GENEL - 20 Mayıs 2019 Pazartesi 13:00

‘Kültürüne Doy Mirasını Hazmet’ projesi

A
A
A
‘Kültürüne Doy Mirasını Hazmet’ projesi

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicran Hanım Halaç’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘Kültürüne Doy Mirasını Hazmet’ projesi aracılığı ile genç sporcular Samsun’un kültürel mirasını öğrendi.


Bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Koç Spor Fest, 62 branşta 26 bin üniversiteli sporcunun yarışacağı müsabakalar ile olimpiyat ruhunu Türkiye’nin dört bir yanına taşıdı. Üniversiteli gençleri spor, müzik ve eğlenceyle buluşturan gençlik festivalinin final etkinliği bu yıl Samsun’da gerçekleştirildi. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu, Samsun il Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi paydaşlığı ile Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicran Hanım Halaç’ın yürütücülüğünü yaptığı ‘Kültürüne Doy Mirasını Hazmet’ projesi aracılığı organizasyon bir önceki yıllara göre farklı yaşandı. Bu kapsamda genç sporcular sadece yarışmakla kalmadı aynı zamanda Samsun’un kültürel miraslarını da öğrendi. Kültür mirasını çocuklara ve gençlere öğretmek adına önceki çalışmalarından da tanınan Doç. Dr. Hicran Hanım Halaç’a, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümünden Hacer Beklen, Muhammed Kaşıkçı, Ayşenur Sarı ve Havva Nur Kaynun lisans öğrencileri çalışmanın hazırlık aşamasında yardımcı olurken, Eskişehir Teknik Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı öğrencileri Fikret Bademci, Ebru Ulaş, Saadet Turan ve Harun Tunay da çalışmanın pek çok noktasında eşlik etti.


Eskişehir Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hicran Hanım Halaç, “Çocuklar ve gençler ile başladığımız ’kültür elçileri’ni arama serüvenine, üniversite öğrencilerimizle devam etmeyi uygun bulduk. Modernleşen dünyamız ile ’ataerkil’ bir toplumdan, ’çocuk erkil’ bir topluma evrildiğimiz gerçeği üzerine temellendirmiştik projeyi aslında. Bu anlamda ailenin merkezinde yer alan ve en önemli figür haline gelen çocuğun, ’kültür mirası’ hakkında bilgilendirilerek, oluşturulacak farkındalığın, aileyi de kapsayacak bir dalga oluşturacağını iddia etmiştik. Bu gerçeği de geçen yıl yaklaşık bin 300 çocuğumuz ve gencimiz ile gerçekleştirdiğimiz Unesco Milli Komitesi tarafından logo desteği de verilen ’hafızan mimarsın, hafızalardaki mirasın’ etkinliğimizle ’Kültürel Miras Koruyucu Melek’lerine ulaşarak ispatlamıştık. Bugün ise spor başarıları ile akranları arasında hiza önderi olmuş, kanaat lideri pozörlüğündeki gençler ile bir arada eğlenerek öğrenmeye devam ediyoruz. Umuyoruz ki bu gençler hem akranlarını hem de ebeveynlerini, öğrendikleri aracılığı ile değiştirebilecek kudrete sahiptirler” dedi.


"Kültür mirasımızı iki aşamada anlatmak istedik"


Spor müsabakaları için şehir ya da ülke değiştiren spor kafilelerinde yer alan sporcuların, gittikleri kentlerin tarihi mekanlarına neden götürülmedikleri sorusuna herkesin cevap araması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Hicran Hanım Halaç, "Müsabakalar devam ederken, sporcuların gündelik hayatlarına asla müdahale etmeksizin bir uygulama ile yüzleşmeyi arzuladık. Çocuklara oyunlar aracılığı ile anlatmaya çalıştığımız kültür mirasımızı bu sefer sporcu gençlerimize iki aşamada eğlenceli bir şekilde anlatmayı tasarladık. İlk aşamada sporcuların yemek servis altlıklarını Samsun’a ait somut ve somut olmayan kültürel miraslarla donattık. İkinci aşamada ise sporcuların maçlara giderken kullandıkları otobüslerde koltuklarının arkalarına somut ve somut olmayan kültürel miraslarımıza yer verdik. Böylece sporcular zorunlu aktivitelerini yaparken bir yandan da Samsun’un kültürel miraslarını tanımış oldu. İlgileri, heyecanları ve bu mekanları nasıl gezebileceklerini sürekli sormaları bizler için anlatılamaz bir duyguydu" ifadelerini kullandı.


"Tarihi bir öneme sahip"


Doç. Dr. Hicran Hanım Halaç, projenin Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılında gerçekleştiği için de mutlu olduklarını ifade etti. Halaç konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Tarihi öneme sahip bir dönemde etkinliğin gerçekleştirdik. Kurtuluş mücadelesinin başlangıcının 100. yılında, Atatürk’ün ülkeyi emanet ettiği gençlere ülkemizi tanıtmak bizim için çok anlamlıydı. Samsun’un kültürel mirasını Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yılında böyle bir projeyle genç sporculara aktardığımız için çok mutluyuz. Bizim asıl mirasımız gençlerdir. Kültürel miraslarımızı onlara aktarabilirsek geleceğe de aktarabiliriz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.