyo çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir tarımla gelecek kuşaklara bu mirasın aktarılmasını sağlıyoruz. Çiftçilerimize, kadın kooperatiflerimize müteşebbis kadınlarımıza eksik olduğu konularla ilgili eğitimler veriyoruz. Finansal okuryazarlık, etiket mevzuatı, hijyen, gıda güvenliği, satış teknikleri, etiketinin her türlü satışa uygun koşullara gelmesi gerekli. Bakanlığımızın yaptığı çalışmaları diğer satış teknikleri çalışmalarıyla da birleştirip yaklaşık 10 başlıktan oluşan ve 2 gün sürecek olan eğitimler var. Bu eğitimlerin sonunda kız kardeşlerimizi yalnız bırakmıyoruz. Bölgeye bir danışman atıyoruz. Gittikleri yolda kafalarına takılan şeyler olursa, yönlendirilmeleri gereken konu olursa, katma değerli ürün üretmek ve onlara vizyon vermekle ilgili konularda destek vermeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.


“Yerel ürünlerimiz piyasalarda hak ettikleri değeri bulmuş olacak”


Projenin Türkiye geneline yayılmasıyla yerel ürünlerin hak ettiği değeri bulacağını söylerine ekleyen Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, konuyla ilgili olarak şunları aktardı:


“Aynı zamanda fuarlar yapacağız. Bu fuarlarda bütün ‘Kız Kardeşim’ projesindeki il ve ilçeler ürünleriyle birlikte gelecekler. Piyasadaki satın alıcılarla onları buluşturacağız. Bu ürünleri zaten marketler, satış noktaları almak istiyor. Zaten aranan ürünler bunlar ama bu ürünleri biz satışa uygun hale getiriyoruz. Buluşma gerçekleşip bölgemiz ekonomi kazandıktan sonra bu il olan bir il olarak başka bir ile kız kardeşlik yapacak. Bu dalga tüm Türkiye’ye yayılıp tüm yerel ürünlerimiz piyasalarda hak ettikleri değeri bulmuş olacak. Katılanlar çok beğeniyorlar, ilave soruları oluyor. Bizim bazen eksik olduğumuz konularda tavsiyelerde bulunuyorlar. Daha sonra onlara bir sertifika da veriyoruz ve sonrasında da onları takip etmeye devam ediyoruz.”


“Bu yıl içerisinde 250 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz”


Bu yıl proje kapsamında 250 bin kadına ulaşmayı hedeflendiklerini belirten Coca-Cola Türkiye Kamu İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Müdürü Senem Görel, “2015 yılından bugüne kadar yaklaşık 100 bin kadına ulaştık. Bu yıl da Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte bir iş birliği planladık. İş birliği çerçevesinde Türkiye genelindeki tarımsal kalkınma kooperatiflerinin kadın üyelerine eğitimler vererek devam edeceğiz. Bu yıl içerisinde 250 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Eğitim içeriklerimiz oldukça geniş; müşteri ilişkileri, satış, gıda güvenliği, hijyen, sıfır atık, toplumsal cinsiyet adaleti gibi eğitimlerimiz sistemde mevcut. 2 gün süren bir eğitim programıyla da illere gidiyoruz. Katılım çok güzel ve kadınlarımız çok hevesli. Bakan yardımcımızın da katılıyor olması zaten bizi daha da heyecanlandırıyor. İllerdeki hareketlilik çok güze, çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.


Projenin ilk ayağında eğitimlerin verileceği iller; Ankara, Erzurum, Bursa, Eskişehir, Elazığ, Konya, Balıkesir, İzmir, Samsun ve Adana olarak belirlendi. Diğer ayağında ise eğitimlerin Türkiye’nin tüm illerine yayılması planlanıyor. Eğitim programı kapsamında başarılı kadınlara ise katılım belgesi veriliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Bakan Bayraktar açıkladı: "Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, bir dizi ziyaret ve inceleme için Uşak’a geldi. Sektör Temsilcileri ile İstişare Toplantısı’na katılan Bayraktar, yaptığı konuşmada “2020 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini çok şükür yaptık. Sakarya gaz sahasında bugün 3,7 milyon metreküp günlük gaz üretiyoruz ama daha yolun başındayız. İnşallah oradaki gaz üretimimizi günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu sayede bugün 1,4 milyon haneye yeten oradaki doğal gaz üretimimiz 15 milyon haneye kadar çıkacak yani nerdeyse 60 milyonluk nüfusun kullanabileceği doğal gazı kendimiz üreteceğiz” dedi. Bakan Bayraktar, Sakarya gaz sahası yakınlarında yeni keşfedilen gaz kuyusundan bahsederek, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Ramazan ve Uşak’ın bereketiyle, bu kuyumuzdan önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv inşallah buluruz. Bütün çalışmamız, gayretimiz bu yönde olacak. Dolasıyla Göktepe 1 kuyumuz da bu anlamda hayırlı olsun. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık. İlk kez kamuoyunda sizlerle paylaşmış olduk” dedi.
İstanbul Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek" dedi. Ümraniye Belediyesi tarafından Ümraniye Nikah Sarayında Doğu ve Güneydoğu iftar programı düzenlendi. Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İlçe Başkanı Salim Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Yılmaz, Büyükşehirler arasında yatırım oranı en fazla azalan ilin İstanbul olduğunu ifade etti. “Kimlikleri siyasetin malzemesi haline dönüştürmüyoruz” Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hiçbir zaman kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimlikleri siyasetin malzemesi haline de dönüştürmüyoruz. Kimliklere sonuna kadar saygılıyız ama kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimliklerimizin ve farklılıklarımızın ötesinde geniş bir ortak zeminimiz var. Aynı tarihten gelen, aynı değerleri paylaşan ve aynı gelecek ufkuna sahip, kederde, tasada ve sevinçte bir olan bir milletiz” ifadelerini kullandı. “Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı” Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan muhalefet masasına değinen Cevdet Yılmaz, “Tabiri caizde 7 düvel birleşti, olmadık masalar kuruldu. Ne oldu seçimden sonra? Masa kaldı mı ortada? Dağıldı gitti. Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı. Hatta bazı insaflı muhalifler seçimden sonra ‘iyi ki biz kazanmamışız’ dediler” ifadelerini kullandı. “İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” 31 Mart seçimlerine değinen Yılmaz, “Büyükşehirler arasından yatırım oranı en fazla azalan il hangisi olmuş biliyor musunuz? İstanbul. Bir önceki dönem AK Parti döneminde yatırımların toplam harcamalar içinde oranı yüzde 55. Bu dönemde ne olmuş diye baktığınızda yüzde 38’e düşmüş. Tam 17 puan yatırımlarda bir düşüş olmuş. Bundan daha güzel bir gösterge olamaz. Laf ile bunu kapatabilir misiniz? Şovlarla, polemiklerle, kutuplaştırıcı bir takım söylemler ile bu gerçeğin üstünü örtebilir misiniz? Örtemezsiniz. İstanbul’un çok ciddi anlamda yatırıma ihtiyacı var. 5 sene yatırım yapmadan idare edebilirsiniz. Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.