Ramazan'da tok tutan gıdalar | Sahurda neler yenilmeli?
A
A
A
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
1
Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
2
Sahur`da nasıl beslenmeliyiz?Gün boyu tok tutan yiyecekler...
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
3
Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olmasının tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
4
Uzmanlar, en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması nedeniyle ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
5
Kahvaltıda yumurta tüketilen günlerde gün içerisindeki iştah seviyesi daha düşük seyreder.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
6
Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
7
Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
8
Esmer buğday Magnezyum, B vitamini ve manganezin sengin bir kaynağıdır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
9
Esmer buğday tüketenlerin beden yağ yüzdelerinin düştüğü, sağlıklı yağ oranlarına doğru yol aldıkları gösterilmiştir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
10
E vitamini, selenyum, fenolik asit ve kolesterol düzeylerini düşüren flavonoidlerce zengin olan esmer buğday ramazanda salatalara, ekmeklere eklenerek hem iştah kontrolünün sağlanması hem de kolesterol seviyelerinin düşürülmesi için kullanılabilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
11
Yeşil çay çayın uyarıcı özelikte olduğu, yorgunluğu giderme ve beyin fonksiyonları üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu bilinmektedir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
12
Yeşil çayla ilgili yapılan çalışmaların pek çok çalışmada yeşil çay tüketiminin içerdiği kateşin sebebiyle kilo kontrolünde ve vücut yağını azaltmada önemli olduğu görülmüştür.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
13
Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde de etkilidir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
14
Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
15
Çörekotu birçok faydası yanında doygunluk hissi sağlamasıyla da ramazanda tüketilmesini önerdiğim bir baharattır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
16
Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de oluşturur.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
17
Kuru fasulye - Bir beslenme kılavuzu olan My Pyramid 2005`te haftada 3 su bardağı dolusu fasulye tüketilmesi önerildiğini biliyor muydunuz?
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
18
Günümüzden 7000 yıl önce çeşitli medeniyetler tarafından yetiştirildiğini bildiğimiz fasulye ramazanda kilo kontrolü sırasında en büyük yardımcılarımızdan biri olabilir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
19
Yapılan çalışmalarda baklagil tüketen bireylerin kan şekeri kontrolünün daha iyi olduğu ve baklagillerin mükemmel tokluk hissi sağladığı tespit edilmiştir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
20
1999–2002 yılındaki Ulusal Sağlık ve Beslenme Sınama Araştırmasındaki araştırmacılar, fasulye tüketen bireylerin tüketmeyenlere oranla daha iyi kilo kontrolü sağladıkları bulmuştur.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
21
Ramazanda fasulye tüketiminizi ana yemeğin yanında bol mevsim yeşillikli kişi başı bir tatlı kaşığı yağlı bir piyaz olarak veya fasulyeyi ana yemek olarak pişirerek dâhil edebilirsiniz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
22
Meyve- Sahurda bolca meyve tüketin Yapılan araştırmalar sonucunda yapısında triptofan aminoasidi fazla olan besinlerin iştahı azalttığı belirtilmiştir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
23
Kan şekerinde hızlı iniş çıkışlar açlık hissinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden birisidir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
24
Muz, avokado, yulaf ve süt triptofan bakımından zengin gıdalardır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
25
Bezelye, fıstık, fasulye gibi albumin bakımından zengin besinler tüketerek iştahınızı azaltabilirsiniz.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
26
Meyveler doğal şeker kaynağıdır. Sahurda tüketeceğiniz 2-3 porsiyon meyve sizi gün içinde rahatlatacaktır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
27
Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
28
Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
29
Bezelye
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
30
Fıstık
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
31
Fasulye
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
32
Yulaf
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
33
Peynir
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
34
Isırgan otu
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
35
Meyan kökü
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
36
Sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
37
Ceviz Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur.
fotoğrafı büyüt
fotoğrafı Paylaş
38
Bu nedenle sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz.