SAĞLIK - 27 Mart 2020 Cuma 12:30

ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kevser Erol’dan bitkisel ilaç kullanımı uyarısı

A
A
A
ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kevser Erol’dan bitkisel ilaç kullanımı uyarısı

Dünya geneline yayılan Korona virüsten korunmak amacıyla bitkisel ilaç kullanımının artması, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.

Dünya geneline yayılan Korona virüsten korunmak amacıyla bitkisel ilaç kullanımının artması, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kevser Erol’un uyarılarını gündeme taşıdı.


Prof. Dr. Erol’un açıklamalarına göre, bitkisel ürün ve besin desteklerinin bilinçsiz kullanımı kronik hastalarda ciddi organ hasarlarına yol açabilir. ESOGÜ Gündem dizisine açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Erol, “İlaçların bildiğimiz bir sürü istenmeyen etkileri var. İnsanlarımız bu tür ürünleri doğal kaynaklı olduğu için daha zararsız olarak değerlendiriyor. Zaman zaman çok iyi sonuçlar alınabiliyor. Örneğin bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçiriliyorsa en azından sıvı almış olabilmek adına sıcak bir çayın içilmesi son derece akılcı bir yaklaşım. Ama özellikle kronik ilaç kullanan hastaların bu tür ürünleri bilinçsizce hekiminden habersiz kullanması çok dramatik sonuçlara yol açabiliyor. Bu ürünleri ne zaman nasıl kullanacağız? Bu konuda yeterli bilgimiz var mı? Bizi kim bilgilendiriyor? Bu sorular ve cevapları önemli. Özellikle kronik ilaç kullananlar çok dikkat etmelidir. Çünkü karaciğer, böbrek fonksiyonu bozuk olanlarda ne yazık ki çok tehlikeli sonuçlara varabiliyor. Etkileşim sonucu tehlikeli kanamalar olabiliyor, ilacın etkisi artabiliyor ya da ortadan kalkabiliyor. Karaciğer ve böbrekte hasar oluşabiliyor. Bu ürünlerin üretimi ve pazarlaması ne yazık ki yetkili ve bilgili kişilerin elinde olmuyor her zaman. Etiketlerinde bu ürünlerin içinde ne olduğu tam belirtilmiyor. Hatta zaman zaman amaca uygun ilaç eklenmiş olması da söz konusu. Bilinçsizce sık aralarla kullanım ciddi organ hasarlarına yol açabiliyor. Mutlaka hekimi bu konuda bilgilendirmek, sağlık çalışanlarından danışmanlık almak son derece akılcı bir yaklaşımdır. Özellikle kronik ilaç kullanan hastaların, hipertansiyon hastaları, kolestrol düşürücü ilaç kullananlar, diyabetik hastalar, astım hastaları, epileptik hastalar gibi sürekli hayat boyu ilaca bağımlı olan hastaların bu ürünleri kullanırken çok çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Ekipler Korhan Berzeg’e ait yeni bulguların peşine düştü Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu Mahallesi’nde dere yatağında bulunan kimlik, kemik ve elbise parçalarının kayıp Ekonomist Korhan Berzeg’e ait olduğu değerlendirilirken, bölgede yeniden detaylı arama çalışmaları başlatıldı. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı kırsal Armutlu Mahallesi’nde, bundan tam 313 gün önce yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den (83) bir daha haber alınamamıştı. Armutlu’ya komşu konumda olan Gelgeç Mahallesi’nde konu ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Gelgeç Mahalle Muhtarı Ahmet Gülay tarafından mahalleye gelen içme suyu ile ilgili dere yatağında gözlem yapıldığı esnada Korhan Berzeg’e ait olduğu düşünülen kimlik, kredi kartı, kıyafet parçaları ve kemik parçaları bulundu. Muhtar Ahmet Gülay’ın ihbarı üzerine bölgeye çok sayıda jandarma ekibi sevk edildi. Cumhuriyet savcısı ile jandarma ekipleri ve olay yeri inceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmaların ardından bulunan kemik parçaları Bursa Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bugün ise kimlik, kredi kartı, kıyafet ve kemik parçalarının bulunduğu bölgede 4 jandarma ekibi, komando timi, JASAT ve kadavra köpekleri ile detaylı arama ve inceleme çalışmaları başlatıldı. Bölgede, Korhan Berzeg’e ait farklı bulgular aranıyor. Diğer yandan, Korhan Berzeg’in İngiltere’de yaşayan kızı Nisa Berzeg’in Türkiye’ye dönmek üzere bu sabah yola çıktığı öğrenildi.