- 11 Temmuz 2018 Çarşamba 12:15

Suriyeli çocukları gülümseten proje

A
A
A
Suriyeli çocukları gülümseten proje

Uluslararası bir vakıf tarafından hayata geçirilen proje ile Gaziantep ve Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli çocukların ağız ve diş sağlığı, hijyeni konusunda bilinçlendirme çalışmaları başlatıldı.

Uluslararası bir vakıf tarafından hayata geçirilen proje ile Gaziantep ve Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli çocukların ağız ve diş sağlığı, hijyeni konusunda bilinçlendirme çalışmaları başlatıldı.


Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (International Blue Crescent Relief and Development Foundation -IBC), Gaziantep ve Şanlıurfa’da koruma altındaki Suriyelilerin ağız ve diş sağlığı ve hijyeni ile ilgili bilinçlenmeleri konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Vakfın Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Asuman Tongarlak, Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri diş hijyeni ve sağlığında bilgilendirme ve farkındalık arttırılması konusunda bir projeye ihtiyaç olduğunun belirlediklerini kaydetti. Vakıf tarafından koruma altına alınan Suriyeli çocuklar ve yetişkinlere yönelik proje hazırlandığını belirten Asuman Tongarlak, Gaziantep ve Şanlıurfa’da uygulamaya konulan proje kapsamında ağız ve diş sağlığı ve hijyeni konusunda bilgilendirme çalışmalarına başlanıldığını kaydetti. Tongarlak, yapılan kontrollerde tedavi ihtiyacı olan çocuk ve yetişkinlerin ilgili devlet sağlık kurumlarına yönlendirildiğini söyledi. Vakfın Relief International ortaklığı ile gerçekleştirdiği proje kapsamında bin 750 adet ağız ve diş sağlığı kiti dağıtımı da yaptıklarını anlatan Tongarlak, “Yetişkinlere yönelik ağız ve diş hastalıkları, hijyen sağlama yöntemleri ve önemi bilinçlendirme toplantıları yapıyoruz. Proje özellikle çocukların bilincini arttırmayı hedefliyor. Çocuklara yönelik oyun tabanlı aktiviteler ile ağız bakımı konusunda bilgilendirmeler yapıyoruz. Eğitim toplantılarının bitiminde ise diş sağlığı taraması yapılarak, gerekli vakalar kamu hastanelerine yönlendirilerek ve takibi yapılmaktadır. Ayrıca proje kapsamında diş fırçası, diş macunu ve diş ipi içeren diş hijyeni kiti dağıtımı yapıyoruz. Suriyeli sığınmacılara yönelik bu projemiz Eylül ayının sonuna kadar sürecek” dedi.


IBC’nin hedefi


Tongarlak, amacın hayatları iyileştirmek ve çocukların yüzünü güldürmek olduğunu belirterek, bu amaçla hazırlanan proje ile Gaziantep ve Şanlıurfa’da kurulan bilgilendirme ofisleri ile iki kentte 10 bin kişiye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Tongarlak, "Diş sağlığı saha çalışanlarının ofis olarak kullandıkları ofislerimizde, bilgilendirme materyalleri de hazırlıyoruz. Ayrıca ön muayene ve gerekli vakaların kamu hastanelerine yönlendirilmesi gerçekleştirilirken, bu vakaların takibi de sağlanmaktadır. Ağız ve diş sağlığı tedavileri yapılan Suriyeli çocukların mutluluğunu ve yüzlerindeki o gülümseyen ifadeyi görmek bizleri de çok mutlu ediyor” diye konuştu.


Aynı hizmeti Bursa ve İstanbul’da da veren projeyi hayata geçiren Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC), felaket ve sıkıntı yaşayan insanların, özellikle de dünya nüfusunun en dezavantajlı kesiminin hayatlarını iyileştirmeyi hedefliyor. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (UN-WFP) ile 1999 yılının Arnavutluk’ta gerçekleştirilen işbirliği kapsamında kurulan IBC’nin Kosova’da başlayan çalışmaları, daha sonra Türkiye’de deprem bölgelerinde ardından da savaş bölgelerinde devam etti. IBC’nin “Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi Özel Danışmanlık Statüsü” de 2006 yılı Temmuz ayında onaylandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.