SAĞLIK - 30 Mart 2020 Pazartesi 13:36

Sosyal izolasyonda beslenmeye dikkat

A
A
A
Sosyal izolasyonda beslenmeye dikkat

Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Selek, yeni tip Korona virüs (Covid-19) salgınına karşı güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli beslenmenin önemine değindi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Selek, yeni tip Korona virüs (Covid-19) salgınına karşı güçlü bir bağışıklık sistemi için dengeli beslenmenin önemine değindi.


Tüm dünyayı sarsan ve yayılmaya devam eden Korona virüs salgını, özellikle risk grubunda bulunan kişileri tehdit ediyor. Yaş gözetmeksizin bağışıklık sistemi güçsüz olan herkesi tehdit eden salgına karşı uzmanlar da dengeli beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Korona virüsten korunmanın yollarının sosyal izolasyon, kişisel hijyen ile sağlıklı ve dengeli beslenme olduğunu kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Öznur Selek, bu süreçte su tüketimine de dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Eskişehir’de görevini sürdüren Selek, “Bizler beslenme ve diyet uzmanları; Türkiye’ye Özgü Beslenme Rehberi -2015 (TÜBER-2015)’nin önerilerine uygun olarak günlük beslenme programlarını oluştururuz. Korona virüs öncesinde de yaptığımız öneriler bağışıklığı güçlendirmeye yönelik, sağlığı geliştirici ve hastalıklardan koruyucu önerilerdi. Şu anda biliyoruz ki bağışıklık sistemi güçlü olan bireyler virüsün etkisini daha hafif hissediyor. Dolayısıyla rehberde de önerildiği üzere her ana öğünde yemek tabağının dörtte biri renkli ve çeşitli sebzelerden; dörtte biri tam tahıllı besinlerden (bulgur, tam buğday ekmeği, makarna gibi); kalan yarısının da üçte biri kırmızı ve beyaz et, yumurta ve yağlı tohumlar gibi yüksek proteinli gıdalardan, geri kalanı ise süt ürünleri ve meyvelerden oluşmasını istenmektedir. Bunlarla birlikte mutlaka yeterli su tüketimi sağlanmalıdır” dedi.



“Sosyal izolasyonda her gün yeterli protein alınmalıdır”


Korona virüs ile mücadelede en etkin uygulamanın teması sıfıra indirmek olduğunun altının çizildiğini kaydeden Selek, “Uzun süreli karantina günlerini düşündüğümüzde evlerimize alacağımız gıdalar olabildiğince besleyici ve dayanıklı olmalıdır. Bu sebeple aklımıza ilk gelen gıda kuru baklagillerdir. Kuru baklagiller yüksek protein kaynağı ve bol lifli, dayanıklı gıdalardır. Kaliteli yüksek protein kaynaklarından olan yumurta ve peynir de uygun koşullarda saklandığında dayanıklı gıdalar arasındadır. Hastalıklara neden olan virüs ve bakterilere karşı savunma sağlayan antikorların görevlerini yerine getirebilmeleri için her gün yeterli protein alınması gerekmektedir. Dolayısıyla her gün mutlaka kaliteli protein kaynağı olan kırmızı et veya beyaz etten birinin tabağımızda yer alması gerekmektedir. Ancak kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığı için haftada 2 günden fazla kırmızı et tüketilmemelidir. Taze balık bulunamadığı durumlarda da dondurulmuş ya da konserve balıklardan faydalanılmalıdır. Et ürünleri başta olmak üzere tüm gıdaları iyice pişirmeliyiz” ifadelerini kullandı.



“Hareketin kısıtlı olduğu günlerde yağlı gıdalardan uzak durun”


Sosyal izolasyonda tüketime çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Öznur Selek, “Her ne kadar dayanıklı gıdalar kategorisine giremese de; mümkün olduğunca mevsim sebze ve meyvelerini evlerimizde bulundurmalıyız. Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeliyiz. Bunun 2-3 porsiyonu sebze, 2-3 porsiyonu meyve şeklinde olmalıdır. Sebze ve meyveler; vitamin, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum, posa ve diğer antioksidan özellikte olan bileşiklerce zengindir. Hücre yenilenmesi, doku onarımı, kan yapımı ve hastalıklara karşı dirençte etkilidir. İçinde bulunduğumuz mevsim düşünüldüğünde de lahana, karnabahar, havuç, brokoli, kabak, turp, pancar, patates, karnabahar gibi sebzeler uzun süre dayanıklıdır. Elma, narenciye grubu, olgun olmayan muz da yine dayanıklı meyveler kategorisindedir. Özellikle bol C vitamini içeren limon; salata, sebze yemeklerinde mutlaka tüketilmelidir. Kuru meyve ve sebzelerde lif oranı yüksek dayanıklı besinlerdir. Su içmeyi de özellikle bugünlerde asla ihmal etmememiz gerekir. Hareketin kısıtlığı olduğu şu günlerde mümkün olduğunca şekerli ve yağlı gıdalardan uzak durmalıyız. Hamur işleri, beyaz ekmek, işlenmiş ürünler, aşırı tuzlu besinlerden kaçınmalıyız” şeklinde konuştu.



Bağışıklık güçlendirici çorba tarifi verdi


Mevsim geçişlerinde farklı gıdalarla beslenmenin önemine değinen Diyetisyen Selek, evde de rahatlıkla yapılabilecek ve bağışıklık sistemini güçlendirecek bir çorba tarifi de verdi. Selek, "Birçok farklı malzemeden elde edilen ve sofralarımızın vazgeçilmezlerinden çorba, oldukça besleyici bir yemek olarak bilinir. Evde de kolaylıkla yapabileceğimiz çorbamız için 2 adet orta boy pancar, 1 büyük soğan, 1 orta boy patates, 1 küçük havuç, 3 diş sarımsak, 1 çay bardağı kemik suyu, 3 bardak su, 1 küçük parça taze zencefil, 1 kaşık zeytin yağı ile baharat gerekiyor. Öncelikle tüm sebzeler iyice yıkadıktan sonra iri küpler halinde doğrayalım ve üzerine 3 bardak su ekleyerek düdüklüde 15 dakika pişirelim. Pancarın vitaminlerini koruması için 15 dakikadan fazla pişirilmemesi gerekir. 1 çay bardağı kemik suyu, tuz, zeytinyağı ve baharatlar eklenerek tüm malzemeler mikserden geçirilir. 2-3 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorba içmeye hazırdır” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.