GENEL - 15 Mart 2019 Cuma 18:51

GTB’de istihdam seferberliği bilgilendirme toplantısı

A
A
A
GTB’de istihdam seferberliği bilgilendirme toplantısı

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) üyelerine yönelik "Burası Türkiye, Burada İş Var" sloganıyla başlatılan "İstihdam Seferberliği 2019" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) üyelerine yönelik "Burası Türkiye, Burada İş Var" sloganıyla başlatılan "İstihdam Seferberliği 2019" hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi.


GTB meclis salonunda gerçekleştirilen toplantıya, GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, GTB Meclis Üyeleri ve üye işletmelerin temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan GTB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akıncı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla TOBB öncülüğünde başlatılan yeni "İstihdam Seferberliğini" Gaziantep iş dünyası olarak desteklediklerini belirterek, yeni teşvik paketinin Türkiye’nin gücüne ve geleceğine katkı sunacağına inandıklarını söyledi. İşverenler için kaçırılmayacak tarihi fırsatları içeren yeni istihdam seferberliğinin geçtiğimiz ay başladığını anımsatan Akıncı, “Bu konuda üyelerimize yönelik bilgilendirme toplantıları ile firma ziyaretleri gerçekleştirmekteyiz. Amacımız üyelerimizin yeni teşvik paketi hakkında en iyi şekilde bilgilenmelerini sağlamak ve bu tarihi fırsattan faydalanmalarına yardımcı olmak” dedi. Her bir yeni istihdamın, üretimin artması ve ülke ekonomisinin beşeri sermayeyle kalkınması anlamına geldiğine işaret eden Akıncı, “Her alanda daha güçlü bir Türkiye’yi yeni istihdamlarla hep birlikte inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun ise toplantıda yaptığı sunumda, İstihdam Seferberliğinin sağladığı avantajlar ve yararlanma şartları hakkında bilgiler verdi. Çeşitli destekleri kapsayan istihdam seferberliğinin yeni istihdama ücret desteği sağladığını belirten Uzun, 2018 yılında SGK’ya en az bildirilen aydaki sigortalı sayısına ilave olarak 1 Şubat-30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan her bir sigortalı için sigorta primi ve vergi teşviki ile aylık 2 bin 20 TL ücret desteği verildiğini kaydetti. Teşvikten sigortalı ve işverenlerin yararlanma şartları hakkında da açıklamalarda bulunan Uzun, yeni istihdamın 01.02.2019 ile 30.04.2019 tarihleri arasında işe alınmış Türkiye İş Kurumuna kayıtlı ve işe giriş tarihinden önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510/4-1-(a) ve (c) bentleri kapsamında bildirilmemiş olması gerektiğini söyledi.


Uzun, konuşmasında teşvikten yararlanmak isteyen işverenin özel sektör işvereni olması gerektiğini ifade ederek yararlanma şartları hakkında açıklamalarda bulundu.


Toplantıda, GTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Ali Alagöz, Cesim Arslan, Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Özmen, Mustafa Kara, Fatih Çakır, Meclis Üyeleri Ali Yılmaz, Mevlüt Polat, Orhan Çetin ve Enver Bal da hazır bulundular.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.