EĞİTİM - 24 Mayıs 2019 Cuma 12:21

Kültür elçisi SPEAKY öğrencilere Türkçe öğretiyor

A
A
A
Kültür elçisi SPEAKY öğrencilere Türkçe öğretiyor

Eskişehir Mehmet Gedik Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Selda Baştürk’ün kuruculuğunu yaptığı "Teach Me Your Language’’ (Bana dilini öğret) adlı eTwinning projesinde, öğrenciler Sırpça, Portekizce, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Çekçe dillerinde temel kelime ve ifadeleri öğreniyor ve yabancı proje ortaklarına Türkçe dilini öğretiyorlar.

Eskişehir Mehmet Gedik Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Selda Baştürk’ün kuruculuğunu yaptığı "Teach Me Your Language’’ (Bana dilini öğret) adlı eTwinning projesinde, öğrenciler Sırpça, Portekizce, Arapça, İspanyolca, İtalyanca ve Çekçe dillerinde temel kelime ve ifadeleri öğreniyor ve yabancı proje ortaklarına Türkçe dilini öğretiyorlar.


Eskişehir Mehmet Gedik Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Selda Baştürk, proje hakkında şu bilgileri paylaştı; "Sırbistan, Portekiz, Ürdün, İspanyolca, İtalyanca ve Çekya’dan okul ortakları ile yürütülen eTwinning projesi, öğrencilere farklı dilleri öğrenme isteği uyandırmayı hedefliyor. Öğrenciler belirli ifade ve kelimeleri önce kendi dillerinde ortak ülkelere çektikleri videolar ile öğretiyor. Daha sonra ortakların videolarını izleyerek ve araştırma yaparak farklı dillerdeki ifadeleri öğrenip, o dillerde video çekiyorlar."


PROJENİN BİR DE MASKOTUNDAN ÜLKE TURU


Projenin bir de maskotu bulunduğunu aktaran Baştürk, "Proje ortakları tarafından "SPEAKY’’ adı verilen proje maskotu, Eskişehir’den, içinde Türkçe kelimelerle dolu minik çantası ile Ürdün’e yollandı. Ürdün’de şehir turu yapan Speaky, İtalya’ya gitti. Şu anda İtalya’da olan Speaky diğer proje ortaklarını ziyaret etmeye devam edecek ve projenin kültür elçisi olarak görev yapacak. Ayrıca proje ortakları ile canlı görüşmeler yapan Mehmet Gedik Ortaokulu 6E sınıfı öğrencileri, hem ortaklarına Türkçe kelimeleri söyletti hem de onların dillerinde öğrendikleri kelime ve cümleleri onlara söylediler" dedi.


PROJEDE SONE GELİNDİ


Projenin son aşamasına geldiklerini belirten Selda Kul Baştürk, öğrencilerin küçük yaşlarda İngilizce dışında farklı dillerle ve kültürle tanıştırmanın öğrenci vizyonunun geliştirdiğini ve öğrencilerin farklı diller öğrenme konusunda isteklerinin arttığını, proje ile birçok web 2.0 aracı kullanmayı öğrendiklerini söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TBMM Başkanı Kurtulmuş’tan "yeni anayasa" açıklaması TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği yöntemi olması gerekiyor. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de büyük bir çoğunlukla referanduma gitmeden bir çoğunlukla anayasa değişikliği yapılır” dedi. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve TBMM’nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla Tören Salonu’nda verilen resepsiyonda konuştu. Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin, en kısa zamanda Meclis’te grubu olan partilerle başlayacaklarını belirterek, “Temasları arttıracağız, partiler birbirlerine gidecekler. Meclis Başkanı olarak grubu olan partileri ve grubu olmayan partilerin görüşlerini, Türkiye’de STK’ların, üniversitelerin, hukuk camiasının görüşlerini alarak, fikri olan herkesin bu sürece katkı sağlamasını temin edeceğiz. Burada birlik ve bütünleşmeyi sağlayacak Anayasa çalışmalarının, bir ayrışma vesilesi olmamasını tercih ederiz” ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Anayasa’nın yöntemine ilişkin soruya, “Bütün siyasi partilerin çoğunluğunun kabul edebileceği yöntemi olması gerekiyor. İnşallah bu samimi gayretleri ortaya koyduktan sonra TBMM’de büyük bir çoğunlukla referanduma gitmeden bir çoğunlukla anayasa değişikliği yapılır” dedi. Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özel’in görüşmesine ilişkin soru üzerine, “Sayın Cumhurbaşkanı en kısa süre içinde, muhtemelen önümüzdeki hafta Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel’i kabul edecektir. Gayet güzel samimi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ruhuna uygun biçimde gerçekleşti” diye konuştu. Kurtulmuş, 1921 Anayasasının bir benzetme olduğunu belirterek, 64 maddeyi esas alma gibi konuşması olmadığını ifade etti.