SAĞLIK - 07 Temmuz 2020 Salı 11:36

Pandemide aile içi iletişimin önemini anlattı

A
A
A
Pandemide aile içi iletişimin önemini anlattı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Dr.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Tansu Mutlu Çaykuş, virüs kaygısı ile mücadelede önceki kriz dönemlerinin nasıl atladığının hatırlanmasının yol gösterici olduğunu söyledi.


“Krizi beklenmedik ve aniden karşı karşıya kalınan bir durum” olarak tanımlayan Dr. Öğretim Üyesi Çaykuş, korona virüsün yeni bir kriz meydana getirdiğini belirtti. Kaygıyı, düşünmeyi engelleyen bir durum olarak ifade eden Dr. Öğretim Üyesi Çaykuş, "Bu yeni bir durum, ben daha önce de yeni bir durumla karşılaştım. Ben bunun üstesinden gelebilirim” şeklinde düşünülmesi gerektiğini söyledi. ’Olası başka bir durumla karşılaşıldığında Korona virüs sürecinde öğrenilen herhangi bir sorunla baş etmede elde edilen beceri başka durumlarda yaşanabilecek kriz dönemlerinde yol gösterici bir deneyim olacaktır’ açıklamasında bulunan Çaykuş, süreçte yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:


“Güven; İlişki içinde güven ihtiyacı karşılanmalı. Açık iletişim sağlanarak küsme alınma gibi davranışlarından uzaklaşılmalı. Kaygılar dile getirilmeli. Sevgi; Ortak bir dille ifade edilmeli. İfadesizlik, sevgi ihtiyacının karşılanmaması karşılıksız çatışma, küskünlük oluşturur. Değerli hissetme; değer duygusu koşula bağlı olmamalı. İlişkinizde ‘İyiki’ dediğiniz zamanlara dönün. Kendinizi değerli hissettiren başka kaynakları keşfedin. Umut; Pozitif inanç daima korunmalı. Sorumluluklar paylaşılmalı. Kendini ifade etme; Kendimize dönüp eksikliklerimizi gidermeliyiz. Kendimizi doğru anlatmayı, duygu ve düşüncelerimizi dile getirmeyi öğrenmeliyiz. Kendini kontrol etme; Çevredekilerin tepkilerini, davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını kontrol edemeyiz fakat aklımızdan neyin geçeceğini kontrol edebiliriz. Kendimize odaklanmalı, kendimizi kontrol etmeliyiz. Beslenme düzeni; Sağlıklı beslenilmeli. Beden ne kadar sağlıklı ise ruh o kadar sağlıklı olur. Uyku düzeni; Günde 7-8 saat uyunmalı. Uyku hijyenine dikkat edilmeli. Fiziksel aktivite; Daha iyi hissetmek için hareket edilmeli. Nefes egzersizleri ve günlük fiziksel egzersizler yapılarak beden sağlığı korunmalı. Sosyal destek kaynakları; Fiziksel mesafe korunarak pandemi sürecinde hissedilen duygular ve yaşanan deneyimler aile ve arkadaşlar ile paylaşılmalı. Mizah; Depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşayanlar mizah yönlerini güçlendirmeli, bu yönde izlemeler yapmalı. Kontrol listesi oluşturma; Bireyler kendileriyle ilgili gözlemlerini yazmalı; krizi fırsata çevirerek yapmak istediklerini gündemlerine almalıdır. Pandemi öncesinde ve sonrasında yaptıkları için minnet duymalı ya da şükretmelidirler. Süreç değerlendirmesi yapılması önemlidir.”


Dr. Öğretim Üyesi Çaykuş açıklamasını, “önce kendi yaralarını iyileştir, sonra başkalarına faydalı ol” mesajı vererek sonlandırdı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."