EKONOMİ - 11 Eylül 2019 Çarşamba 14:19

Halıcılar İngiltere yolcusu

A
A
A
Halıcılar İngiltere yolcusu

İngiltere’nin Harrogate kentinde 15-17 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan “The Flooring Show 2019” fuarına Güneydoğulu halıcılar da katılıyor.

İngiltere’nin Harrogate kentinde 15-17 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan “The Flooring Show 2019” fuarına Güneydoğulu halıcılar da katılıyor. TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan İngiltere’nin halı sektörü için önemli bir Pazar olduğunu ifade ederek “İngiltere’ye 2018 yılında 45 milyon 284 bin dolarlık ihracatla en fazla yapılan 6. Ülkedir. Ocak-Ağustos döneminde ise 37 milyon 753 bin dolarlık ihracatla İngiltere’de ki pazar payımızı arttırmaya çalışıyoruz” dedi.


Dünya halı sektörünün en önemli fuarları arasında yer alan ve 15-17 Eylül 2019 tarihleri arasında İngiltere’nin Harrogate kentinde düzenlenecek olan “The Flooring Show 2019” fuarına Güneydoğulu halıcılar da katılıyor. TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Başkan’ın kafile başkanlığı yapacağı heyet fuarla ilgili hazırlıklarını tamamladı.


2018 yılında en fazla ihracat yapılan altıncı ülke konumundaki İngiltere’nin halı sektörü için büyük önem taşıdığını ifade eden TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, “Dünyanın en büyük halı üretici olan ülkemizin sürdürülebilir üretim ve ihracatı için yoğun bir tanıtım programı takip ediyoruz. GAHİB üyesi firmalarımızın temsilcilerinden oluşan bir heyetle İngiltere’nin Harrogate kentinde düzenlenecek olan “The Flooring Show 2019” fuarına katılacağız. Fuar’da GAHİB adına sir stand açılacak olup burada tanıtım faaliyetlerimizi gerçekleştirirken dünyanın birçok ülkesinden gelecek olan alım heyetleriyle de görüşmeler yapacağız. İngiltere bizim için önemli bir Pazar. Türkiye’nin ve Gaziantep’in en fazla halı ihracatı gerçekleştirdiği altıncı ülke konumunda. Hedefimiz mevcut pazarımızı koruyarak buradaki Pazar payımızı arttırmaktır. İngiltere’ye 2018 yılında 45 milyon 284 bin dolarlık, Ocak-Ağustos döneminde ise 37 milyon 753 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Türkiye’de halı endüstrisi, yaklaşık 2,5 milyar dolarlık ihracat hacmine sahiptir ve bu rakamın% 66,5’i Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği tarafından 570242 GTİP kodlu parça makine halısı olarak ihraç edilmektedir. Ayrıca, Gaziantep, önemli yatırımlara ve artan kapasiteye sahip makine halılarının üretimi ve ticaretinde dünya çapında merkezlerden biri haline gelmiştir. Bölgemizde aktif olarak makine halısı üreten yaklaşık 170 firma ile sektörün dinamik yapısı içinde Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği’nin 700’den fazla ihracatçı üyesi bulunmaktadır. Gaziantep’teki makine halısı sektörü, katma değeri yüksek, benzersiz ve kaliteli ürünler üretmek için yoğunlaşmıştır ve bu ürünleri dünya çapında rekabetçi fiyatlarla satmayı hedeflemekteyiz. Önümüzdeki süreçte hedef ülkelere yönelik tanıtım çalışmalarımız devam edecektir” dedi.



“Halı ihracatında iyi durumdayız”


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan, Ocak- Ağustos 2019 dönemi halı ihracat verilerini değerlendirerek Ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 10.3’lük artışla 174 milyon 767 dolar, Ocak-Ağustos dönemi için ise yüzde 9.2’lik artışla 1 milyar 573 milyon 430 bin dolarlık ihracat kayıt altına alındığını ifade etti. Başkan Kaplan açıklamasını, “Bütün ihracatçılarımızı yürekten kutluyorum. Halıcılarımız taşın altına sadece ellerini değil, adeta bedenlerini koymuştur. Üretimden ihracata kadar bütün safhalarda özverili çalışmalarını sürdüren halıcılarımız Ağustos ayında da gerçekleştirdikleri ihracatla ülke ekonomisine önemli katkı sağlamıştır” şeklinde sürdürdü.



