EKONOMİ - 23 Kasım 2021 Salı 10:43

Araban Ovası’nda makarnalık buğday ekimine başlandı

A
A
A
Araban Ovası’nda makarnalık buğday ekimine başlandı

Gaziantep’in Araban ilçesinde makarnalık sert buğdayın ekimine başlandı.

Gaziantep’in Araban ilçesinde makarnalık sert buğdayın ekimine başlandı.


Normal şartlarda Araban Ovası’nda her yıl Ekim ayında gerçekleştirilmesi gereken makarnalık ve firiklik sert buğday ekimi, bu yıl mevsimin yağışsız ve kurak geçmesi ve yağışların geç gelmesi nedeniyle ekimi Kasım ayında yapılmaya başlandı. Araban Ovası’nda makarnalık sert buğday ekimi yapılan alanlarda incelemelerde bulunan Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Türkiye’nin ve dünyanın en kaliteli makarnalık sert buğdayının Araban Ovası’nda yetiştiğini söyledi.


Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, “Araban Ovası’nın verimli toprağında yetişen ve dünya genelinde ün yapmış makarnalık sert buğday yetiştiren çiftçilerimiz hasat döneminde dönüm başına 800 kilogram ve üzeri verim alıyor. Arabanlı tecrübeli çiftçilerimiz kaliteli ürün ve yüksek rekolte verim alarak Türkiye, bölge ve ilçe ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Geçen yıl Araban Ovası’nda 120 bin dönüm civarında alanda yetiştirilen makarnalık sert buğday üretiminde bu yıl gübre ve mazot gibi girdilerin yükselmesi nedeniyle 20 bin dönüm eksik ekimi ile 100 bin dönüm civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Çiftçilerimizden bazıları bu yıl buğday üretiminde gübre fiyatlarının artışıyla gübre kullanılmadan ekimi yapılarak yetişen nohut ekimine yöneldi’’ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Bilecik Belediyesinden sivrisinek ilaçlama çalışması Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından vatandaşların rahat ve sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmeleri amacıyla gerçekleştirilen sivri sinek ve karasinek larva ilaçlama çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Kent merkezi ve mücavir alanlarda kapsamlı ilaçlama çalışması gerçekleştiren ekipler, birçok mahalledeki çocuk park ve bahçe alanları, sulak alanlar, rögarlar, mazgallar ve kanallar başta olmak üzere birçok noktada ilaçlama çalışması yaparak, haşere oluşumlarını engellemeye çalışıyor. Yaz mevsimi ile birlikte, toplum sağlığını tehdit eden oluşumlara karşı ilaçlama çalışmalarına hız veren ekipler, çalışmalar çerçevesinde ayrıca çöp tenekeleri ve çevresi ile şehir çöplüğünde sivrisinek, kene ve diğer haşerelere karşı ilaçlama çalışması gerçekleştiriyor. Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü tarafından hazırlanan çalışma ile sinek oluşumunu artıran faktörler hakkında bilgi verildi. Açıklamada, "Çevreye atılan atıklar ve içinde biriken sular, çukur alanlar, inşaat alanları, havuz ve göllerde biriken sular sinek oluşumlarını artırıyor. Larva oluşumlarını engellemek veya azaltmak için çevre temizliğine önem vermeli, su birikintilerine yol açacak kirliliklerin temizlenmesi ve çöp konteynerlerindeki temizliğe dikkat edilmesi gerektiği belirtildi. Bilgilendirici açıklamada ayrıca larva oluşumunu artıran diğer maddeler arasında; bina bodrum katlarında bulunan zemin suları, inşaat çevreleri ve asansör boşlukları, bahçelerde ağzı açık bidon, varil, büyük su tankları, lastik, saksı altlığı gibi ortamlardaki suların sivrisinek oluşumuna neden olduğu vurgulandı. Vatandaşlarımızın çevrelerini kontrol etmeleri ve oluşan bu tarz ortamların ortadan kaldırılması konusunda uyarının yapıldığı açıklamada ayrıca hazırlanan bilgi içerikli broşürler ile vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi amaçlıyoruz" denildi.