EKONOMİ - 24 Haziran 2021 Perşembe 11:36

Düğün sezonu açıldı, kuyumcularda yoğunluk arttı

A
A
A
Düğün sezonu açıldı, kuyumcularda yoğunluk arttı

Korona virüs salgınında yeni normalleşme dönemine girilmesinin ardından nikah ve düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla pek çok kentte olduğu gibi Gaziantep’te de kuyumcularda yoğunluk yaşanırken, kuyumcular vatandaşları sahte altına karşı uyardı.

Korona virüs salgınında yeni normalleşme dönemine girilmesinin ardından nikah ve düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla pek çok kentte olduğu gibi Gaziantep’te de kuyumcularda yoğunluk yaşanırken, kuyumcular vatandaşları sahte altına karşı uyardı.


Korona virüs salgınında yeni normalleşme dönemine girilmesinin ardından nikah ve düğün kısıtlamaları da kaldırıldı. Nikah ve düğün kısıtlamalarının kaldırılmasıyla birlikte kuyumcularda yoğunluk arttı. Pandemi nedeniyle 2 yıldır düğün yapamayan ve erteleyen vatandaşlar kuyumculara koştu.


Yoğun olarak bilezik, set gibi altınların satıldığını belirten kuyumcu İbrahim Kocaardıç, 2 yıldır pandemi dolayısıyla kuyumcu esnafının işlerinde azalma olduğunu söyledi. Kocaardıç, pandemi döneminde yatırım olarak vatandaşların çeyrek, yarım ve tam altına yöneldiklerini, satışlarının da bu yönde olduğunu belirtti. Kuyumcu Kocaardıç, düğün sezonunun açılmasıyla birlikte beklentilerinin çok yüksek olduğunu söylerken, vatandaşları sahte ve imitasyon altına karşı uyardı.



“1 Temmuz’dan sonra işlerin daha iyi olacağını düşünüyoruz”


Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte beklentilerinin yüksek olduğunu belirten kuyumcu İbrahim Kocaardıç, “Bizim beklentimiz bu açılımdan sonra aslında çok yüksek. Çünkü 2 senedir maalesef düğünler ertelendi, nişanlar ertelendi. Kısıtlamalardan dolayı yapılan düğünler de çok az oldu. Beklentimiz yüksek ama henüz beklentimizi almış değiliz. İnşallah temmuz ayı itibariyle işlerimizin daha iyi olabileceğini düşünüyoruz. Bu dönem düğün sezonu, yani düğünleri ve nişanları olan daha önceden ertelenmiş olan düğünler şimdi yapılıyor. Bundan önceki dönemlerde yatırım amaçlı daha çok külçe altın, cumhuriyet, yarım, urup diye tabir ettiğimiz ziynet altınları daha çok sattık. Şu dönemde takı sezonunun açılmasını bekliyoruz ve beklentimiz yüksek” dedi.



“Profesyonelce yapılan sahte altını anlamak çok zordur”


Vatandaşların güvendiği, bildikleri kuyumculardan alışveriş yapmalarını ve sahte altına dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Kocaardıç, “Sahte altın maalesef her dönem oluyor. Altın pahalandığı zaman daha çok rağbet görüyor. Vatandaşımızın mümkün mertebe güvendiği, bildiği ve tanıdığı kuyumcudan alması lazım. Kuyumcuların bunu yapacağını düşünmüyoruz. Ama maalesef her toplumda olduğu gibi çürük elmalar da çıkabiliyor. Yani vatandaşlar altını güvendiği yerden alırsa bir problem yaşayacağını düşünmüyoruz. Vatandaş, çok profesyonelce yapılmış bir sahte altınsa anlaması çok güçtür. Çünkü bunu birçok kuyumcu bile anlayamıyor. Vatandaşın elinde mihenk taşı yok, altını kezzaba koyacak ya da tavlayacak bir durumu olmadığı için güvendiği yerden alacak, bildiği yerden alacak. Biz altının yumuşaklığına, sesine, terazideki gramına, hacmine bakıyoruz. Ona göre de altının sahte olup olmadığını ayırt edebiliyoruz. Sattığımız altınları kartımızın arkasına gramajını, fiyatını, milyemini, çapını neyse ürünümüzü yazıyoruz ve müşterimize bunu veriyoruz. Altın alırken de bunu aldıkları yerden istesinler” ifadelerini kullandı.



“Kuyumcuda altın olur, imitasyon olmaz”


Kuyumcularda altın olduğunu, imitasyon olmadığını ve imitasyon satan kuyumcudan alışveriş yapılmaması gerektiğini belirten İbrahim Kocaardıç, “Maalesef alım gücü azaldığı zaman insanlar bir düğün yapıyorsa dönem dönem bize altın kiralamak için geliyorlar. Bizde de kiralama gibi bir şey olmadığı için imitasyona yöneliyor. Bazıları da imitasyonu gerçekmiş gibi götürüp kuyumculara satmaya çalışıyor. Tabii ki kuyumcular bunun imitasyon olduğunu bildiği için almıyorlar. Kuyumcu esnafında imitasyon olmaz. Eğer bir kuyumcunun vitrininde imitasyon ürün varsa o kuyumcudan da alışveriş yapılmaması lazım. Kuyumcuda altın olur, imitasyon olmaz. Burası tuhafiyeci, tablacı ya da sahte satan bir yer değil. Vatandaş bunlara dışardan baktığı zaman altın olarak görüyor, onun imitasyon olduğunu bilmez. İmitasyon bulunduruyorsa mutlaka camına, vitrinine ’ürünlerimiz imitasyondur’ diye belirtmesi lazım. Zaten kanunen de bunu yapma zorunluluğu vardır" şeklinde konuştu.



