5
Gübreyi Malatya’da hem kayısı ve hem de sebze üreticilerine verdiklerini belirten Pamuk, “Üretici bunu kullandığında yüzde 40’a yakın bir ürün artışı yakalıyor. Ayrıca bu gübre aslında kimyasal gübrelere karşı bir savaş açıyor. Bu uygulama tamamen yerli üretimdir. Bu gübreyi kullandığınızda hayvansal gübre kullanmaya gerek kalmıyor. 3 sene üst üste kullandığımız alanlarda yüzde 70’e varan oranda toprak temizliği yaptığını da fark ettik. Kayısıda da verimliliği arttırıyor. Normalde bir ton kuru kayısıda 200-250 civarında kuru kaysı elde ederken, bunu kullanıldığı alanlarda 300 kiloya yakın kayısı elde edebiliyoruz. Sebze üretimi noktasında da en az iki hafta erken piyasaya ürünlerin girme durumu var. Bunu numune olarak verdiğimiz arkadaşlardan geri dönüşler şuan çok iyi. Ürünü birkaç ağaçta kullanan üreticiler, ürünü bütün bahçede nasıl kullanırım diyerek bizlerden bilgi almak istiyorlar. Şuan elimizde 10 tona yakın gübre var. Biz KOSGEB gibi kurumlardan bu ürünlerin çoğaltılması noktasında projeli destekler bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.