SAĞLIK - 05 Aralık 2018 Çarşamba 16:10

ESOGÜ “Sağlık ve Biyomedikal Temalı Proje Pazarı”na ev sahipliği yaptı

A
A
A
ESOGÜ “Sağlık ve Biyomedikal Temalı Proje Pazarı”na ev sahipliği yaptı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi ve Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) işbirliğiyle düzenlenen ve TR33, TR41 ve TR51 kalkınma bölgelerinde ilk defa gerçekleşen “Sağlık ve Biyomedikal Temalı Proje Pazarı” ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi ve Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (ETTOM) işbirliğiyle düzenlenen ve TR33, TR41 ve TR51 kalkınma bölgelerinde ilk defa gerçekleşen “Sağlık ve Biyomedikal Temalı Proje Pazarı” ESOGÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.


Etkinliğin açılışında konuşan ETTOM Müdürü Doç. Dr. Sertaç Eroğlu, biyoteknoloji alanında öncü ülkelerden biri olabilmek için bu endüstrinin en büyük bileşenini oluşturan medikal biyoteknolojinin altında yer alan biyomedikal donanım, teşhis ve tedavi amaçlı cihazlar, biyomalzemeler, ilaçlar ve aşılar gibi ürünlerin yerli imkanlarla üretimine yönelik olarak teknoloji, uzmanlık ve işbirliklerinin geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi. Proje pazarı etkinliğini önümüzdeki yıllarda da tekrarlamayı hedeflediklerini belirten Doç. Dr. Sertaç Eroğlu, etkinliğe proje ve tecrübeleriyle katkı sağlayan öğretim üyeleri ve sektör temsilcilerine teşekkür ederken, oluşturulan platformun uzun süreli işbirlikleri için bir ilk adım teşkil etmesini temenni etti.


ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, biyomedikal endüstrisinin sağlık sektörünün önemli bir parçası olduğunu ve bu endüstrinin en önemli bileşeninin ise hastalıkların önlenmesi, teşhisi ve tedavisini kolaylaştıran tıbbi cihazlar olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Kemal Şenocak biyomedikal endüstrisinin yaşamsal bir sektör olduğunu, bu durumun da ona hem çok disiplinli bir çalışma zorunluluğu yüklediğini hem de yüksek bir katma değeri beraberinde getirdiğini söyledi. Biyomedikal endüstrisinin ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında önemli rol oynayacak endüstrilerden biri olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, bu noktada T.C. Sağlık Bakanlığı’nın biyomedikal endüstrisi ile ilgili olarak belirlediği 2023 vizyonunun Türkiye’yi; biyomedikal endüstrisinde dışa bağımlılığı en aza indirgenmiş, ileri teknolojili katma değeri yüksek ürünleri de geliştirip üretebilen ve uluslararası standartların oluşumunda etkili küresel bir oyuncu haline getirmeyi hedeflediğini ifade etti. ESOGÜ olarak kendilerinin de ETTOM aracılığı ile üniversite-sanayi işbirliği kapsamında iyi uygulama örnekleri oluşturarak, ülkemiz sanayisinde yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler yaratılmasına katkı sağlamaya çalıştıklarını dile getiren Prof. Dr. Kemal Şenocak, 2018 yılı Ekim ayında 40 ortaklı melek yatırım girişimi ile ticarileşen akrep zehrinden anti serum üretme çalışmalarının ‘iyi üretim uygulamaları sistemi’ denilen GMP koşulları ile üretiminin Eskişehir Organize Sanayi Bölgesinde kurulan fabrika kapsamında yapılacağını söyledi. “Sağlık ve Biyomedikal Temalı Proje Pazarı” ve benzeri faaliyetler ile bu alanda iyi örneklerin sayısını artırmayı hedeflediklerini belirten Prof. Dr. Kemal Şenocak, proje pazarına katkıda bulunan herkese teşekkür ederken etkinliğin verimli ve başarılı geçmesini diledi.


ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Başar Sırmagül’ün konuşmacı olarak katıldığı “ESOGÜ Hastanesi İhtiyaçları ve Sanayi Sektörü İlişkisi” konulu sunumun ardından fuar alanının gezilmesi ve yüz yüze görüşmelerle etkinlik tamamlandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.