EKONOMİ - 20 Ekim 2021 Çarşamba 12:36

Dev projelerin çatı ve izalasyonu Gazaintep’ten

A
A
A
Dev projelerin çatı ve izalasyonu Gazaintep’ten

Türkiye’nin son 10 yılında yapılan ve yapımı süren İstanbul, Rize Havalimanı, Antalya, Sivas ve Gaziantep stadı, Göbeklitepe gibi dev projelerde kullanılan çatı kaplama ve izlasyon malzemeleri Gazaintep’te imal ediliyor.

Türkiye’nin son 10 yılında yapılan ve yapımı süren İstanbul, Rize Havalimanı, Antalya, Sivas ve Gaziantep stadı, Göbeklitepe gibi dev projelerde kullanılan çatı kaplama ve izlasyon malzemeleri Gazaintep’te imal ediliyor.


Gaziantep’te 20 yıl önce kurulan Eska Metal ve İzolasyon Sanayi şirketi, son 10 yılda Türkiye’ye damga vuran en büyük ve modern endüstriyel tesislerin çatı ve dış cephe kaplamalarını ve malzemelerin üretimini yapıyor. Gaziantep’teki fabrikalarda üretilen malzemeler Gaziantep Kalyon, Sivas 4 Eylül Stadı, Eskişehir Yeni Atatürk Stadyumu, Antalya Stadyumu, Manisa Manisa Organize Sanayi Kapalı Spor Salonu yanısıra Sivas, Çorlu, İstanbul Yeni havalimanı, Gaziantep Havalimanı, yapımı süren Rize havalimanı, Şanlıurfa Göbeklitepe ile Şanlıurfa Mozaik müzesi gibi ülkenin en büyük projelerinde kullanılıyor.


Şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve İnşaat Mühendisi Ali Alpdoğan, sektörün öncü ve yenilikçi bir firma olduklarını, Türkiye genelindeki spor salonları, stadlar, havalanları alışveriş merkezleri gibi endüstriyel yapıların çatı ve cephe kaplama işlerini yaptıklarını kaydetti.



Ham madde sıkıntısı


Alpdoğan, Gaziantep merkezli müteahhit firmalarının iş yaptığı Katar, İran, Arabistan ağırlıklı olmak üzere bir çok Ortadoğu ülkeleri ile Macaristan gibi balkan ülkelerinde de montaj yaptıklarını kaydetti.Dünyada hammadde sıkıntısı olduğunu belirten Alpdoğan, ’’Pandemi nedeniyle üretim azalmasından ve hammadde sıkıntısı var diye daha fazla stok yapılmak istenmesinden dolayı hammadde sıkıntısı yaşanıyor. Stoğun güçlü tutulmasından dolayı talep artıyor, talep artınca fiyat artıyor. Artan fiyatlarla talep daha da artıyor. İkisi birbirini tetikliyor. Pandemi geçtikten, üretimin artmasının ardından talep de, fiyatlar da düşecektir’’ diye konuştu.



Yalova’ya fabrika kuruluyor


Şuanda Gaziantep’te imalat yaptıklarını, Yalova’da çalışmaları süren yatırım ile imalat kapasitesini arttıracaklarını ifade etti. Gazaintep’te hem imalat hem montaj yapımın olduğunu belirten Alpdoğan, Yalova’daki 10 bin metrekarelik kapalı alanda gerçekleştirilecek imalat ile bile birlikte mağaza ve satış kısmı olacağını



Kıbrıs’ta bayilerini ağırladı


Ali Alpdoğan, geçtiğimiz ay içerisinde şirketin bayilerini Kıbrıs’ta ağırladı. Bayileri ielr hem ekonomik hem de genel konularda bir toplantı yapan Ali Alpdoğan, ticari ilişkiler kadar sosyal ilişkilere de önem verdiklerini de kaydetti. Eska Yönetim Kurulu Başkanı Ali Alpdoğan, aynı zamanda İstanbul Gaziantepliler Derneği Yönetim Kurulu üyesi olduğunu ve her yılda yemek festivallerine katıldıkları belirterek, Gaziantep ile İstanbul arasında köprü olduklarını da söyledi.


Aslen Kahramanmaraş Pazarcılıklı olan ve 55 yıl önce Gaziantep’e geldiğini belirten Yusuf Alpdoğan ise uzun yıllar ’’Avrat pazarında’’ konfeksiyonculuk yaparak, çocuklarını okuttuğunu kaydetti. Baba Alpdoğan, şimde ülkenin dev projelerine damga vuran çocukları ile guru duyduğunu da ifade etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.