SAĞLIK - 19 Ekim 2021 Salı 10:08

Türkiye’de meme kanseri farkındalığı artıyor

A
A
A
Türkiye’de meme kanseri farkındalığı artıyor

Genel Cerrahi Uzmanı Dr.

Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hayrettin Dizen, her 8 kadından birinin yakalandığı meme kanserinin erken teşhisle kolay bir şekilde kontrol altına alındığını belirtirken, Türkiye’de meme kanseri farkındalığının geçmiş yıllara göre arttığını kaydetti.


Her 8 kadından biri için risk faktörü olan meme kanseri, erken müdahale edilmezse organ kayıpları ve ölümlere davetiye çıkarıyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hayrettin Dizen, Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla bazı açıklamalarda bulundu. Meme kanserinin nedenleri, belirtileri ve erken teşhisinin önemine değinen Dr. Hayrettin Dizen, Türkiye’de farkındalığın artmakta olduğunu söyledi.



“Her kadın meme kanseri adayı olabilir”


Meme kanserinin kadınlar arasında en yaygın kanser olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hayrettin Dizen, bu hastalığın her 8 kadından birinde görüldüğünü kaydetti. Çevresel ve genetik faktörler ile yaşam tarzı, alkol, obezite ve sigaranın meme kanserinin etkenleri arasında olduğunu söyleyen Dr. Hayrettin Dizen, ailesel yatkınlığı olan kadınların 30 yaşından sonra düzenli kontrol yaptırması gerektiğini vurguladı. Genetik faktörlerden bağımsız olarak her kadının meme kanseri olabileceğini vurgulayan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Dizen, “Ailede yoksa da ‘Benim ailemde meme kanseri olan yok, ben risk grubunda değilim’ denilmemeli. Çünkü meme kanserinin yüzde 85’i genetik özellikte değildir, sadece yüzde 15’i ailesel özellikte çıkar. Bu da her kadının meme kanseri olabileceği anlamına geliyor. Kansere bağlı ölümlerin de yüzde 12’si meme kanserinden kaynaklanıyor. Bu çok ciddi bir oran. Erken tanı ve doğru tedavi ile bu ölümlerin çoğu önlenebilir” diye konuştu.



“Kadınlar kendi kendilerini muayene etmeli”


Erken teşhisin önemine her fırsatta değinen Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hayrettin Dizen, yıllık rutin taramaların yanı sıra her kadının kendi kendini muayeneyi öğrenmek durumunda olduğunu vurguladı. Memede şekil bozukluğu, ele gelen şişlik ve lezyon, meme cildinde ödem, koltuk altında şişlik gibi belirtilerde hiç vakit kaybedilmeden hekime başvurulması gerektiğini kaydeden Dr. Dizen, şöyle devam etti:


“40 yaşından sonra mutlaka kadınlar hiçbir belirti olmasa bile iki yılda bir mamografi, yıllık meme ultrasonu ve yıllık mutlaka hekim kontrolüne gelmek zorunda. Her kadın, meme kanseri olabileceğini düşünmeli ancak erken teşhis edildiğinde hayatında bir şey değişmeden bu hastalıktan kurtulabileceğinin farkında olmalı ve tarama programlarına gelmeli.”



“Türkiye’de farkındalık artıyor”


Önceki yıllarda yakalanan kanserlerin genellikle ileri evre olduğunu ancak sosyokültürel seviyenin artmasıyla farkındalığın da yükseldiğini dile getiren Dr. Hayrettin Dizen, yeni yetişen genç kuşağın daha duyarlı olduğunu aktardı. Farkındalıkla birlikte birçok bulguyu kanser boyutuna ulaşmadan tedavi edebildiklerini kaydeden Dr. Dizen, “Genç kuşak en ufak bir şeyde geliyor ve taramalarını yaptırıyor. Eğer kanser bulgusuna rastlarsak çok erkenden tespit edebiliyor ve tedavi edebiliyoruz. Geç gelinen hastada yine olumlu sonuçlar alabiliyoruz, ancak bunun sonucunda meme kaybı yaşanabiliyor ve bu durum da kadını mutsuz ediyor. Yaştan bağımsız olarak meme, kadınlar için önemli bir organ. 70 yaşında da olsa, 30 yaşında da olsa kadın memesini kaybetmek istemiyor, bu durumda da erken teşhis için yıllık tarama kontrolü yine önem kazanıyor” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.