"Vatandaş her zaman altına yatırım yapabilir"


Vatandaşların her dönem altına yatırım yapabileceğini aktaran kuyumcu Kocaardıç, "Vatandaş pahalıyken de ucuzken de devamlı altına yatırım yapmalı. Altını vatandaş aldığı zaman bir sene, iki sene kendisini kaldırıyor. O yüzden ben devamlı vatandaşımıza altına yatırım yapmasını tavsiye ederim. Ekşimez, çürümez, kokmaz, istediği zaman istediği anda para ediyor” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40 yaşında Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 40. yılını düzenlediği bir dizi etkinlikle hizmet binasında Birlik Başkanları, yönetim kurulu üyeleri, çok sayıda ihracatçı ve Birlik personellerinin katılımıyla kutladı. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin’in de konuk olduğu kutlama akşamında Ekonomide Güncel Gelişmeler konulu söyleşi düzenlendi. İhracatçılar tarafından yoğun ilgiyle takip edilen etkinlikte dünün bugünün ve yarınının ekonomik şartları masaya yatırıldı. Söyleşinin ardından düzenlenen törende, GAİB ailesi kırkıncı yıl pastasını keserek hatıra fotoğrafı çektirdi. Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği YK Başkanı ve Koordinatör Başkan Fikret Kileci, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği YK Başkanı Celal Kadooğlu, Halı İhracatçıları Birliği YK Başkanı Zeynal Abidin Kaplan, Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği YK Başkanı Mehmet Çıkmaz Birlik personellerini temsilen GAİB Genel Sekreteri Bülent Kayalı’ya hediye takdim ettiler. Günün anlam ve önemine binaen söz alan GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, “Bugün bizim için çok anlamlı bir gün. 40 yıldır aralıksız biçimde faaliyetlerine devam eden GAİB’in bugününü üyelerimizle yönetimimizle personelimizle kutlamak çok özel. Nice 40 yıllara GAİB” dedi. GAİB faaliyetlerine 20 Nisan 1984 tarihinde Güneydoğu Canlı Hayvan ve Hayvan Ürünleri İhracatçıları Birliğinin kurulması ile başlamıştır. 1986 yılında kurulan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ile Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 1989 yılında kurulan Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve 2009 yılında kurulan Halı İhracatçıları Birliğiyle Türkiye ihracatının yüzde 5’ten fazlasına imza atan GAİB 17 bini aşkın üyesiyle 190’dan fazla ülkeye ihracat yapan geniş bir aileye sahip. GAİB aynı zamanda ihracatını gerçekleştirdiği geniş ürün yelpazesiyle birçok alanda stratejik ürünün uluslararası trafiğinde önemli bir konuma sahip durumda. Makine halısı, dokunmamış kumaş, un, makarna, ayçiçek yağı gibi ürünlerde dünyada önemli bir aktördür. 2022 yılında 13 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine en fazla katkı yapan birlikler arasında yer alan GAİB, 2023 yılı başında meydana gelen yıkıcı depremlere rağmen 11 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştirerek olağanüstü zamanlarda dahi üretim ve ihracat kapasitesini korumayı başardı. Gerçekleştirdiği heyet programları, tasarım yarışmaları, projeler ve eğitim faaliyetleri ile üyelerine 1984’ten beri aralıksız hizmet sunan Gaziantep merkezli GAİB, merkeze bağlı olarak, Kahramanmaraş, Mardin, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Kilis, Cizre ve Gaziantep Serbest Bölgesi’nde de irtibat bürolarına sahiptir.
İzmir 17 ülkeden ithalatçılarla yeni işbirliklerine imza Türk Doğal Taş sektörü, 17 ülkeden ithalatçılarla yeni işbirliklerine imza atarak, 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Ege Maden İhracatçıları Birliği, Batı Akdeniz İhracatçı Birlikleri Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda 17-18 Nisan 2024 tarihlerinde Marble İzmir Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı ile eş zamanlı olarak organize ettiği Doğal Taş Alım Heyeti’nde 500’e yakın ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, "Maden sektörü olarak 2023 yılında 5,7 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızın üçte birine denk gelen 1,9 milyar dolarlık bölümü doğal taş ihracatı olarak gerçekleşti. Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ise üyelerimizle 1,06 milyar dolar maden ihracatı yaptık. Birliğimiz ihracatının yarıdan fazlasını doğal taş oluşturdu. EMİB olarak amacımız 2024 yılında ihracatımızı 1 milyar 250 milyon dolara taşımak" dedi. Başkan Alimoğlu, "Marble Alım Heyeti Organizasyonumuza katılan 17 ülkeye Azerbaycan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Fas, Fransa, Güney Kore, İspanya, İtalya, Katar, Kuveyt, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Umman, Ürdün, Suudi Arabistan’a 2023 yılında yaklaşık 400 milyon dolar doğal taş ihracatı gerçekleştirdik. İki gün boyunca 17 ülkeden gelen 40 yabancı firma 44 ihracatçı firmamız ile 500’e yakın ikili iş görüşmesi yaptı. Bu 17 ülkeye ihracatımızı 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Başarılı bir fuar geçiriyoruz. Yıl sonunda doğal taş ihracat rakamlarımıza da yansıyacaktır" diye konuştu.
Afyon Afyonkarahisar’da sığınmacıların kaçak iş yerleri kapatıldı Afyonkarahisar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri kent genelinde yaptıkları denetimde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde faaliyet gösteren sığınmacılara ait işyerlerini kapattı. Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın bizzat katıldığı denetimlerde kaçak olarak işletildiği tespit edilen dükkânlar mühürlendi. Zabıta Müdürlüğü ekiplerince 5 farklı noktada tespit edilen iş yerlerinin faaliyetleri durduruldu. Erenler Mahallesi’nde spor salonu, Cumhuriyet Mahallesi’nde tatlıcı, Dumlupınar, Sahipata ve Marulcu Mahallelerinde bakkal olarak iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde faaliyet gösteren sığınmacıların işyerleri Başkan Köksal’ın talimatlarıyla kapatıldı. “Afyon’dan ayrılmaları için ne gerekiyorsa yapacağım” Başkan Köksal, denetimlerinden ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ise şunları söyledi: “Bugün Zabıta ekiplerimizle birlikte şehrimizde iş yeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde faaliyet gösteren sığınmacılara ait iş yerlerinin faaliyetlerine son verdik. Erenler Mahallesi’nde Spor Salonu, Cumhuriyet Mahallesi’nde tatlıcı, Dumlupınar, Sahipata ve Marulcu Mahallelerinde bakkal dükkanı olan iş yerlerini mühürledik. Söz verdiğim gibi Afyonkarahisar’da Suriyeli mülteciler olmak üzere tüm mültecilerin iş yeri açmalarına engel olacağım, şehrimizden ayrılmaları için ne gerekiyorsa yapacağım. Amasız, fakatsız, lakinsiz göndereceğiz Afyonkarahisar’dan.”
Balıkesir ’Berzeg Sendromu’ mahalleyi boşalttı Balıkesir’de 309 gün önce evinden ayrılarak ormana yürüyüşe giden ve bir daha kendisinden haber alınamayan Ekonomist Korhan Bergez olayı tedirginliğe yol açtı. Hayatından endişe edilen Berzeg’in başına ne geldiği muammasını korurken, olayın meydana geldiği Gönen’in Armutlu kırsal mahallesi adeta hayalet şehre döndü. Balıkesir’in Gönen ilçesine bağlı Armutlu kırsal mahallesinde yürüyüş yapmak için köpeği Tina ile birlikte evinden ayrılan Ekonomist Korhan Berzeg’den bir daha haber alınamadı. Korhan Berzeg’in kaybolmasının üzerinden tam 309 geçti ancak hala hiçbir haber yok. Onlarca kuyu tarandı, Gönen Çayı’nda aramalar yapıldı, 250 kilometrelik çevrede sayısız kez aramalar gerçekleştirildi ancak bir sonuç alınamadı. Korhan Berzeg, 17 Haziran 2023’te Gönen ilçesinin Armutlu Mahallesi’ndeki yazlık evinden köpeği Tina ile beraber yürüyüş yapmak için ayrılmıştı. Korhan Berzeg ve köpeği Tina çıktıkları yürüyüşten geri dönmeyince, eşi Angela Berzeg kayıp ihbarında bulunmuş ve Bölgede, AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Ankara Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK) ile gönüllü arama ve kurtarma ekiplerinin yanı sıra iz takip ve kadavra köpekleriyle arama çalışmalarına başlanmıştı. Korhan Berzeg, Dron ve İHA’larla 250 kilometrekarelik alanda, 5 kez havadan ve karadan aranmış ancak bulunamadı. Korhan Berzeg’in bulmak için başlatılan arama çalışmaları 179 gün önce sonlandırılmıştı. Korhan Berzeg’in kaybolmasının üzerinden ise tam 309 gün geçmesine rağmen kaybolma gizemi hala çözülebilmiş değil. Armutlu Kırsal Mahallesi’nde yaşayanlar da bu durum nedeniyle tedirgin. Güvenlik endişesi yaşayan bazı mahalle sakinleri evlerinden çıkmaya dahi çekinirken deyim yerindeyse mahalle terkedilmiş gibi görünüyor. Bu belirsizlik ve endişe atmosferi, insanların günlük hayatını önemli ölçüde etkilemiş durumda. Mahalle Muhtarı Hamit Erman konu ile ilgili, “Aramalar bitti, gelen giden yok. Biz de öyle bekliyoruz. Köylerde nüfus kalmadı, köyler boşaldı” dedi.