EKONOMİ - 11 Ocak 2021 Pazartesi 18:02

Milletvekili Nejat Koçer’den GSO’ya ziyaret

A
A
A
Milletvekili Nejat Koçer’den GSO’ya ziyaret

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’yi ziyaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, 2020 yılını değerlendirerek önümüzdeki süreçte sanayi, ihracat ve istihdama yönelik öngörülerini anlattı.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi’yi ziyaret eden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, 2020 yılını değerlendirerek önümüzdeki süreçte sanayi, ihracat ve istihdama yönelik öngörülerini anlattı.


TBMM’de verilen ara dolayısı ile ziyaretlerde bulunduğunu kaydeden AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, bu kapsamda GSO’yu ziyaret ettiklerini belirterek, “Belli periyotlarda Gaziantep Sanayi Odası’na yaptığım ziyaretlerde hem sanayimizin gelmiş olduğu nokta, varsa sorunlar konusunda Sayın Adnan Ünverdi Başkanımız ile istişarelerde bulunuyoruz. Bugün de Gaziantep sanayisinin kazanımları, sorunları hakkında istişare etme imkanımız oldu” dedi.


"İhracat ve istihdam sürüyor"


Pandeminin etkisiyle 2020 yılında tüm dünyada sıkıntılı bir süreç yaşandığını ancak, Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamını koruduğunu belirten Nejat Koçer, "Covid-19 ile birlikte üretimden ihracata, istihdamdan tüm ticari faaliyetlere kadar aksamalar oldu. Gaziantep’in 2020 yılı rakamlarına baktığımızda ise hamdolsun Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 10 şehri içerisinde en iyi şartlarda yılı kapattığını görüyoruz. İstihdamını koruduğunu ve ihracatını geliştirdiğini görüyoruz. Tabi yıl içerisinde bu istihdamın korunması ve ihracatın geliştirilmesi anlamında Bakanlıklarımız nezdinde sürekli olarak Gaziantep ile irtibat halinde buradaki sorunları aktararak, çözüm önerilerimizi ilettik ve zaman içerisinde alınan tedbirler ve verilen desteklerle de sanayimiz belirli bir noktaya geldi. Özellikle sanayi ürünü ihracatımızda 2020 yılını artıda kapatmış olmamız çok önemli ve bunu büyük bir başarı olarak görüyorum. Yatırım iklimi devam ediyor. Ekonomide iyileşme süreci pandemiye rağmen devam ediyor. Gaziantep hız kesmeden ihracatını sürdürüyor" ifadelerini kullandı.


"İmalat gücünü arttırmak için gayret gösteriyor"


Gaziantep’in oluşturduğu imalat gücünü daha da arttırmak için ellerinden geleyi çabayı gösterdiklerini kaydeden Koçer, "Genel olarak bakıldığında organize sanayi bölgemizde üretimin, istihdamın devam ediyor olması ve en başta da belirttiğim gibi yatırım ikliminin devam ediyor olması çok anlamlı. Halihazırda pandemiye rağmen yapımı devam eden yeni yatırımların olduğunu görüyoruz ve bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu yatırımların devamı noktasında da Gaziantep’in önünü açacak, rekabet gücünü artıracak her türlü çalışmanın içerisindeyiz. Milletvekilliğim süreci içerisinde de özellikle Gaziantep sanayisinin rekabet gücünün yükselmesi, istihdamın artırılması ve ihracatın geliştirilmesi noktasında da attığımız çok önemli adımlar oldu. Bunu sanayi odamız ile birlikte yaptık. Bundan sonra da çalışmaya da devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.


"GSO MEM OSB için altyapı oluşturuyor"


Gaziantep Sanayi Odası’nın yapmış olduğu çalışmalara her zaman destek verdiklerini kaydeden Koçer, "Üretim, istihdam ve ihracata yönelik talep ettikleri konuları Ankara’da ilgili Bakanlıklarımız ile görüşmeye devam ediyoruz. GSO’nun sanayimiz ile ilgili son birkaç yıl içerisinde attığı çok vizyoner adımlar var. Endüstriyel gelişim merkezi bünyesinde yer alan, GSO Mesleki Eğitim Merkezi (GSO-MEM) çok önemli bir merkez oldu. Bu merkezin eğitime ve sanayiye katkısı önümüzdeki yıllarda çok daha iyi anlaşılacak. Özellikle sanayicilerimizin sunulan imkanlardan en üst seviyede faydalanmalarını tavsiye ediyorum. Birçok ilde eğitim merkezleri istenilen düzeyde kurulmadı ancak GSO tarafından kurulan GSO-MEM, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi için önemli bir altyapı oluşturuyor. Bununla birlikte burada mesleki eğitim alan kursiyerlerin GSO Mesleki Yeterlilik Belgelendirme ve Danışmanlık Merkezinde (GASBEM) mesleki yeterlilik kazandırılması bu süreci entegre hale getiriyor. Yine devam etmekte olan Model Fabrika Projesi, büyük bir proje. Sanayi Odası Başkanlığı yaptığım dönemde savunduğumuz birçok değeri içinde barındıran bir merkez burası. Verimlilik, Ar-Ge, İnovasyon ve yenilikçi anlayışı Model Fabrika içerisinde görebiliyoruz. Dolayısıyla şehrimizde sona gelinen ve açılışı yapılacak olan Model Fabrikanın Gaziantep OSB için çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu sürecin devamı olarak, hazırlıkları süren Gaziantep Teknoloji Geliştirme, Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nin (GATGEM) yenilikçilik, tasarım, kurumsal gelişim ve fikri-sınai mülkiyet hakları konularında sanayicilerimize önemli katkıları olacak ve sanayimize katma değer katacak” dedi.


KÜSGET Sanayi Sitesi’nde yapılan çalışmalara dikkati çeken Nejat Koçer, bu bölgede de çok önemli gelişmeler olduğunun altını çizerek, “Küçük sanayi sitemizde istihdamın artması ve yeni sanayi bölgelerinin açılmasıyla birlikte bu bölgemizde de hızlı gelişmeler var. Özellikle Göllüce sanayi bölgesinde gelişen sanayimiz ve Büyükşehir Belediyemizin açtığı alanla birlikte orada da ciddi bir büyüme söz konusu oldu. Gaziantep’i geleceğe taşıyacak en önemli unsur bana göre, Gaziantep’in girişimci insanı ve vizyonu. Her şeyden öte de kendisine has, model olmuş yönetimsel bakış açısı ve anlayışı. Bütün bunlar çok değerli ve Gaziantep Sanayi Odası da bu bakışın tam merkezinde yer alan bir kurumumuz. Geçmişte burada çok önemli çalışmalar yaptık, bundan sonra da birlikte çok güzel çalışmalar yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.


GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi de, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sayın Milletvekilimiz Nejat Koçer’e ziyaretlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Şehrimiz ve ülkemiz için hep birlikte çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.