178 ülkeye 1 milyar 573 milyon 430 bin dolarlık halı ihracatı


Halının ihraç ürünleri arasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Başkan Kaplan açıklamasında, “Ocak-Ağustos 2019 döneminde Türkiye genelinde bütün birliklerimiz 178 ülkeye 1 milyar 573 milyon 430 bin dolarlık halı ihracatı gerçekleştirmiştir. ABD, Mısır, Suudi Arabistan, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracattaki artış istikrarlı bir şekilde devam etmektedir. Birçok sektörde olduğu gibi Irak pazarında ise önemli düşüşler yaşanmaktadır. Halıcılarımızın sipariş sorunu bulunmamakta ancak artan maliyetler ve enerjiye sürekli yapılan zamlar üreticilerimizi zor durumda bırakmaktadır. Türkiye genelinde 2019 yıl sonu hedefimiz olan 2,5 milyar dolarlık ihracat hedefimizi aşacağımıza inanıyorum. Sektörümüzle ilgili ihracatın yüzde 66,4’unu Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birliği tarafından yapılmıştır. İller bazında bakıldığında, 1 milyar 573 milyon 430 bin dolarlık ihracatın 1 milyar 061 milyon 645 bin dolarını Gaziantep yapmış. İstanbul 361 milyon dolar, Uşak 55 milyon dolar, Bursa 26.6 milyon dolar, Denizli 9.8 milyon dolarlık halı ihracatına imza atmıştır. İlk beş ilimizin ihracatı 1 milyar 514 milyon 279 bin dolar tutarken diğer illerin halı ihracat tutarı 59 milyon 151 bin dolar olmuştur” dedi.



Dünya’daki 178 ülkeye halı serildi


Türkiye genelinden 178 ülkeye Ocak-Ağustos döneminde halı ihracatı gerçekleştirildiğine dikkat çeken Başkan Salahattin Kaplan, “Türkiye’den yılın sekiz aylık diliminde 178 ülkeye halı ihracatı gerçekleştirdik. Ülke basında ihracatta ilk sırada 390 milyon 664 bin dolarla ABD birinci sırada gelirken 255 milyon 500 bin dolar halı ihracatıyla Suudi Arabistan, 76 milyon 373 bin dolarla Almanya, 72 milyon 303 bin dolarla İngiltere ve 64 milyon 394 bin dolarla Libya’ya gerçekleştirilen ihracat geliyor.



“ABD, Suudi Arabistan ve Libya pazarında artış memnuniyet verici”


