8
Nar pekmezi ve genelde salatalarda kullanılan nar ekşisinin imalatını anlatan Acar, “Havran’ın Sarnıç Mahallesi’ndenim. Bu yol kenarı mekanımda, bölgemize has organik ürünlerin üretimini, imalatını ve satışını yapmaktayım. Havran, körfezin incisidir. Topraklarından bereket akar. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde öncüdür. Narenciye ve meyve üretimi ülkemize nam salmıştır. Çok kaliteli ürünler bölgemizde yetişmektedir. Dağlarımızdan zeytinyağları akar ve ovalarımızdan narenciyeler fışkırır. Burada bir çok ürün ile birlikte nar ekşisi, nar pekmezi üretimi yapmaktayız. Herkes evlerinde bu ürünleri organik olarak üretebilir. Narımızı tarladan toplayıp yıkıyoruz. Sonrasında narımızı ikiye bölüp, sırtına vurmak marifetiyle kabuklarından kolayca çıkartıyoruz. İsterseniz elinizde, isterseniz de bir tülbent içine koyup ezme marifetiyle, yani eski usulle sıkıyoruz. Çıkarttığımız nar suyunu hiç katkı maddesi kullanmadan, mümkünse odun ateşinde yada evlerimizdeki ocaklarda, pekmez kıvamına gelene kadar kaynatıyoruz. Ekşi nardan nar ekşisi, tatlı nardan da nar pekmezi üretmiş oluyoruz. Narın kilo fiyatı, kalitesine göre 1 buçuk ile 2 buçuk lira arasındadır. Nar ekşisi ve nar pekmezinin kilosu da 40 ile 50 lira arasında satılmaktadır. Nar suyu da çok şifalıdır. Kabuğundan ayrılan narları aynı yöntemlerle sıkıyoruz ve hiç katkı maddesi kullanmadan servis ediyoruz. Herkesin mutlaka şifa niyetine nar suyu içmesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.