SAĞLIK - 03 Mart 2021 Çarşamba 15:26

HKÜ’den ’Ses Analizi ile Covid-19 Tanılama’ projesine önemli katkı

A
A
A
HKÜ’den ’Ses Analizi ile Covid-19 Tanılama’ projesine önemli katkı

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysi İşler, Bilgisayar destekli ses analizi ile COVID-19 tanısının yapılması hedeflenen ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen araştırma projesinde “danışman” olarak yer aldı.


HKÜ’de zengin içerikli programlar ve yarışmalar düzenleyerek, yazılımcıların ve girişimcilerin önünü açan ve sektör deneyimlerini paylaşan Prof. Dr. Veysi İşler bu kez, tele-sağlık teknolojileri alanında yakın zamanda sonuçları ile adından sıkça söz ettirmesi beklenen bir araştırma projesinde danışman olarak yer alarak, “TELEHEKİM” isimli mobil uygulamasının geliştirilmesine önemli bir rol üstlendi.


Farklı üniversitelerden araştırmacıların yer aldığı projenin yürütücülüğü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yahya Ayhan Acar tarafından yapıldı.


Proje sonucunda, insan ile doğrudan etkileşime geçilmeksizin bilgisayar destekli ses analizi ile COVID-19 tanısı konulabileceği gösterildi. Ayrıca, tamamen yerli kaynaklar ile üretilen “TELEHEKİM” isimli mobil uygulama üzerinden çevrimiçi diyetisyen ve psikolojik danışma hizmetlerinin verilebildiği ve çevrimiçi görüşmelerin de en az yüz yüze görüşmeler kadar etkin olabileceği de ortaya kondu.


Proje ekibini ve Prof. Dr. Veysi İşler’i, sosyal medya hesapları aracılığıyla tebrik eden HKÜ Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, proje ekibine ileriki çalışmalarında başarılar diledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Hafriyat kamyonunun altına saklanırken yakayı ele verdi Aydın’ın Efeler ilçesinde polis ekiplerinin ’dur’ ikazına uymayarak kaçan şüpheli bir şahıs hafriyat kamyonunun altına saklanmak isterken kıskıvrak yakalandı. Şüpheli şahıs, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Aydın İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından uyuşturucu madde kullanımı ve ticaretinin önlenmesine yönelik çalışmalar aralıksız sürüyor. Edinilen bilgiye göre, içerisinde 2 şüphelinin bulunduğu 09 YC 002 plakalı aracı takibe alan ekipler Gölhisar Mahallesi mevkiinde araca ’dur’ ikazında bulundu. Ekiplerin ’dur’ ikazına uymayan şüpheliler ekip otosuna çarparak kaçmaya başladı. Şüpheli şahıslar Çeştepe Otoban Şantiye mevkiinde aracı bırakarak yaya olarak kaçmayı sürürken, şüphelilerden biri hafriyat kamyonunun kasa altında saklanırken yakalandı. M.C.G. (29) isimli şüphelinin üzerinde ve araçta yapılan aramalarda; 52 gram metamfetamin maddesi, 1 adet tabanca, 26 adet tabanca mermisi ve uyuşturucu satışından elde edildiği değerlendirilen 20 bin 110 TL nakit para ele geçirildi. Şüphelinin yapılan sorgulamasında; Aydın 1. Sulh Ceza Hakimliğince birden fazla kişi tarafından gece vakti silahla yağma ve kasten yaralama suçlarından arandığı tespit edildi. Gözaltına alınan şüpheli şahıs M.C.G. emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.