ABD ve Sudi Arabistan pazarlarında halı ihracatında önemli artışlar yaşandığına da dikkat çeken Başkan Salahattin Kaplan, "Bu dönemde ABD’deki ihracat artışımız yüzde 10, 6, Suudi Arabistan’da yüzde 40,3 olurken Libya pazarlarında ki artış oranımız ise yüzde 105,2 olarak gerçekleştirilmiştir. Irak pazarı her ne kadar en fazla halı ihracatı yapılan üçüncü ülke olsa da bu ülkeye olan ihracatımız bir önceki yıla oranla yüzde 31,6 düşüş yaşanmasına neden olmuştur. Elbette yapılan çalışmalar ve ihracatçılarımızın öz verili çabaları ihracatımızın artmasında önemli rol oynamaktadır. Emeği geçen bütün ihracatçılarımızı kutluyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Öğrencilere Vezirköprü ormanlarında eğitim SAMSUN (İHA) – Samsun’un Vezirköprü ilçesinde öğrenciler, arazi tatbikatı uygulamaları dersini ormanda aldı. Vezirköprü Meslek Yüksek Okulu Ormancılık ve Orman Ürünleri Programı öğrencileri, arazi tatbikatı uygulamaları dersi kapsamında Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğünü ziyaret etti. Vezirköprü Orman İşletme Müdürlüğü İşletme Şefi Oğuzhan Cindoruk tarafından orman yangınları hakkında bilgi alan öğrencilere yangınlarında kullanılan ekipmanlar tanıtıldı. Orman sahalarında incelemede bulunan öğrenciler, Şahinkaya İşletme Şefi Ahmet Çelik tarafından orman zararlarına karşı kullanılan biyolojik ve biyoteknik mücadeleler hakkında bilgilendirildi. Dümrek İşletme Şefi M. Musab Parlak tarafından tohum bahçesi, yangın emniyet ve yangınlarda kullanılan havuzlar hakkında bilgi alan öğrenciler daha sonra Dümrek Yangın Gözetleme Kulesine giderek İşletme Şefi Ekin Akçay’dan da gözetleme kulesinde 7/24 yapılan gözetlemeler ve yangınlarda ilk müdahalenin önemi dersini aldılar. Vezirköprü merkez deposunda depo şefi Mine Çoruh tarafından depo işleri hakkında depolarda tutulan defterler, gelen orman emvallerini işleyişi hakkında bilgiler verdi. Arazi uygulamasına Ormancılık ve Orman Ürünleri Öğretim Görevlisi Dr. Cemile Çakır, Vezirköprü Orman İşletme Müdür Yardımcısı Ali Sürmen, Vezirköprü Orman İşletme Şefleri ve öğrenciler katıldı.
İstanbul Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 1 - MKE Ankaragücü: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında MKE Ankaragücü ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı siyah-beyazlıların 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 10. dakikada Muçi’nin pasında Milot Rashica’nın ceza sahasına girdikten sonra sol çaprazdan yaptığı vuruşta top uzak kale direğinin dibinden auta gitti. 13. dakikada Rashica’nın sol taraftan ortasında Ankaragücü savunmasında Kazımcan’ın ters kafa vuruşunda meşin yuvarlak kale direğine çarparak kornere gitti. 18. dakikada Rashica’nın pasında topla buluşan Gedson, bekletmeden pasını Muçi’ye verdi. Bu oyuncunun ceza yayı içerisinden vuruşunda top kaleci Bahadır’ın solundan filelerle buluştu. 1-0 22. dakikada Gedson’un ceza yayı gerisinden sert vuruşunda kaleci Bahadır sol köşeye gelen topu kornere çeldi. 39. dakikada Morutan’ın sağ taraftan ceza sahasına girdikten sonra yaptığı ortada kaleye yönelen top önce üst direğe çarptı ardından kaleci Ersin meşin yuvarlağı uzaklaştırdı. Pozisyonu devamında kale önünde Efkan’ın kafa vuruşunu Svensson uzaklaştırdı. Hakemler: Bahattin Şimşek, Esat Sancaktar, Yusuf Bozdoğan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Emrecan Terzi (Tayyip Talha Sanuç dk. 44), Gedson, Al Musrati, Ghezzall, Muçi, Rashica, Muleka Yedekler: Utku Yuvakuran, Cenk Tosun, Vincent Aboubakar, Daniel Amartey, Emrecan Uzunhan, Alex Chamberlain, Demir Ege Tıknaz, Fahri Kerem Ay, Mustafa Erhan Hekimoğlu Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe MKE Ankaragücü: Bahadır Han Güngördü, Kitsiou, Radakovic, Mujakic, Kazımcan Karataş, Kaan Güneren, Tolga Ciğerci, Morutan, Efkan Bekiroğlu, Bassogog, Sowe Yedekler: Ertaç Özbir, Atakan Çankaya, Chatzigiovanis, Pedrinho, Saponara, Flips, Arda Ünyay, Cephas, Macheda, Mert Çetin Teknik Sorumlu: Halil Cihan Ünal Gol: Ernest Muçi (dk. 18) (Beşiktaş) Sarı kart: Jonas Svensson (Beşiktaş)