GENEL - 15 Ocak 2020 Çarşamba 16:37

GSO’da Akkuyu Nükleer Güç Santrali tedarikçi toplantısı

A
A
A
GSO’da Akkuyu Nükleer Güç Santrali tedarikçi toplantısı

Gaziantep Sanayi Odası’nda (GSO), Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşasında ihtiyaç duyulan malzemelerin Gaziantep’ten tedarik edilmesine yönelik ilgili firmaların katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Gaziantep Sanayi Odası’nda (GSO), Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) inşasında ihtiyaç duyulan malzemelerin Gaziantep’ten tedarik edilmesine yönelik ilgili firmaların katılımıyla bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.


GSO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda, Akkuyu Nükleer Enerji santralinin inşasında ihtiyaç duyulan malzemelerin neler olduğu, malzeme alımında izlenecek yol ve gerekli şartlar, ödeme planları gibi konularda yetkililer tarafından sunum eşliğinde bilgi verildi.


Toplantının açılış konuşmasını yapan GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, günümüzde firmaların ileri teknoloji ve katma değeri yüksek üretim yapmalarının son derece önemli olduğunu belirterek, “Bu sebeple Gaziantep sanayisinin rekabet gücünü artıracak çalışmalar yapmaya ve projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu noktadan hareketle sanayide teknolojik dönüşümü sağlayabilmek için odamız bünyesinde, Kobi Geliştirme ve Sanayi Dönüşüm Birimi’ni kurduk. Bu birimimiz faaliyetlerine de başladı” dedi. Kobi Geliştirme ve Sanayi Dönüşüm Dairesi’nin kurulmasının amacının firmaların mevcut üretimlerine mühendislik, Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları ile daha katma değerli ve teknolojisi yüksek üretimler yapmalarına destek olmak olduğunu kaydetti. Ünverdi, oda olarak sanayicilerin farklı alanlardaki iş yapma potansiyelini geliştirmek amacıyla yoğun bir şekilde toplantılar düzenlediklerini belirterek, “Bu manada Akkuyu Nükleer Enerji Santralinin proje tedarik listesinde Gaziantepli firmalarımızın yer alması için, tedarik edilecek malzemeler ve alım yöntemlerinin anlatıldığı bu toplantıyı düzenledik. Önümüzdeki dönemde bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. İnşallah yapacağımız buna benzer çalışmalar ve faaliyetler sonucunda güzel dönüşler alacağımıza inanıyoruz. Sonuçta amacımız; sanayi, üretim ve ihracat kenti Gaziantepimizi daha ileriye taşıyarak ülkemize katma değer sağlamayacak üretimler yapmak. İnşallah ileri teknoloji üretimle ve yüksek katma değerle bunu da başaracağız” diye konuştu. Katılımcılara sunum eşliğinde bilgiler veren Tümaş Akkuyu Nükleer Enerji Projesi Tedarik İlişkileri Uzmanı Hakan Yardımcı da, "Amacımız Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom bünyesinde ülkemizde kurulan Akkuyu AŞ. yetki ve kontrolünde yapımı devam eden ve Tümaş olarak piyasa araştırması ve tedarikçi zinciri oluşturma işini üstelendiğimiz Mersin Akkuyu Nükleer’de siz değerli üyelerimiz ile iş birliği sağlamaktır” dedi. Tümaş’ın 1967 yılında Devlet Planlama Teşkilatı öncülüğünde kurulduğunu dile getiren Yardımcı, “Bugün 50’nci yılımızda yüzde 49 devlet, yüzde 51 özel sermaye ve yaklaşık 900 çalışanı ile 1250 farklı projeyi tamamlamış bulunmaktadır. Ana merkezimiz Ankara olmak üzere yürüttüğümüz müşavirlik hizmetlerimiz ile Türkiye’nin 81 ilinde varız. Bu kapsamda ülkemizde yapımı devam eden nükleer santral ile ilgili önemli bir görevi daha üstelenmiş bulunmaktayız. Akkuyu Nükleer A.Ş. ile imzalamış olduğumuz sözleşme doğrultusunda tarafımıza gönderilen iş kalemleri listelerine bağlı kalarak piyasa araştırması yürütmekteyiz. Gaziantep sanayisinin Türkiye ekonomisinde yeri ve gücünün biz de farkındayız. Bu amaçla burada bugün sizlerleyiz. İnşallah toplantı sonunda güzel dönüşler elde ederiz” şeklinde konuştu.


Toplantı katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.